Tintern Abbey

Toinen pysähdyspaikka ajopäivänä oli mahtipontinen Tintern Abbey. Satuimme paikalle sopivaan aikaan, sillä paikalla ei ollut kuin pari turistia meidän lisäksi. Pääsymaksu aikuiselta oli 6,5£.

Tintern Abbey on hyvin vaikuttava ja henkeäsalpaavan kaunis paikka.

Esillä oli paljon tietoa Tintern Abbeyn historiasta, näiden avulla pääsi hyvin fiilistelemään munkkien tunnelmaa monta sataa vuotta sitten.

 

Hay-on-Wye kirjakaupunki keskellä Wales:iä

Llangollenista Lacock:iin oli meidän pisin matkustuspäivä autolla. Pysähdyttiin Hay-on-Wye:ssa ja Tintern Abbey:ssa matkalla.

Kirjakapungiksi tituleerattu Hay on Wye on pieni kaupunki melko keskellä Wales:iä. Kirjakauppias Richard Booth avasti ensimmäisen myymälänsä sinne 1962, jonka jälkeen muutkin innostuivat kirjoista ja yhä nykyäänkin kaupungissa on yli toistakymmentä käytetyn kirjan kauppaa. Kaupunki on tunnettu myös vuosittain järjestetystä kymmenen päivän kestävästä kirjallisuus- ja taidefestaristaan. 

Kaupunki oli viehättävä. Suloisia sisustuskauppoja, kirjakauppoja ja paljon kojuja kaupungin kaduilla ja pikkutoreilla. Meillä oli kahden tunnin pysähdysaika kaupungille (lounas+kiertely), enemmänkin aikaa olisi saanut helposti hurahtamaan. Cinema-kirjakauppa oli niin suuri, että ilman hyllyjen päädyssä olevia opasteita ja karttoja sinne olis oikeasti eksynyt ehkä iäksi…

Erikoismaininnan saa vielä kaupungin ison parkkipaikan vierestä löytyvä toffee kauppa! Jo liikkeeseen astuminen sai päänpyörälle ja veden kielelle herkullisen huumaavista tuoksuista. Toffee oli kertakaikkisen taivaallista ja tajunnanräjäyttävän maukasta.

Llangollen osa2

Aamutuimaan lähdimme nauttimaan ulkoimasta kävellen kanaalin vartta pitkin Valle Crucis Abbeyn raunioille. Vaikuttava paikka! Voi vain kuvitella kuinka upea paikka on ollut 1200-luvulla.

Munkkien kalalampi luostarin takana.

Llangollenissa ja sen lähiseuduilla kiertää kaiken kaikkiaan 18 kilometrin verran kanaalia. Näitä vesiväyliä pitkin pääsee matkaamaan kapeilla ja pitkillä jokilaivoilla, kanooteilla ja kuulemma myös esimerkiksi sup-laudalla.

Otettiin Llangollenista bussi Trevor:in kylään, jossa päästiin kulkemaan mahtipontista Pontcysyllten akveduktia pitkin. Rakennelma on valmistunut jo vuonna 1805 ja sen suunnitteluun ja rakentamiseen meni aikoinaan kymmenen vuotta. Akvedukti on Englannin vanhin ja pisin (n.300m) ja maailman korkein.

Kanavan leveys on wikipedian mukaan noin 3,4m ja syvyys 1,6m. Kyllä siinä vähän polvet tutisivat, kun vastaan tuli ihmisiä ja täytyi väistää ton veden puolelle.

Llangollen osa 1

Iltapäivällä saavuimme Llangolleniin. Llangollen on tunnettu lukuisista kanaaleistaan. Kylän läpi virtaa Dee -joki, mikä toi kivan tunnelman värikkääseen ja vilkkaaseen pikkukylään. Iltapäivän aikaan kylän keskusta oli ihan tukossa ja oli erittäin vaikea löytää autolle parkkipaikkaa, jätimme auton erään kirkon eteen hetkeksi ja tutustuimme keskustaan. Myöhemmin iltapäivällä kun ilmeisesti työläiset (ja turistit) olivat lähteneet keskustasta, teiden varret jäivät tyhjiksi ja löysimme autolle pitkäaikaisen parkin.

Kun oltiin vihdoin saatu auto parkkiin, heitettiin tavarat keskustassa olevaan airb’n’b asuntoomme ja lähettiin ”kivenheiton” päässä olevalle kukkulan huipulle. Kukkula olikin vähän kauempana kuin olimme varautuneet. Reippailun jälkeen menimme illallistamaan ihanaan The Corn Mill -ravintolaan, jota voi kyllä suositella.

Siellä se lähellä oleva kukkula siintää näköpiirissä.

Kukkulan huipulla oli keskiaikaisen linnan rauniot, paljon lampaita ja upeat näkymät Llangolleniin.

Innostuttiin kuvailemaan näitä nelijalkaisia otuksia oikein urakalla.