Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Älä pilaa lomaasi! Unohda turistiripuli, auringonpistos ja ruokamyrkytys näiden vinkkien avulla

Istockphoto artikkelin kuva
Matkailijan terveys
Muutama helppo ohje auttaa selviämään matkalla ilman terveysongelmia.
Teksti: Krista Ahonen
Päivitetty: 06.01.2017
facebook   whatsapp

Varaudu tulevaan matkaan ajoissa

Onnistunut matka vaatii valmisteluja jo ennen lähtöpäivää. Sairastuminen on omiaan pilaamaan upeimmankin reissun, mutta onneksi muutamia helppoja ohjeita noudattamalla voi kuitenkin vähentää tautien riskiä sekä varautua aikaeroon.

Tärkeintä on muistaa hankkia ajoissa tarvittavat rokotukset ja huolehtia, että mahdollisia reseptilääkkeitä on riittävästi matkan ajaksi. Muuttuneiden säännösten mukaan matkailijoilla on oltava mukana reseptilääkkeistä selvitys, jonka saa esimerkiksi lääkäriltä tai apteekista.

Mukaan on hyvä varata myös matka-apteekki, jossa on muun muassa särky- ja ripulilääkkeitä sekä laastareita.

Kaukokohteisiin matkustaessa kannattaa aikaeroon totutella pikkuhiljaa jo ennen matkaa. Suositeltu rytmi on siirtää kelloa kerran vuorokaudessa aina tunti lähemmäs matkakohteen aikaa. Kelloa siirretään eteenpäin, jos kohde sijaitsee Suomesta katsottuna idässä ja taaksepäin, jos matkustetaan kotimaasta länteen.

Muista perusasiat lennolla ja kohteessa

Pitkä lentomatka loman alussa voi tuntua tukalalta, mutta oloa voi helpottaa esimerkiksi juomalla vettä ja jumppaamalla välillä. Lennon aikana vettä tulisi juoda ainakin lasillinen kerran 1–2 tunnissa.

Pieni jumppa ja jaloittelu koneessa noin 1,5 tunnin välein auttaa parantamaan verenkiertoa jaloissa. Liikunta vähentää myös veritulpan riskiä. Halutessaan lennolle voi ottaa myös tukisukat.

Lomakohteessa tärkeintä on huolehtia juomaveden ja ruoan puhtaudesta esimerkiksi vatsataudin välttämiseksi. Jos ei ole varma, onko paikallisen hanaveden juominen turvallista, on järkevämpää hankkia pullotettua vettä.

Rantalomilla ja kuumissa olosuhteissa voi varomattomalle matkailijalle yllättäen iskeä nestehukka tai auringonpistos. Hattu sekä aurinkorasva kuuluvat rantapäivän ehdottomiin varusteisiin ja vettä on hyvä pitää mukana koko. Päivän kuumimpina hetkinä on hyvä oleskella myös ajoittain varjossa auringonpaahteelta.

Omaa terveyttä kannattaa tarkkailla sekä matkan aikana että sen jälkeen. Jos sairastumisen oireita ja erityisesti kuumetta ilmenee reissussa tai myöhemmin kotona, on hyvä käydä lääkärissä.

Lähde: Terveystalo
Kuva: Istockphoto

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Olihan turha artikkeli. Tai ehkä olet ekaa kertaa Tallinnaa pidemmällä…

    Maitohappobakteerit ja Imodium.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.