Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tästä vaarallisesta tavasta ei luovuta – vain harva lomalainen voi vastustaa

Flickr / Mait Jüriado artikkelin kuva
Matkailijan terveys
Vaikka suurin osa lomalaisista tietää varsin hyvin auringonoton riskit, makoilevat monet matkailijat siitä huolimatta auringossa jopa tarkoituksella. Joka kolmas palaa vähintään kerran vuodessa, mutta rusketusta pidetään silti tärkeänä lomailijan tavoitteena.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 25.06.2015
facebook   whatsapp

Aurinkoa otetaan riskeistä huolimatta

Rantapallo selvitti yhdessä aurinkotuotteiden asiantuntijakauppa Tanstore.fin kanssa suomalaisten ruskettumistottumuksia kyselemällä suomalaisten mielipiteitä ja tottumuksia erilaisista aurinkotuotteista.

Vaikka UVA- ja UVB-säteiden vaarat ja liiallisen auringon riskit ovat nykyisin jo laajalti tiedossa, on ajatus loman ja ruskettumisen yhdistelmästä tiukassa. Rusketusta pidetään edelleen viestinä onnistuneesta lomasta. Se koetaan kauniiksi ja tavoiteltavaksi kesän merkiksi ja tervetulleeksi vaihteluksi kalpeaan talvi-ihoon, kenties jopa hienoiseksi kateuden aiheeksi. Yli puolet kyselyyn vastanneista pitää lomanjälkeistä rusketusta tärkeänä.

Onko mielestäsi tärkeää palata lomalta ruskettuneena?

Kyllä 58 %
Ei 42 %

Useimmat ruskettuvat ulkoilun yhteydessä

Kyselyn osallistuneet ruskettuvat perinteisen auringossa makoilun sijaan mieluiten muun ulkoilun oheisvaikutuksena, sillä tämän ruskettumistavan mainitsi 47 % vastaajista. Perinteisiä rantalöhöilijöitäkin löytyy 39 %:n verran. Vain kaksi prosenttia vastaajista pitää itseruskettavia tuotteita parhaana keinona ruskettua ja solariumia tai spray-rusketusta vieläkin pienempi osuus (alle 1%).

Mitä näistä rusketuskeinoista suosit?

Ulkoilun oheisvaikutuksena ruskettuminen 47 %
Auringonotto rannalla tai uima-altaalla 39 %
En tee tietoisesti mitään ruskettuakseni 10 %
Itseruskettava 2 %
En tahdo lainkaan ruskettua 1 %
Solarium (alle 1%)
Spray-rusketus (alle 1%)

Joka kolmas palaa vähintään kerran vuodessa

Perinteisesti valtaosa suomalaisista edustaa vaaleaa tai hyvin vaaleaa ihotyyppiä, joka palaa helposti ja ruskettuu hitaasti. Aurinkoon tottumaton iho kärähtää kuin huomaamatta heti kesän ensimmäisinä aurinkopäivinä. Talvisin etelän lomakohteissa on helppo tunnistaa vastasaapuneet lomailijat, joiden väri saattaa muuttua hetkessä valkoisesta hehkuvan punaiseksi.

Rantapallon ja Tanstoren kyselyyn vastanneista jopa joka kolmas kertoo palavansa kerran vuodessa (33%) tai useammin (4 %). Harvemmin kuin kerran vuodessa palaa 54 % vastaajista ja vain 8 % ilmoittaa, että ei ole palanut koskaan.

Jokainen palamiskerta kasvattaa ihosyövän riskiä ja heikentää ihon omaa vastustuskykyä UVA- ja UVB-säteitä vastaan. Siksi on hyvin tärkeää muistaa suojata iho oikein. Ruskettua voi myös hitaasti ja turvallisesti.

Aurinkotuotteiden käyttötavat vaihtelevat suuresti. Osa lomailijoista muistaa suojata ihonsa tunnollisesti satoi tai paistoi, mutta osalle käyttö on täysin satunnaista.

Mikä seuraavista kuvaa parhaiten aurinkosuojatottumuksiasi?

Käytän aurinkosuojaa vain auringossa oleskellessani 37 %
Käytän aurinkosuojaa vain erityisen kirkkaissa tai kuumissa olosuhteissa 30 %
Käytän aurinkosuojaa vain lomamatkoilla 18 %
Käytän aurinkosuojaa satunnaisesti jos muistan 12 %
En käytä koskaan aurinkosuojaa 2 %
Käytän aurinkosuojaa säästä riippumatta 1 %

Perinteiset aurinkosuojat ovat suosituimpia

Suosituimmat aurinkotuotteet ovat perinteisiä voide- tai spraymuotoisia suojia. Myös after sun -tuotteet ovat monen vakiokäytössä. Sen sijaan hiusten aurinkosuojaa, itseruskettavia tai rusketusöljyjä käyttävät Suomessa vain harvat.

Mitä näistä aurinkotuotteista käytät? Valitse kaikki käyttämäsi tuotteet.

Aurinkosuoja (voide tai spray) 40 %
After sun -tuotteet 26 %
Aurinkosuojan sisältävä päivävoide tai meikkivoide 16 %
Hiusten aurinkosuoja 7 %
Itseruskettavat tuotteet 7 %
Rusketusöljy 4 %

Hyvän aurinkosuojan ylivoimaisesti tärkein ominaisuus on kyselyn mukaan sopiva suojakerroin, jonka arvioi olennaisimmaksi jopa 72 % vastaajista. Miellyttävä koostumus (25 %) ja hyvä tuoksu (2 %) tulivat vasta kaukana perässä – tämä kielii suomalaisen kansanluonteen käytännöllisestä ja järkevästä suhtautumisesta aurinkotuotteisiin.

Rusketuskysely toteutettiin Rantapallo.fi-sivustolla kävijäkyselynä toukokuussa 2015. Kyselyyn vastasi kaikkiaan noin 4 000 suomalaismatkailijaa.

Lähde: Rantapallo
Kuva: Flickr / Mait Jüriado

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.