Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Kohtasitko mutkia matkalla? Näin selviät lomastressistä!

artikkelin kuva
Matkailijan terveys
Rennoksi tarkoitetulla matkalla saattaa tulla vastaan ikäviä yllätyksiä - näin selviät lomailijan stressitilanteista.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 20.03.2013
facebook   whatsapp

Virkistäväksi vapaa-ajaksi tarkoitettu matka voi muuttua stressaavaksi jos käytännön asiat eivät sujukaan odotetusti. Everydayhealth-sivusto kokosi viisi ratkaisua tyypillisiin lomalla stressiä aiheuttaviin tilanteisiin – näin selviät matkasta hyväntuulisena ja rentona!

1. Myöhästyneet ja peruuntuneet matkat

Ongelma: Myöhässä olevat tai peruuntuneet jatkolennot voivat aiheuttaa ylimääräisiä harmaita hiuksia monelle matkailijalle ja pilata lomasta helposti päivän tai useammankin.

Ratkaisu: Tallenna jo ennen matkalle lähtöä lentoyhtiösi asiakaspalvelunumero kännykkääsi. Jos lentosi on myöhässä tai peruuntunut, joudut todennäköisesti selvittelemään uutta lentoa lähtöselvityksessä monen muun tuohtuneen asiakkaan kanssa. Helpompi ja nopeampi tapa on soittaa suoraan lentoyhtiölle tai matkatoimistolle. Lennot kannattaa myös aina yrittää varata mahdollisimman aikaiseen ajankohtaan. Näin sinulla on paremmat mahdollisuudet päästä perille vielä saman päivän aikana, mikäli matkalla tulee viivästyksiä.

2. Pitkät odotusajat

Ongelma: Pitkä odotus lentoasemalla voi raastaa hermoja. Erityisen vaikean tilanteesta tekevät mukana matkustavat lapset. Pitkät odotusajat koettelevat sekä lasten että aikuisten kärsivällisyyttä.

Ratkaisu: Varaudu odotukseen jo etukäteen. Mukaan kannattaa aina varata lukemista, leluja tai muita tavaroita, joiden parissa aika kuluu lentokentällä. Lentäminen aamuisin ja ruuhka-aikoja välttäen voi vähentää odotusaikoja. Kukaan ei tietenkään haluaisi matkustaa aamukuudelta, mutta aikainen lento voi säästää sinua monelta hässäkältä ja turhalta stressiltä.

3. Kadonneet matkatavarat

Ongelma: Hävinneet matkatavarat eivät naurata ketään. Varsinkaan jos matkustat täysin erilaiseen ilmastoon tai sinulla on tärkeä tapaaminen tai juhlatilaisuus edessä.

Ratkaisu: Tähän voi varautua pakkaamalla kaikkein tärkeimmät tavarat ja vaatteet aina käsimatkatavaroihin. Niihin kuuluvat muun muassa lääkkeet, vaihtovaatteet ja tärkeimmät hygieniavälineet. Käsimatkatavaroita koskeviin rajoituksiin kannattaa tutustua ennakkoon.

4. Töykeät ihmiset

Ongelma: Matkailu saattaa tuottaa stressiä lähes kaikille. Sinulle, kanssamatkustajillesi sekä lentoyhtiön ja -kentän työntekijöille. Ei tarvita kuin yksi töykeä henkilö saamaan kaikkien pinnan kireälle.

Ratkaisu: Yritä olla vastavuoroisesti miellyttävä ja kohtelias. Älä pura turhautumistasi lentoyhtiön työntekijöihin. Ei ole heidän vikansa, jos lento on myöhässä tai peruuntunut. Saat todennäköisesti myös enemmän apua ja sympatiaa oikealla asenteella. Hymyllä kohtaat hymyä.

5. Muita hyviä vinkkejä

Vaikka olisit kuinka suunnitellut matkasi ja varautunut kaikkeen mahdolliseen, matkantekoon voi silti kuulua stressaaviakin hetkeiä. Tässä muutamia lisävinkkejä, joiden avulla voit helpottaa matkastressiä ja pysyä rauhallisena:

Käytä alkoholia kohtuudella
Mikäli joudut odottelemaan kentällä pitkään, alkoholin rajoittaminen saattaa olla järkevää. Humala voi johtaa suurempiin ongelmiin ja pahimmassa tapauksessa henkilökunta voi estää jopa pääsysi lennolle.

Seuraa aktiivisesti lentotilannetta
Seuraa lentotilannetta netin välityksellä jo etukäteen. Näin olet hyvissä ajoin selvillä, jos kentällä on viivytyksiä tai muita poikkeustilanteita. Monet lentoyhtiöt ilmoittavat aikataulumuutoksista myös tekstiviestitse.

Aikatauluta matkat väljästi
Jatkolentoja varatessa kannattaa aina muistaa jättää vaihtamiseen riittävästi aikaa. Näin sinun ei tarvitse stressata turhaan ehditkö seuraavalle lennolle ajoissa.

Lähde: Terve.fi

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.