Suomen suurin matkablogiyhteisö

Golden Circle – Kultainen kierros

Islannin yksi suosituin turistikierros on Golden Circle, noin 300 kilometrin mittainen kierros, jossa on monia nähtävyyksiä. Bussiretkiä näille järjestetään todella paljon, saat valita haluatko lähteä aamulla, päivällä vai illalla. Me vuokrasimme auton, joten ei tarvinnut miettiä muiden aikatauluja tai mitään muutakaan, ja sai matkustaa oman mielen mukaan. Minulle ainakin tämä sopii paremmin.

P8050821 (1900x1425)

Ensimmäinen pysähdyspaikkamme oli Þingvellir, jossa on kokoontunut maailman ensimmäinen parlamentti, sekä siellä Euroopan ja Amerikan mannerlaatat erkanevat toisistaan. Aurinkoisena päivänä maisemat olisivat varmaan vielä paremmat, nyt pienessä tihkusateessa ei ollut niin ihmeellistä.

P8050823 (1900x1412)

Parkkipaikkoja täälläkin oli monta. Parkkipaikka, jonne parkkeerasimme auton, oli sellainen josta piti patikoida yli puoli tuntia näköalapaikoille. Kun pääsimme ylös, huomasimme, että sielläkin on parkkipaikka, mutta ei aavistustakaan miten sinne olisi päässyt. Patikointi ei silti Islannissa yhtään haitannut, näkymät patikoinnin jälkeen olivat yleensä mahtavia.

P8050827 (1900x1396)

Maailman vanhimmasta parlamentista ei ole oikeastaan jälkeä siellä, lähinnä tullaan katsomaan mannerlaattojen erkanemista. Vuodessa ne erkanevat toisistaan kaksi senttiä.

Golden Circlen nähtävyyksistä oma lempparini oli kuumien lähteiden alue.

P8050832 (1900x1425)

Tiedät päässeessi paikalle kun lemuaa viemäri/mätä kananmuna. Rikin haju on voimakas geotermisesti aktiivisilla alueille, mutta saat nauttia siitä myös lämpimässä suihkussa.

P8050835 (1900x1419)

Pienet pulputtavat lähteet toivottavat sinut tervetulleeksi alueelle. Jo tässä vaiheessa alkaa ihmettelemään, että kuinka ihmeellinen luonto on, miten litli-geysir jaksaa pulputa ja kiehua pienesti koko ajan.

P8050841 (1900x1404)

Menimme ensin vierailemaan varsinaisen Geysirin luona, sen mukaan on nimetty kaikki muutkin geysirit. Se ei valitettavasti enää purkaudu kovinkaan usein, vaikka sitä hetken aikaa tuijottelimme, ja toivoimme että onnistaa. Ei onnistanut.

P8050845 (1900x1401)

Pari lähdettä olivat niin kirkkaita, että se näytti ihan yliluonnolliselta.

P8050863 (1425x1900)

Strokkur geysir, muutaman kymmenen metrin päässä isosta Geysiristä, onneksi purkautuu. Sen purkautumisesta saa nauttia 5-10 minuutin välein. En laskenut monta purkausta me katsoimme, aika monta kuitenkin. Ensin siitä haluaa nauttia ilman kameraa, ja kun siitä saa tarpeeksi alkoi kameran kanssa taistelu, jotta saa ikuistettua purkauksen.

P8050871 (1376x1900)

Tottuneet geysirbongaajat varmaan osaavat lukea veden pintaa vielä tarkemmin, ja tietävät koska purkaus tulee, mutta itse ei ollut ihan niin taitava. Mielestäni hienointa oli, kun vesi lähti purkautumaan sinisenä pallona (Islanti prequel postauksessa kuva) ja sen jälkeen räjähti ilmaan.

P8050877 (1425x1900)

Tuolla ei edes pieni tihkusade haitannut meininkiä, odottaa vain innolla aina seuraavaa purkausta. Upea paikka. Kuumien lähteiden jälkeen matka jatkuu Gullfossin vesiputouksille.P8050920 (1900x1400)Gullfossin putoukset meinattiin jossain vaiheessa valjastaa voimalan käyttöön, mutta se saatiin estettyä, ja näistä pääsevät nyt turistit nauttimaan kierroksellaan. Putoukset olisivat varmasti olleet vielä kauniimmat auringonpaisteessa sateenkaarien ympäröivinä, mutta nytkin olivat vaikuttavat. Putousta pääsee aika lähelle, vesi pauhaa vieressä ja kastelee sinut. Olo on täälläkin aika pieni.

P8050911 (1900x1425)

Myös Gullfossilla on monta paikkaa mistä katsella putousta, voit jäädä ylemmäs katselemaan sitä, jolloin säästyt kastumiselta, mutta myös patikoida aivan putouksen viereen. (Kastut.)

Useat Golden Circle kierrokset pysähtyvät näillä kolmella paikalla, mutta me lisäsimme kierrokselle vielä Kerið – kraaterin.

P8050924 (1900x1425)

Turkoosia vettä ja laavakiveä. Kerid oli ainoa näistä paikoista, jossa perittiin maksua luonnon suojelemista varten. Maksu oli 2-4 euroa, mutta jos se tuntuu pahalta, niin parkkipaikalta pääsee kraaterille kyllä maksamattakin. Kun maksoit, sait pienen lehtisen, jossa kerrottiin Keridistä ja muista kraatereista. Miellellään maksaa muutaman euron toivottavasti hyvään tarkoitukseen.

Sellainen oli meidän Golden Circle kierros, ja ehdottomasti suosittelen kaikille Reykjavikissa oleville tätä retkeä! Retken saa käytyä helposti puolessa päivässä, ja näet paljon. Meillä oli autossamme navigaattori, joka ohjaamisen lisäksi kertoi nähtävyyksistä. Aluksi se ärsytti, mutta kun siihen tottui, oli hauskaa kuulla mitä se kertoo. Muutamia kummitustarinoitakin kuultiin matkalla.

Marika

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply