Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kolmen valtakunnan rajapyykki

Kolmen valtakunnan rajapyykki! Kuka muka ei haluaisi käydä Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa samaan aikaan?


Kolmen valtakunnan rajapyykille pääsee Kilpisjärveltä vaeltamalla 11 kilometriä ja sitten samaa reittiä takaisin. Tämä olisi ollut meille ehkä vähän turhan pitkä vaellus, joten päätimme mennä Malla-laivalla lähemmäs rajapyykkiä. Mallan satamasta on kolmen kilometrin vaellus rajapyykille ja rajapyykiltä reilut 11 kilometriä Mallan luonnonpuiston läpi Kilpisjärvelle. Sen lisäksi meillä oli siitä vielä 2,5 kilometriä Kilpisjärven Retkeilykeskukselle, jossa yövyimme.


Reitti laivalta rajapyykille on helppoa ja tasaista maastoa, sateen jäljiltä vähän mutainen. Tällä osalla reittiä oli paljon muita ihmisiä, mutta kaikki muut kun me taisivat palata laivalla takaisin.


Siellä seisoo upea rajapyykki… Jos oisin tullut kattomaan vaan tota mötikkää niin oisin varmaan ollut pettynyt. Mä kuvittelin ehkä jotain muuta, mutta siis keltainen betonimöhkäle jossa lukee Suomi/Ruotsi/Norja. No mut hei sepä kiva. Näkymät Norjan tai Ruotsin vuorille olivat huikeinta tässä paikassa, mutta tulipa nyt nähtyä.Rajapyykiltä reitti jatkuu luonnonpuiston läpi. Törmättiin kahteen muuhun ihmiseen koko reitillä, joten ei todellakaan ollut mikään ruuhkareitti. Vähän heikompi ilma vaikutti todennäköisesti tähän, muutamaan otteeseen satoi vettä ja oli aika kylmä. 

Poroja! En uskaltanut mennä lähemmäs. T. Kaupunkilainen.


Meinasi tulla pieni ahdistus siinä vaiheessa kun piti ylittää joki. Etsittiin sitten kapeampi osa, josta pääsi ketterästi hyppäämään yli. Kiviä pitkin ei tehnyt mieli ylittää jokea, koska kastuminen kylmässä ilmassa ei ollut suunnitelmissa.

Kiviä pitkin kävellessä piti skarpata ettei astu harhaan tai liikkuville kiville. Onneksi säästyttiin pahemmilta kompuroimisilta. 

Reitti on suureksi osaksi aika helppo, mutta muutamia vaikeampiakin kohtia matkan varrelle mahtuu. Mikään superhyvä kunto ei tarvitse olla, kärsivällisyyttä, varovaisuutta ja hyviä polvia vaaditaan muutamissa hankalammissa kohdissa. Eli käytännössä kivikossa ja loppuvaiheessa tulevassa tiheässä koivumetsässä jonka polku oli sateen jälkeen heikommassa kunnossa ja piti skarpata ettei liukastu jyrkässä alamäessä.

Mä fanitan vesiputouksia, enkä tosiaankaan odottanut, että reitin varrelta löytyis tälläinen. Siis huh, heittämällä Suomen hienoin vesiputous eli Kitsiputous / Mallan kyyneleet. Oltiin aika poikki jo tässä vaiheessa eikä jaksettu sen lähemmin tutustua putoukseen, mutta ilmeisesti putouksen taakse olisi voinut kävellä! Voin suositella tätä koko vaellusta ihan vaikka vaan tän putouksen takia, mä olin ainakin ihan fiiliksissä. Putouksen kohdalla oli myös kapeahko joki ylitettävänä.


Siinä vaiheessa kun päästiin parkkipaikalle, johon rajapyykin reitti päättyy/alkaa, ei todellakaan naurattanut tajuta, että matkaa on vielä 2,5 kilometriä. Harkittiin liftaamista, mutta urheasti jatkettiin loppuun asti. Lopulta iphonen terveysappi näytti päivän kävelysaldoksi 22 kilometriä, joten siis joko reitti on pidempi kun kyltit antaa ymmärtää tai sitten me kierreltiin ja kaarreltiin normaalia enemmän…

Kokonaisuudessaan oli kyllä ihan huikee reitti ja voin siis lämpimästi suositella tätä ohjelmaksi Kilpisjärvellä! Maisemat, reitin vaihtelevuus, tunturit, vesiputous ja porot. Reitin varrella on niin paljon kaikkea että ei todellakaan aika käy tylsäksi. Miltä näyttää?

(Mä opin tätä postausta tehdessä siis uusia sanoja. Rakkakivikko on noi tollaset kivikasat ja tiesittekö että vesiputouksia voi sanoa könkäiksi?! Opin myös reissussa uusia sanoja, esim. porotokka!)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Maarit Johanna perjantai, syyskuu 11, 2015 at 18:57

  Ihana kun kaupunkilainen oppii uusia sanoja :D Helposti luulee täällä, että kaikki muutkin ymmärtää nuo ihan tavalliset sanat, mutta mistäpä te niitä olisitte aikaisemmin kuulleet? Sama homma kun on itse ihan pöljänä kun joku solkottaa slangia Helsingissä eikä ymmärrä puoliakaan :p
  Mutta hei, kiitos tästä! Meillä on ollut ihan ikuisuus suunnitelmana lähteä kävelemään tuo reitti, mutta aina ollaan posotettu ohi joko Tromssaan tai Altaan tai takaisin kotia. Joskus vois lähteä reissuun kohteena pelkästään Kilpisjärvi.

  • Reply marikaw perjantai, syyskuu 11, 2015 at 22:10

   Joo mä en todellakaan ymmärrä. :D
   Mut tehkää joku viikonloppu pelkkä Kilpisjärvi reissu. Perjantaina ajatte sinne, lauantaina teette kolmen valtakunnan rajapyykki vaelluksen ja sunnuntaina kiipeätte Saanalle ja ajatte himaan! :)

 • Reply Kossi tiistai, marraskuu 7, 2017 at 10:37

  Hei!

  Ihan jäi vaivaamaan että mitä oikein odotit tuolta rajalta kun niin petyit? :D

  Tuo kilometrimäärien vaihtelu voi hyvinkin selittyä sillä että iphone tulkitsee korkeuserot vähän erikoisesti.

  Tuolta rajalta lähtee myös monta maisemiltaan upeaa reittiä norjan ja ruotsin puolelle jos yön yli reissut kiinostavat!

 • Leave a Reply