Hyppää sisältöön

Takaisin arkeen – näin selätät lomaltapaluuangstin

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 31.07.2013
Saiko loma mielen vireäksi vai takkuileeko paluu arkeen? Töihin orientoituminen kesäloman jälkeen saattaa aluksi tuntua hankalalta, mutta normaalisti arkirytmiin pääsee kiinni parissa viikossa.

Loman loppuminen voi aiheuttaa unettomuutta ja ahdistusta

Elokuussa suomalaisilla työpaikoilla haikaillaan jälleen mennyttä kesää ja totutellaan arkirytmiin letkeiden kesälomapäivien jälkeen. Ihanan kesäloman jälkeen moni palaa työn ääreen levänneenä ja intoa puhkuen. Viikot vapaalla ovat rentouttaneet ja saaneet mielen vireäksi syksyä varten. Aina paluu töihin ei kuitenkaan suju vaivattomasti.

Osalle ihmisistä lomaltapaluu voi kuitenkin muodostua normaalia, vaaratonta jännitystä suuremmaksi ongelmaksi. Jos työelämään sopeutuminen tuntuu ylivoimaiselta, kannattaa apua lomaltapaluuahdistukseen hakea esimerkiksi työterveyshuollosta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Joillekin ihmisille työhön palaamiseen liittyy niin paljon ikäviä tunteita, että lomaltapaluuangsti muuttuu todelliseksi ahdistuneisuudeksi tai masentuneisuudeksi. Tästä voi aiheutua perinteisiä stressin oireita, kuten unettomuutta, ruokahalun katoamista, alakuloa ja ahdistusta, kertoo Terveystalon johtava työterveyspsykologi Tanja Lappi.

Takaisin työrytmiin

Lomaltapaluuseen liittyvät oireet johtuvat elämänrytmin muutoksesta. Lomalla nukutaan pidempään, syödään epäsäännöllisemmin, käytetään enemmän alkoholia ja usein myös liikutaan vähemmän. Jokaisen ihmisen elimistö ja psyyke reagoi jollakin tavalla muuttuneeseen rytmiin.

Suurimmalla osalla työikäisistä ihmisistä rytmin muutoksen vaikutukset ovat hallittavia ja menevät nopeasti ohi. Osalla ihmisistä vaikutukset ovat pitkäaikaisempia, ja niiden hallitseminen omin konstein ei onnistu.

Anna itsellesi aikaa

Pehmeä lasku takaisin töihin on paras ratkaisu paluustressin välttämiseen.

– Lomaltapaluun jälkeen itselleen pitää myös antaa aikaa, eikä odottaakaan, että heti ensimmäisellä viikolla olisi täydessä iskussa, Lappi neuvoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Normaalisti oireiden pitäisi mennä ohi ja arjen lähteä sujumaan muutamassa viikossa. Jos näin ei tapahdu, voi ahdistuksen taustalla olla muita syitä, kuten ylikuormittuneisuutta pidemmältä aikaväliltä, piilevää masennusta tai työyhteisön ongelmia.

– Monet tekevät töitä jaksamisen äärirajoilla ympäri vuoden ajatellen, että kesälomalla ehtii sitten levätä. Mutta jos uupumus on kertynyt koko vuoden tai jopa useamman vuoden ajan, niin kesäloma ei välttämättä ole tarpeeksi pitkä aika palautumiseen. Silloin uupumus voi iskeä syksyllä jo muutaman viikon työnteon jälkeen.

Älä kärsi liian pitkään

Pieni alkukankeus loman jälkeen on normaalia, mutta liian kauan oireilua ei kannata sietää.

– Jos normaali arki ei ala sujua, tai esimerkiksi unirytmi takkuaa vielä kahden viikon jälkeenkin, kannattaa asiaan tarttua ja pyytää apua esimerkiksi työterveyshuollosta. Hyvän kesäloman jälkeen olon pitäisi olla levännyt ja työntekijän valmis ottamaan vastaan uusia asioita. Kesäloma nollaa normaalisti työmuistiamme ja aivojamme kuormittavat pienet lillukanvarret ovat unohtuneet loman aikana, Lappi jatkaa.

Lomaltapaluun vaiheet

  • Lomalta irtautuminen
    Alakuloisuus siitä, että ihana loma on ohi.
  • Uuteen rytmiin sopeutuminen
    Elämänrytmin muutos voi aiheuttaa stressin oireita.
  • Orientoitumisen tarve
    Mitä pitää tehdä, mikä jäikään kesken? Työtehtäviin palaaminen vaatii aikaa.
  • Arjen sujuminen
    Kun rutiineista työelämän ulkopuolella saa taas kiinni, alkaa arki pikkuhiljaa pyöriä.
  • Normaali työnteko
    Työteho palautuu normaaliksi yleensä parissa viikossa lomaltapaluun jälkeen.

Lähde: Terveystalo, Työterveyslaitos

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lentokonejumppa

Tämä vaara vaanii pitkällä lennolla – helpot vinkit veritulpan välttämiseksi

Näin löydät matkavakuutuksen

Matkavakuutusten ABC – löydä paras matkavakuutus

Luteiden takia matkalaukkua ei kannata säilyttää hotellihuoneen lattialla

Yksi helppo asia, mikä jokaisen kannattaisi tehdä hotellihuoneessa – voi pelastaa matkasi

Sairaalta matkustajalta voidaan evätä pääsy lennolle

Voidaanko sairaalta matkustajalta kieltää pääsy lennolle? 6 asiaa, jotka tulee ottaa huomioon

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja