Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Viisi vinkkiä terveydenhoitoon Virossa

artikkelin kuva
Matkailijan terveys
Suunnitteletko jouluostosreissua Viroon? Hoida samalla terveys kuntoon edullisten terveyspalvelujen avulla.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 05.12.2014
facebook   whatsapp

Edullisia terveyspalveluita Virosta

Suomalaiset ovat tottuneita käyttämään virolaisia palveluita kaupoista kauneudenhoitoon, sillä ne ovat huomattavasti edullisempia kuin Suomessa. Nyt lomamatkaan voi yhdistää myös terveydenhoidon palveluita, sillä Suomessa vuoden alussa voimaan astuneen EU-potilasdirektiivin mukaan terveyspalveluja voi hakea vapaasti toisesta EU-maasta. Kustannuksiin voi hakea myös Kela-korvausta.

Lue viisi vinkkiä onnistuneeseen terveysmatkaan Virossa!

1. Suunnittele matkasi terveydenhoitotarpeita vastaavaksi

Koska olet viimeksi käynyt näöntarkastuksessa tai hammaslääkärissä? Leikkausten kaltaiset suuret toimenpiteet vaativat pitkäkestoisen matkan, mutta esimerkiksi erilaiset terveystarkastukset hoituvat parissa tunnissa.

Ajan saa Virossa varattua lyhyelläkin aikavälillä, sillä esimerkiksi silmälääkäriajan saa usein jopa samalle tai seuraavalle päivälle. Aika kannattaa kuitenkin varata aina etukäteen jo ennen matkaa.

2. Tutustu palveluntarjoajiin

Virossa toimii useita tasokkaita ja nykyaikaisia klinikoita, joissa on osaava ja kielitaitoinen henkilökunta. Hoitoa saa usein myös suomen kielellä, ja monet klinikat voivat auttaa matkajärjestelyissä. Tietoa ulkomailla hoitoon hakeutumisesta saa Kelan rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteestä.

Virolaisklinikoiden yhteystiedot löytyvät esimerkiksi virolaisen terveydenhoitoalan organisaatio Medicine Estonian verkkosivuilta, ja tarkkoja tietoja saat ottamalla suoraan yhteyttä klinikoihin.

3. Varmista Kela-korvaus

Toisessa EU-maassa saatuun hoitoon saa Kela-korvausta samoin perustein kuin Suomen yksityisessä terveydenhuollossa. Näin ollen esimerkiksi hammaslääkärikäynti Virossa korvataan samoin periaattein kuin Suomessa. Koska eri hoitoja koskevat korvausperusteet ovat erilaisia, ota selvää hoidon Kela-korvattavuudesta jo etukäteen.

4. Ennakkoluvalla vai ilman?

Hoitoon voi hakeutua myös Kelalta haettavalla EU-asetuksen mukaisella ennakkoluvalla. Silloin potilas maksaa hoidosta itse vain asiakasmaksun. Myös matka- ja oleskelukustannuksiin voi saada korvausta. Lupa myönnetään esimeriksi silloin, kun hoitoa ei voida järjestää määräajassa Suomessa.

Ilman ennakkolupaa Kela-korvausta voi hakea jälkikäteen.

5. Pyydä oikeanlainen resepti

Ulkomailla kirjoitetulla reseptillä saa lääkkeitä myös Suomessa, kunhan määräys sisältää sosiaali- ja terveysministeriön vaatimat tiedot ja määrätyillä lääkkeillä on Suomessa myyntilupa. Lisätietoja eurooppalaisesta lääkemääräyksestä on saatavilla Kelan sivuilla.

Lähde: Medicine Estonia
Kuva: Flickr / Nikoloz Jorjikashvili

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.