Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Takaisin arkeen – näin selätät lomaltapaluuangstin

artikkelin kuva
Matkailijan terveys
Saiko loma mielen vireäksi vai takkuileeko paluu arkeen? Töihin orientoituminen kesäloman jälkeen saattaa aluksi tuntua hankalalta, mutta normaalisti arkirytmiin pääsee kiinni parissa viikossa.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 31.07.2013
facebook   whatsapp

Loman loppuminen voi aiheuttaa unettomuutta ja ahdistusta

Elokuussa suomalaisilla työpaikoilla haikaillaan jälleen mennyttä kesää ja totutellaan arkirytmiin letkeiden kesälomapäivien jälkeen. Ihanan kesäloman jälkeen moni palaa työn ääreen levänneenä ja intoa puhkuen. Viikot vapaalla ovat rentouttaneet ja saaneet mielen vireäksi syksyä varten. Aina paluu töihin ei kuitenkaan suju vaivattomasti.

Osalle ihmisistä lomaltapaluu voi kuitenkin muodostua normaalia, vaaratonta jännitystä suuremmaksi ongelmaksi. Jos työelämään sopeutuminen tuntuu ylivoimaiselta, kannattaa apua lomaltapaluuahdistukseen hakea esimerkiksi työterveyshuollosta.

– Joillekin ihmisille työhön palaamiseen liittyy niin paljon ikäviä tunteita, että lomaltapaluuangsti muuttuu todelliseksi ahdistuneisuudeksi tai masentuneisuudeksi. Tästä voi aiheutua perinteisiä stressin oireita, kuten unettomuutta, ruokahalun katoamista, alakuloa ja ahdistusta, kertoo Terveystalon johtava työterveyspsykologi Tanja Lappi.

Takaisin työrytmiin

Lomaltapaluuseen liittyvät oireet johtuvat elämänrytmin muutoksesta. Lomalla nukutaan pidempään, syödään epäsäännöllisemmin, käytetään enemmän alkoholia ja usein myös liikutaan vähemmän. Jokaisen ihmisen elimistö ja psyyke reagoi jollakin tavalla muuttuneeseen rytmiin.

Suurimmalla osalla työikäisistä ihmisistä rytmin muutoksen vaikutukset ovat hallittavia ja menevät nopeasti ohi. Osalla ihmisistä vaikutukset ovat pitkäaikaisempia, ja niiden hallitseminen omin konstein ei onnistu.

Anna itsellesi aikaa

Pehmeä lasku takaisin töihin on paras ratkaisu paluustressin välttämiseen.

– Lomaltapaluun jälkeen itselleen pitää myös antaa aikaa, eikä odottaakaan, että heti ensimmäisellä viikolla olisi täydessä iskussa, Lappi neuvoo.

Normaalisti oireiden pitäisi mennä ohi ja arjen lähteä sujumaan muutamassa viikossa. Jos näin ei tapahdu, voi ahdistuksen taustalla olla muita syitä, kuten ylikuormittuneisuutta pidemmältä aikaväliltä, piilevää masennusta tai työyhteisön ongelmia.

– Monet tekevät töitä jaksamisen äärirajoilla ympäri vuoden ajatellen, että kesälomalla ehtii sitten levätä. Mutta jos uupumus on kertynyt koko vuoden tai jopa useamman vuoden ajan, niin kesäloma ei välttämättä ole tarpeeksi pitkä aika palautumiseen. Silloin uupumus voi iskeä syksyllä jo muutaman viikon työnteon jälkeen.

Älä kärsi liian pitkään

Pieni alkukankeus loman jälkeen on normaalia, mutta liian kauan oireilua ei kannata sietää.

– Jos normaali arki ei ala sujua, tai esimerkiksi unirytmi takkuaa vielä kahden viikon jälkeenkin, kannattaa asiaan tarttua ja pyytää apua esimerkiksi työterveyshuollosta. Hyvän kesäloman jälkeen olon pitäisi olla levännyt ja työntekijän valmis ottamaan vastaan uusia asioita. Kesäloma nollaa normaalisti työmuistiamme ja aivojamme kuormittavat pienet lillukanvarret ovat unohtuneet loman aikana, Lappi jatkaa.

Lomaltapaluun vaiheet

 • Lomalta irtautuminen
  Alakuloisuus siitä, että ihana loma on ohi.
 • Uuteen rytmiin sopeutuminen
  Elämänrytmin muutos voi aiheuttaa stressin oireita.
 • Orientoitumisen tarve
  Mitä pitää tehdä, mikä jäikään kesken? Työtehtäviin palaaminen vaatii aikaa.
 • Arjen sujuminen
  Kun rutiineista työelämän ulkopuolella saa taas kiinni, alkaa arki pikkuhiljaa pyöriä.
 • Normaali työnteko
  Työteho palautuu normaaliksi yleensä parissa viikossa lomaltapaluun jälkeen.

Lähde: Terveystalo, Työterveyslaitos

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

  Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.