Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kulttuurikokemuksia Lontoossa

Kiinnostaako teitä reissuilla museot vai hömppäjutut? Mä oon tosi kiinnostunut historiasta ja tykkään käydä erilaisissa museoissa, mutta usein muut asiat menee edelle. Oon vieraillut Lontoossa lähemmäs kymmenen kertaa, mutta vasta tänä vuonna reissulla pääsin käymään British Museumissa.


Panoramakuvaaminen iphonella vaatii ehkä vähän treeniä, mutta yllä British Museumin pääsisäänkäynti.

British Museum on massiivinen, joten suosittelen miettimään etukäteen, että mitä haluat nähdä. Toki päämäärättömästi kiertelykin toimii, mutta silloin voi olla, että missaat kaikista siisteimmät jutut. Mua kiinnostaa mm. Egyptin, Kreikan ja Rooman historiat tosi paljon, joten katottiin mistäpäin löytyy näistä juttuja ja suunnattiin niiden suuntaan.


Yllä Rosettan kivi, kreikkalaisia patsaita ja Ramses II. Aloin museossa ihmettelemaan sitä, että minkä ihmeen takia nää kaikki esineet on tuotu paikkaan. Okei, ymmärrän miksi, mutta en kuitenkaan. Ihan järjetön määrä historiallisia esineitä muista maista, hirveällä vaivalla tuotu Englantiin ja säilötty museoon. Käytännöllisenä ihmisenä pohdin myös hämilläni sitä, että kuinka näitä esineitä on oikein tuotu Englantiin. On saatu aika paljon töitä tehdä ja aika monta laivaa on ollut lastattuna.

Mietin myös sitä, että minne nämä esineet kuuluvat oikeasti. Osa on lahjoitettu varmasti hyvän tahdon merkeissä toisille valtioille, mutta osa on viety toisista maista ehkä kyseenalaisinkin keinoin. Esimerkiksi Rosettan kivi on aika tärkeä osa Egyptiläistä perintöä, mutta silti se on British Museumissa. Toisaalta sitten, jos lähdetään palauttamaan vain pari esinettä, niin eikö ole aika tekopyhää pitää loput? Ja jos kaikki palautettaisiin, olisivatko museot täynnä vain yhden maan historiaa, eikä pääsisi helposti tutustumaan koko maailmaan, kuten nyt British Museumissa pääsee. En osaa sanoa.

Suosittelen silti ehdottomasti British Museumissa vierailua, varsinkin jos historia kiinnostaa. Itse nautin ainakin ja olin tyytyväinen käyntiin. Vietettiin museossa noin pari tuntia, ja se riitti meidän historiannälän tyydyttämiseen. Kierreltiin kiinnostavimmat osastot, jotka minulle olivat Kreikka, Egypti ja Rooma, ja sen lisäksi käytiin tutustumassa myös Aasiaan. Kaikkialta löytyi upeita aarteita, mutta suosikeiksi jäi ehkä muinainen Kreikka ja Rooma. Museossa vieraileminen ei maksa mitään.

Jos museot eivät kiinnosta, voi harrastaa vaikka vähän viihteellisempää kulttuuria. Ystäväni halusi käydä Madame Tussaudsin vahakabinetissa, joten toki kun yhdessä ollaan reissussa niin tehdään molempien haluamia juttuja. Itseäni ei vahanuket juurikaan kiinnostaneet, koska olin vieraillut Madame Tussaudsilla jo aikaisemmin. Yhden kerran nukkeja jaksaa katsella mielenkiinnolla, toisella kerralla tuli vähän tylsistynyt olo. Uusia vahanukkeja oli toki tullut, mutta jotenkin silti ei sytyttänyt.

Nähtiinhän me niitä kuninkaallisia! William ja Kate oli oikeesti tosi hienon näköiset, mutta vahakabinetista löytyy myös nukkeja, jotka eivät ole ihan niin hienoja. Ainakin One Directionit oli aika muovisia. Mulle mielenkiintosinta oli ehkä tällä kertaa muutamat paikat, jossa näytettiin kuinka näitä vahanukkeja tehdään. Se yksityiskohtien määrä on jotain huikeeta. Vahakabinetista löytyy myös omat osastot omistettu esimerkiksi supersankareille ja kauhulle. Kauhuun liittyen siellä oli kammokuja, missä työntekijät yrittävät aiheutta sinulle sydänkohtausta, ja supersankereihin liittyen oli lyhyt 4D elokuva. Tarjolla on siis vähän jotain muutakin kun vahanukkeja. Pääpointti on toki nuket.

Kiinnostaako kumpikaan näistä mestoista? Ootteko käyneet tai menisittekö?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply