Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Älä putoa heikkoihin jäihin – lue vinkit ja pysy hengissä jäillä liikkuessasi

Helsingin Matkailu / Timo Niukkanen artikkelin kuva
Matkailijan terveys
Pakkasjakson synnyttämät kiiltävät uudet teräsjäät houkuttavat ulos liikkumaan. Välineinä voivat olla niin luistimet, potkukelkka, sukset kuin jalkapatikkakin. Menitpä miten hyvänsä, tunne luonnonjään riskit ja vältä vaarat näiden vinkkien avulla.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 06.01.2016
facebook   whatsapp

1. Harkitse tarkkaan ennen uusille jäille menoa

Uusilla jäillä turvallisesti liikkuminen edellyttää kokemusta. Sitä voit hankkia perehtymällä jääturvallisuuteen ja liikkumalla osaavassa seurassa.

Se on ainoa tapa oppia jään lukeminen ja vaaranpaikkojen tunnistaminen. Jään lukemisen perusvaruste on luja sauva, jolla voit lyödä reiän viiden senttimetrin vahvuiseen jäähän. Vasta sen paksuinen jää kantaa kulkijansa.

2. Tärkein turvaväline on kaveri

Jos jää kuitenkin pettää, tarvitset joukon pelastautumisvarusteita. Näitä ovat muun muassa naskalit ja heittoliina, joiden avulla voit hilata itsesi kantavalle jäälle.

Huomaa kuitenkin, että edes hyväkuntoinen ihminen ei pääse naskaleiden avulla vedestä ylös kaikissa olosuhteissa. Jotta heittoliinasta on hyötyä, on sen toisessa päässä oltava kaveri, joka vetää. Älä siis liiku yksin, jos on vähäisintäkään riskiä pudota jäihin.

3. Varaa toinen vaatekerta

Päästyäsi takaisin kantavalle jäälle tulee sinun pikimmiten vaihtaa yllesi kuivat vaatteet. Niitä sinulla on oltava vedenpitävästi pakattuna repussasi.

Märkien vaatteiden aiheuttama jäähtyminen johtaa hypotermiaan, joka voi 15 minuutissa aiheuttaa hengenvaarallisia oireita. Kuivapuku on erinomainen suoja kastumista ja jäähtymistä vastaan. Sen sijaan kelluntapuvut ja pelastusliivit eivät hypotermiaa hidasta, sillä ne vain vaikeuttavat avannosta nousua.

4. Jos yhtään epäilyttää, älä mene

Jäällä liikkumisessa on vaaransa, joihin täytyy varautua. Eihän kukaan lähde vuorikiipeilemään ja hyppäämään laskuvarjolla suin päin.

Ota asioista selvää – varmaa tietoa löydät esimerkiksi Suomen Retkiluistelijoiden sivustolta.

Lähde: Suomen latu
Kuva: Helsingin Matkailu / Timo Niukkanen

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.