Suomen suurin matkablogiyhteisö

Whale watching

Yksi asioista, joita ehdottomasti halusin Islannissa tehdä, oli valasretki. Muistan kun lukion alussa yhden ystäväni kanssa hurahdimme valaisiin ja päätimme, että haluamme lähteä Islantiin tai Norjaan niitä katsomaan. No, näin valaita, mutta haluan nähdä vielä lisää.

Teimme valasretken Elding Whale Watching – firman kautta. Varasimme sen Iceland Excursions firman kautta, ja saimme siihen kuljetuksen hotelliltamme. Jos olisi ottanut suoraan Eldingin sivuilta, olisi se tullut mielestäni 500 kruunua halvemmaksi. Retki oli 9000 ISK eli vähän alle 60 € henkilö.

P8040733 (1900x1420)

Satamassa oli pikkupoikia kalastamassa, ja kalaa tuli koko ajan. Veneemme lähti Reykjavikin satamasta kello 17, sitä ennen oli mahdollisuus tutustua pieneen museoon, mikä oli tehty toisen laivan sisälle. Siellä oli kerrottu valaista ja Eldingistä yleensä. Aika pieni paikka, mutta sai tapettua hetken aikaa ennen laivan lähtöä.

P8040731 (1900x1350)

Olin jo ennen lähtöä fiiliksissä sataman meduusoista. Pipo ja hanskat käteen, sekä huopa ympärille ja olin valmis valasbongaukseen. Retkellä oli opas, joka kertoili mitä on sinä päivänä nähty, mitä nähdään useiten ja hän kertoi muutenkin ympäristöstä ja valaista. Matkalla näimme myös yhden valaanpyyntialuksen, mikä pyytää samoja valaita mitä me olimme katsomassa. Lupaa pyydystää niin lähellä heillä ei onneksi ollut.

P8040737 (1900x1420)

Reykjavik jäi tääkse ja opas kertoi, että noin tunnin päästä on todennäköistä nähdä valaita. Kun lähdetään Reykjavikista kesällä, on todennäköisintä nähdä lahtivalaita. Noin 10 metriä pitkiä hetulavalaita. Kesäisin nähdään usein myös delfiinejä ja pyöriäisiä. Jos haluaa muita lajeja nähdä, on siihen talvella suurempi todennäköisyys.

P8040762 (1900x1425)

P8040778 (1900x1398)

Kun bongasi ensimmäisen valaan, oli fiilis aika uskomaton. Vaikka ne aika kaukana olivatkin, olin silti superfiiliksissä. Kuvissa olevat valaat ovat siis lahtivalaita, näimme ainoastaan niitä. Oli outoa kuvitella, että ne ovat oikeasti noin 10 metrin pituisia, kun niistä näki ehkä parin metrin kokoisen alueen.

P8040787 (1900x1425)

Meidän kanssamme samaan aikaan oli yksi laiva liikenteessä, joten valaiden häiriintymiseen en usko. Laivat ovat kilpailevia firmoja, mutta ilmoittavat aina toisilleen valaita nähdessään, jotta toinen laiva voi tulla myös paikalle. Lahtivalaita näkyi retkemme aikana erittäin paljon. Opas huuteli laivan yläosasta kellonaikoja, missä valaita on, ja välillä pää vain pyöri kun niitä bongaili.

P8040805 (1900x1421)

Suurimmaksi osaksi valaat olivat yli 100 metrin päässä, mutta muutaman kerran niitä nousi pintaan lähempänäkin. Oli jännittävä kuulla valaan pärskähdys (hengitys) ihan laivan vieressä!

P8040802 (1900x1423)

Elding ja muut firmat satamassa järjestävät myös lunniretkiä (puffin), katsomaan ylläolevassa kuvassa näkyvää söpöä lintua. Meidän onneksemme niitä pari pyörähti laivan lähellä, ja näimme nekin. Luin pienempänä kirjan, missä päähenkilöiden kanssa hengaili pari lunnia, joten oli ihana nähdä niitäkin.

Kokonaisuudessaan retki kesti noin kolme tuntia, ja nautin melkein joka sekunnista. Takaisintullessa alkoi tulla kylmä, eikä lähempänä Reykjavikia valaita enää näkynyt. Onneksi sisällä oli kahvio, josta sai ostettua kaakaota ja lämmiteteltyä. Villeimmissä kuvitelmissani toivoin näkeväni hyppiviä ryhävalaita ja miekkavalaita, mutta olin varautunut vain pieneen evän vilahdukseen, joten oli mahtavaa nähdä paljon valaita.

Islannin pohjoisosassa Husavikin kylä kutsuu itseään Islannin valaspääkaupungiksi, sinne matkustan vielä!

Marika

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply