Kuva: Flickr / Miguel Angel
Nuoret rannalla

Matkalijat levittävät superbakteeria – oireetonkin voi tuoda tämän vaarallisen tuliaisen

Tutkimuksen mukaan turistiripulin hoitaminen antibiooteilla voi edistää lääkkeille vastustuskykyisten superbakteerien leviämistä.

Tervekin voi kantaa superbakteeria

Yli 300 miljoonaa matkailjaa vierailee vuosittain alueilla, joissa hygienian taso on alhainen. Noin viidennes näistä matkailijoista palaa kotimaahansa mukanaan ei-toivottu seuralainen, lääkkeille vastustuskykyinen superbakteeri.

– Riski lääkkeille vastustuskykyisen suolistobakteerin saamiseen kasvaa huomattavasti, jos matkailija sairastuu ripuliin ja erityisesti jos hän hoitaa sitä antibiooteilla, kertoo Anu Kantele HYKS:n infektioklinikalta.

Clinical Infectious Diseases -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan esimerkiksi Intian niemimaalla vierailleista matkailijoista 23 prosenttia kantoi kotiin palatessaan lääkeresistenttiä ESBL-bakteeria, vaikka olisi säilynyt matkan aikana terveenä. Ripulin sairastuneista bakteeria kantoi 47 prosenttia, ja ripuliaan antibiooteilla hoitaneista peräti 80 prosentilta löytyi suolistobakteeri.

– Kaakkois-Aasian osalta tilanne on likipitäen yhtä paha kuin Intian. Myös Afrikan manner, Lähi-itä ja Itä-Aasia osoittautuivat riskialueiksi, mutta kantajien osuus näillä alueilla käyneillä jäi selvästi edellä mainittuja pienemmäksi, Kantele kertoo.

Suurin osa bakteerin saaneista matkailijoista ei tiedä kantavansa superbakteeria elimistössään, mutta osalle se aiheutta vaikean, jopa hengenvaarallisen infektion. Oireeton kantaja voi levittää bakteeria muihin, jotka saattavat sairastua vakavasti.

Kanteleen mukaan ripulin hoidossa antibioottia ei yleensä tarvita, sillä tärkeintä on riittävä nesteytys. Oireita voi lievittää myös ei-antibioottisilla ripulilääkkeillä.

Lähde: Helsingin yliopisto
Kuva: Flickr / Miguel Angel

Päivitetty: 22.1.2015

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia