Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Palaneet kasvot ja kosketusherkkä iho – tässä suomalaisten auringonottokokemuksia

Flickr / Ruth Hartnup artikkelin kuva
Matkailijan terveys
Oletko joskus polttanut itsesi niin pahasti, että aurinkoloma on tyssännyt jo ensimmäiseen rantapäivään?
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 23.06.2015
facebook   whatsapp

Karmeita tarinoita ja hauskoja sattumuksia

Oletko joskus polttanut itsesi niin pahasti, että aurinkoloma on tyssännyt jo ensimmäiseen rantapäivään? Tai tuliko lomastasi ikimuistoinen erikoisten rusketusrajojen vuoksi? Rantapallo ja aurinkotuotteiden asiantuntijakauppa Tanstore.fi keräsivät alkukesän aikana suomalaisten mieleenpainuvimpia auringonottokokemuksia.

Suomalaisten aurinkoseikkailuissa on niin surkuhupaisan hauskoja sattumuksia omituisista rusketusrajoista kuin karmeita kertomuksia tilanteista, joissa iho on päässyt palamaan pahasti. Kertomukset muistuttavatkin kuinka tärkeää on suojata iho oikein aina auringossa oleskellessa.

Rusketuskysely toteutettiin Rantapallo.fi-sivustolla kävijäkyselynä toukokuussa 2015. Kyselyyn vastasi kaikkiaan noin 4 000 suomalaismatkailijaa.

Lue matkailijoiden kokemuksia ikävistä auringonottotilanteista!

Paloin Sri Lankalla loman seitsemäntenä päivänä. Olin jo lopettanut aurinkosuojan käytön, ja aivan huomaamatta jo 15 minuutin kaupungilla kävelyn jälkeen hartiani loistivat aivan kirkkaanpunaisina. Ja kyllä kipristi!

Vuosia sitten lähdimme Kreetalla kävelylle heti ensimmäisenä lomapäivänä. Emme kuitenkaan osanneet takaisin suunnittelemaamme reittiä pitkin, ja kävelyreissusta tuli hyvin pitkä. Aurinko porotti kirkkaalta taivaalta ja sen seurauksena iholle tuli pieniä vesirakkuloita.

Muutama kesä sitten olin puolipilvisenä päivänä meren rannalla Suomessa ja lueskelin kirjaa toista tuntia. Kotona katsoin itseäni peilistä ja näytin keitetyltä ravulta. Aurinkovoiteessani oli suojakerroin 15, mutta se ei selvästikään riittänyt. Siitä lähtien olenkin käyttänyt aina kasvoillani tuota korkeampia kertoimia.

Noin 10-vuotiaana vietin yhden kesäisen päivän rannalla, eikä minulla ollut aurinkovoidetta ja poltin selkäni pahasti. En voinut pariin viikkoon nukkua selälläni saati pukea vaatteita, ja siitä lähtien olen kuljettanut mukanani aurinkorasvaa. Palanut nahka lähti selästä isoina suikaleina irti.

Parin vuoden takaisella Kyproksen-matkalla otin aurinkolasit hetkeksi päästä mennessäni uimaan, mutta hotellille palatessani huomasin silmänalusieni palaneen. Onneksi ne parantuivat jo matkan aikana, mutta aurinkolasit pysyivät loppumatkan visusti päässä.

Laivalla ollessani istuin kannella nauttien auringosta, ja minulla oli kaulassa koko rinnan peittävä kaulakoru. Päivän jälkeen rinnassa hohti korun jälki valkoisena ja koko muu alue punaisena. Sitä jälkeä oli kamalaa peitellä kesän juhliin.

Paloin Ateenan Akropolis-kukkulalla pahasti muutama vuosi sitten. Päähine unohtui bussiin ja erittäin tuulinen ja viileältä tuntunut sää sai unohtamaan auringon vaarat, ja kalju paloi pahasti. Hotellille päästyäni laitoin maustamatonta jogurttia päähän viilentämään polttavaa ja kosketusherkkää kaljua.

Nuorena tyttönä hölmöyksissäni makasin Maspalomasin dyyneillä koko päivän. Sitä seurasi monen päivän sairastaminen, oksentelu, päänsärky ja vielä päälle palanut nahka, joka sittemmin kuoriutui.

Kerran nukahdin aurinkoon viikon kestäneen loman viimeisenä päivänä. Olin kaikki edeltävät viisi päivää ottanut aurinkoa pääasiassa etupuolelle, joten selkä ja takapuoli olivat melko vaaleita muuhun kroppaan verrattuna. Viimeisen päivän epätoivoinen korjausliikkeeni eli aikomukseni ottaa aurinkoa vain selkäpuolelle päättyi heräämiseen rannalta monen tunnin nokosilta palaneen takaliston ja selän kera. Seuraavan yön lento kotiin ei ollut kaikkein mieluisin.

Olen palanut pahasti Thaimaan lomalla, ja se tapahtui todella nopeasti. Olin laittanut aurinkovoidetta, mutta kuuma ja kostea ilma aiheutti sen että ilmeisesti hikoilin aurinkovoiteen tehon, tuloksena viikon kestänyt tomaatin värinen iho, eikä todellakaan aurinkoinen olo.

Lähde: Rantapallo
Kuva: Flickr / Ruth Hartnup

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.