Suomen suurin matkablogiyhteisö

National Park Service

Yhdysvaltojen National Park Service on ihan huikee juttu. NPS hallinnoi jenkkien kansallispuistoja, kansallismonumentteja ja monia historiallisia paikkoja. Nettisivuilla voi surffailla vaikka tunteja tutustuen uusiin kansallispuistoihin, suunnitella mitä teet kansallispuistoissa ja harrastaa yleistä fiilistelyä. Toimii! Lähitulevaisuudessa tulee postauksia kansallispuistoista varmaaan kyllästymiseen saakka, mutta koittakaa kestää. Onneksi muutkin ovat hurahtaneet kansallispuistoihin, joten en ole yksin tämän kanssa.

Tässä ensin siis lyhyt kooste kaikista kansallispuistoista joissa vierailimme, myöhemmin pureudutaan kaikkiin puistoihin omina postauksinaan. Kävimme roadtripillämme kuudessa eri kansallispuistossa. Nämä kansallispuistot olivat Mount Rainier, Glacier, Yellowstone, Grand Canyon, Yosemite ja Crater Lake.

Mount Rainier


Mount Rainier National Parkissa ehdittiin viettää vain noin pari tuntia. Lähinnä ajoimme puiston päätietä ja pysähtelimme ottamaan kuvia eikä todellakaan jääty nautimaan maisemista. Ei näin! Kansallispuistoista pitää nauttia, ja onneksi muissa puistoissa ehdimme tehdä tätäkin. Rainierista ei siis jäänyt ihmeellisiä fiiliksiä, paljon metsää ja vihreää, ihana Mount Rainier taustalla lumihuippunsa kanssa. Palaisin kuitenkin ehdottomasti tutustumaan puistoon lisää.

Glacier


En oo ehkä ikinä missään nähnyt niin hienoja maisemia kun Glacier National Parkissa. Mä en tiedä pystynkö kuvailemaan sanoin niitä mitenkään, ihan uskomatonta. Vietetiin Glacierissa koko päivä, mutta niin paljon jäi vielä näkemättä. Tää oli kaikista näistä puistoista ehkä ökyin maisemien puolesta ja helppo varsinkin roadtrippaajille, koska ihan vaan autolla ajaessa tuli koko ajan huikeampia maisemia.

Yellowstone

Yellowstone odotukset olivat aivan megalomaanisen korkealla, mutta puisto kyllä lunasti ne aikalailla täysin. Kolme päivää upeita paikkoja, luontoa ja eläimiä. Mitä muuta vois toivoa? Ihan käsittämätön miten yhdessä puistossa voi olla niin paljon kaikkea. Tästä kuulette vielä niin paljon. Yellowstonesta tuli poikaystävän lempparipuisto, mulla jää just ja just kakkossijalle. Tää on ihan ehdoton paikka eläinystäville!

Grand Canyon


Kaksi vuotta sitten kävimme Grand Canyon Westillä, joka on Hualapai heimon omistamaa aluetta, ei kansallispuistoa. Paikka vaikutti jo silloin, ja halusin ehdottomasti päästä käymään varsinaisen kansallispuistonkin puolella. Harmiksemme emme voineet olla täällä auringonnousun tai laskun aikaan, mutta siis en valita näkymistä muinakaan aikoina. Suosittelen täällä oikeasti hiljentymään ja vaan ihmettelemään mestan mahtavuutta.

Yosemite


Yosemite. Mun mielestä kaikista paras kansallispuisto. Kaksi vuotta sitten ajettiin vain Tioga Passia pitkin puiston läpi, nyt tultiin myös Tioga Passin kautta, mutta pysähdyttiin puistoon kahdeksi yöksi. En oo pitkään aikaan ollut niin rikki kun reilun 15 kilometrin haikkailun jälkeen puistossa, mutta silti päivät Yosemitessa olivat mahtavat. Yosemite on mun mielestä haikkailijalle ihan täydellinen paikka. Reiteissä on vaikka kuinka paljon valinnanvaraa, löytyy vaikeaa ja helppoa, pitkää ja lyhyempää. (Kelpaa myös julkkiksille, Mila Kunis ja Ashton Kutcher vauvoineen kävelivät rennosti vastaan!)

Crater Lake


Crater Lakeen tutustuttiin myös aika pikaisesti, mutta paikka oli myös hieno. Ensi kerralla haikkaisin joko alas järven rannalle tai ylemmäs vuorille katselemaan näkymiä. Tällä kertaa riitti lyhyemmät kävelyretket järven ympärillä. Aurinkoisina päivinä otetut kuvat täältä näyttävät upeilta, meidän vierailumme aikana oli vähän pilvistä.


Siis kiteytettynä, kansallispuistot on parasta, varatkaa kaikille aikaa (paljon!) ja ostakaa America the Beautiful Annual Pass 80 dollarin hintaan! Se kattaa kaikkien kansallispuistojen sisäänpääsyn vuoden aikana niin monta kertaa kun vaan jaksat käydä. Esimerkiksi Yellowstonen sisäänpääsymaksu on 30 dollaria (yhdellä sisäänpääsymaksulla saa tavallisesti vierailla puistossa seitsemänä päivänä) joten kortti maksaa itsensä pikaisesti takaisin. Maksaessa sisäänpääsyä tai näyttäessä korttia saa puiston kartan sekä must see kohteet ja puistojen kohokohdat kätevinä esitteinä.

Mitkä on teiän mielestä parhaat kansallispuistot ja missä haluaisitte käydä? Jakakaa mun kanssa!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Elina | Vaihda vapaalle keskiviikko, elokuu 26, 2015 at 22:03

  Glacier ja Yellowstone on niin mun suosikit. Ensin mainittu juuri aivan uskomattomien maisemien vuoksi ja Yellowstone eläinten ja monimuotoisuutensa, erikoisuutensa vuoksi. Ai että noihin maisemiin olisi ihana päästä uudelleen! Yosemiteen haluaisin seuraavaksi. Kansallispuistopassia me ei olla koskaan otettu, kun ei olla käyty samalla reissulla tarpeeksi monessa puistossa, jotta se olisi tullut kannattavaksi. Kuukauden reissulla se on varmastikin tosi hyvä :)

  • Reply marikaw perjantai, elokuu 28, 2015 at 09:08

   Joo mä oisin ihan valmis lähtemään samantien uudestaan samanlaisellekin rundille puistoihin. :D Joo meille tuli kannattavaksi se passi, ja kun on vuoden voimassa niin voi suunnitella reissut että kerkee hyödyntää useamminkin. ;)

   Yosemiteä suosittelen täysillä, niin upee mesta.

 • Reply Jenni / Globe Called Home keskiviikko, syyskuu 2, 2015 at 00:13

  Aika yllättävää, siis ykköset oli Yosemite ja Yellowstone? No Yellowstonesta en ole yllättynyt, mutta kyllä se musta hakkasi Yosemiten mennen tullen. :D Se on tähän mennessä ollut oma suosikkini, mutta olen kuullut niin paljon hyvää Glacierista, että jotenkin oletin, että se kiilaisi ykköseksi tällaisessa listassa.

  Meillä on kansallispuistopassi luonnollisesti jo ihan siksi, että asutaan reilun tunnin ajomatkan päässä Rocky Mountains NPstä. Sinne patikoimaan taas huomenna, huhheijjakkaa, kaikkien niiden tuhansien turistien sekaan, jotka tulevat katsomaan vapitien kiima-aikaa…

  • Reply marikaw keskiviikko, syyskuu 2, 2015 at 11:18

   Mä jotenkin tykkään Yosemitesta ihan superina. Se vaan iskee. :D Tosi vaikee kyl näin jälkikäteen miettiä, katon kuvia Yellowstonesta ja mietin et apua en oo nähnyt mitään noin mahtavaa ja seuraavaks fiilistelen Glacierin kuvia ja oon ihan fiiliksissä siitä. Mut siis Glacierin maisemat oli ehkä huikeinta ikinä. Kaikissa oli jotain, mikä oli parasta, mutta Yosemite meni tällä kertaa ykköseksi. :D Ei Yellowstone ja Glacier tosiaan kaukana oo.

   Ah, vähän kade oon tosta Rocky Mountainsin läheisyydestä, en oo vielä siellä päässyt käymään, mutta listalla. :D

 • Reply Kirsi / 50 State Puzzle keskiviikko, syyskuu 2, 2015 at 21:14

  Mä en osaa listata USA:n suosikkikansallispuistojani mihinkään järjestykseen – ihan mahdoton tehtävä. Utahin puistot on mahtavia, samoin Yellowstone, Glacier jne.

  Meillä on melko mukava kokoelma eri vuosien America the Beautiful Annual Pass -kortteja, koska puistoissa on ollut PAKKO käydä joka matkalla. Maksaisin kortista ulkomaalaisena turistina helposti enemmän kuin 80 dollaria.

  • Reply marikaw torstai, syyskuu 3, 2015 at 08:26

   Meillä ei ollut aikaa Utahissa puistoilla, mikä jäi vähän harmittamaan! :( Bryce ja Zion esim. jäi seuraavaan kertaan, koska jouduttiin ajamaan täysillä vaan Pageen ja Antelope Canyonille aikataulun takia. :D Joo järjestykseen laittaminen ei tosiaan oo mitään helppoa, näitä puistoja varmaan tulee nähtyä vielä lisää ja sit yritä siinä sit miettiä mikä on hienointa kun kaikki on ihan mahtavaa. Mut parempi vaan niin. :D

   Joo mäkin maksaisin kevyeen enemmän, 80 on tosi edullinen hinta.

 • Reply Suvi maanantai, toukokuu 20, 2019 at 14:06

  Mun ehdoton lemppari tähän mennessä on myös ollut Yosemite!! ♥️ Nyt syksyllä suunnataan Utahin rundille ja monta puistoa tulisi tällä reissulla koettua. Ei olla aiemmin ostettu NP-passia niin kiinnostaa tietää tilasitteko ennakkoon netistä? Vai saako sen ostettua mistä tahansa puistosta? Tässä asiassa olen täysin tietämätön, joten kaikki apu on tervetullutta!! 😂

 • Leave a Reply