Hyppää sisältöön

Ikävä yllätys voi odottaa myös suosikkikohteissa – tarkista rokotesuoja hyvissä ajoin

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 04.01.2017
Tarvittavat rokotukset tulisi huolehtia kuntoon noin kuukausi ennen matkaa.

Älä unohda rokotteita

Tulevaan reissuun liittyvän innostuksen lomassa osa käytännön matkajärjestelyistä voi jäädä viime tinkaan. Rokotukset on kuitenkin syytä muistaa hoitaa kuntoon hyvissä ajoin riippumatta matkakohteesta. Terveystalon matkailulääkäri Niklas Lindblad neuvoo matkailijoita huolehtimaan rokotteista viimeistään kuukausi ennen matkaa.

Normaali perusrokotesuoja antaa suojan jäykkäkouristusta, kurkkumätää, poliota, sikotautia sekä vihuri- ja tuhkarokkoa vastaan. Rokotetiedot kannattaa tarkistaa ennen matkaa, jotta kaikkien perusrokotteiden suoja on voimassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Perusrokotteiden lisäksi reissatessa voi tarvita kohteesta riippuen myös muita rokotteita, jotka eivät kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan. Tämä tarkoittaa sitä, että matkailijan on itse huolehdittava rokotusten saamisesta.

Erityisen tärkeitä perusrokotteiden lisäksi ovat hepatiittirokotteet, joita suositellaan otettavaksi esimerkiksi moniin Aasian suosikkikohteisiin matkustettaessa.

– Yleisiä matkailijalle tärkeitä rokotteita ovat A- ja B-hepatiittirokotteet, jotka suojaavat maksatulehdukselta. A-hepatiitti tarttuu saastuneesta ruuasta tai juomavedestä, kun taas B-hepatiitti leviää veri- ja seksikontaktien välityksellä. Hepatiittirokotteilla täydennetyllä perusrokotesuojalla pärjää jo hyvin, oli matkakohde melkeinpä mikä tahansa, Lindblad kertoo.

Tarkkana eksoottisissa kohteissa

Rokotusten kanssa kannattaa olla tarkkana esimerkiksi moniin Aasian, Väli- tai Etelä-Amerikan ja Afrikan maihin matkustettaessa. Muun muassa keltakuumetta, lavantautia, koleraa ja Japanin aivotulehdusta vastaan suositellaan rokottautumaan, jos matkustaa riskialueille.

Rokotteiden lisäksi on hyvä tarkistaa, tarvitseeko matkakohteessa esiintyviä tauteja vastaan suojautua myös lääkkeillä. Esimerkiksi osassa Afrikkaa ja Aasiaa riski sairastua malariaan on suuri, ja estolääkitys täytyy aloittaa jo ennen matkaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Erikseen tulee aina myös arvioida malarian estolääkityksen tarve. Malaria on hyttysten levittämä tauti, jota esiintyy yleensä trooppisilla alueilla sisämaassa ja kosteikoissa.

Neuvoa rokotuksiin ja estolääkityksiin voi kysyä omalta lääkäriltä. Lue lisää matkailijan rokotteista täältä.

Lähde: Terveystalo
Kuva: Istockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

GSK

Kuka voi saada hepatiittitartunnan? 10 kysymystä hepatiittiviruksesta

Miksi Espanjassa eletään keskimääräistä pidempään?

Miksi espanjalaiset elävät niin pitkään – paheista huolimatta? Alkoholi kuuluu arkeen ja sauhuttelu kauhistuttaa suomalaista

Voiko hammaslääkärin jälkeen lentää?

Pitääkö myytti paikkansa? Huomioi nämä asiat, jos joudut käymään hammaslääkärissä ennen lentoa

Näin löydät matkavakuutuksen

Matkavakuutusten ABC – löydä paras matkavakuutus

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja