Vuoden 2019 matka- ja ilmastonsuojelusuunnitelmat

Vuodenvaihde on perinteisesti suunnitelmien ja lupausten aikaa. Olen itsekin kova suunnittelemaan kaikenlaista ja viime vuonna ymmärsin, että jos en suunnittele kaukomatkaa todella hyvissä ajoin (ja pysy säästösuunnitelmassa), en ikinä pääse reissuun Eurooppaa pidemmälle. Toki Euroopassa on paljon kohteita, jotka ovat omalla toivelistallani, mutta reissu USA:n on ollut haavelistalla niin kauan, että nyt on aika se toteuttaa. Matkaan on lähdössä luultavasti kaksi aikuista ja kolme lasta, joten meille se merkitsee aika tiukkaa säästämistä! Olen ollut vähän sellainen matkailija, että heti kun tilillä on vähän rahaa olen ostanut jotkut halvat lentoliput. Nyt pitäisi välttää extempore-ostoksia!

Ensi vuoden suunnitelmissa olevat matkakohteet ovat tässä.

Tanska

Huhti-toukokuussa reissu Tanskaan kahvakuulamaratonin em-kisoihin. Kisakaupunki ei ole vielä varmistunut. Olen ollut kisamatkalla Tanskassa kerran aikaisemminkin vuonna 2015 Sønderborgissa. Silloin olin mukana valmentajan ominaisuudessa, nyt olisi tarkoitus kisata myös itse. Lisäksi on käyty perheen kanssa Kööpenhaminassa ja suunnitelmissa olisi ainakin lyhyt visiitti myös Köpikseen.

Kisamatkalla Tanskassa 2015. Meidän kuopus oli noin puolivuotias ja matkassa mukana. Taustalla mun valmennettava valmistelemassa kuulaa.

 

Köpis on ihana!

Viro

Meillä on miehen kanssa liput Bon Jovin konserttiin Tallinnaan kesäkuun alussa. Jokin pieni road trip tähän yhteyteen olisi kiva. Olen käynyt Virossa vain Tallinnassa, joten olisi kiva tutustua myös muuhun Viroon.

Puola

Marraskuussa olisi kahvakuulamaratonin mm-kisat Puolassa. Tämä kohde ehkä jää pois, jos reissukassassa ei ole riittävästi kahisevaa. Joka tapauksessa tämä reissu tulisi olemaan vain pikainen kisamatka, silloin ei yleensä ole aikaa kovin paljon tutustua kohteeseen. Olen käynyt Puolassa kerran ja tykästyin erityisesti Spotin alueeseen. Se on oikein kaunis ja kiva kesäkohde laitureineen ja hiekkarantoineen.

 

Puolassa 2010.

 

Mun tytöt 9 vuotta sitten herkuttelemasss Sopotissa. Voi kuinka pieniä he ovatkaan olleet <3

USA

Joulu Kaliforniassa tai Floridassa on vuoden 2019 pääkohde. Jokin muukin kohde USA:ssa voi tulla kysymykseen, kunhan on lämmintä olisi päivisin siinä 20 asteen paikkeilla. Olisin halunnut myös haikkaamaan esimerkiksi Yosemiteen, mutta ilmeisesti tiet kansallispuistoon ovat talvisin kiinni. Tämän reissun onnistuminen vaatii meiltä aika sitkeää säästämistä.

Melko lyhyt on matkustuslista, mutta tykkään myös kotimaan reissuista. Ainakin mökkeilemään Itä-Suomeen ja Hankoon olisi tarkoitus päästä. Matkalla lähelle tai kauas-blogista nappasin muistiin Häntälän notkot, joka vaikuttaa kivalta retkipaikalta. Myös Porvoo ja Loviisa ovat suunnitelmissa.

Entäs se ilmastonsuojelu?

IPCC sai minut, kuten monet muutkin miettimään miten omilla toimilla voisi pienentää hiilijalanjälkeä. Jokaisella, pieneltäkin tuntuvalla teolla on merkitystä!

Lopetin marraskuun alussa punaisen lihan syömisen ja se on onnistunut tosi hyvin. Jouluna söin palan kinkkua, mutta muuten päätöksessä pysyminen on ollut helppoa. Vaikka muut perheen jäsenet syövät myös punaista lihaa, on kotona syötävät ruuat pääosin kasvis-, kala ja jonkin verran myös kanaruokia. Koulussa, dagiksessa ja ravintoloissa muu porukka valitsee mitä haluaa.

Tänä vuonna ajattelin vähentää kuluttamista. Päätin, että en osta itselleni uusia vaatteita ennen USA:n reissua joulukuussa. Sen verran voin tässä joustaa, että jos jokin vaate joita omistan vain yhden kappaleen (esim uimapuku) täysin hajoaa, voin ostaa korvaavan tuotteen tilalle. Vaikka en ole kova shoppailija, voi tämä olla kuitenkin aika kova päätös. Toisaalta se tukee matkakassaa, kun ei ostele muuta 🙂

Täytyy tunnustaa, että meidän perheessä ollaan oltu aika laiskoja kierrättäjiä. Joulunpyhinä siivosin roskiskaappiin tilaa erilaisille kierrätysastioille ja otetaan nyt ryhtiliike siinäkin asiassa. Meidän taloyhtiössä voi kierrättää paperit, bio- ja sekajätteen ja lähikaupan pihassa on laaja keräysrepertuaari, jossa voi kierrättää kaiken kotitalousjätteen. Lasten vaatteet kiertävät jo nyt aika hyvin serkuilta toiselle ja isommilta sisaruksilta pienemmille. Jonkin verran kuitenkin menee vaatteita UFF:n keräyslaatikkoon. En tiedä onko se sitten hyvä vai huono asia, tästäkin on kuulunut niin ristiriitaista tietoa. Esimerkiksi, että avustuskohteissa hukutaan eurooppalaisten lumppuihin ja että paikallinen tekstiiliteollisuus kärsii. Käytän kuitenkin ainakin toistaiseksi UFF:n laatikkoa paremman tiedon puutteessa.

Iloisin mielin odotan mitä tämä uusi vuosi tuo tullessaan! Ja hei kokeneemmat USA:n matkaajat: pidätkö enemmän Kaliforniasta vai Floridasta? Vielä jos on kokemuksia näistä kohteista joulukuussa / talvella niin otan mielelläni vastaan.

Reissujamme voit seurata myös Instagramissa ja Facebookissa!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää 8.1.2019 at 01:59

  Kuulostaa kivoille suunnitelmille. Täällä myös yksi Bon Jovin ystävä, konsertteja on plakkarissa ainakin viisi.

  Joulun osalta valitettavasti on pakko todeta, että Florida on säiden suhteen luotettavampi. Kaliforniassa joulu saattaa olla sateinen ja on aika kylmääkin, varsinkin pohjoisessa. Me olemme lähes joka joulu Los Angelesissa eikä sielläkään kyllä uintikelejä ole. Illalla piti vetää lapsille pipoa päähän. San Diegossa varmaan olisi vähän lämpimämpää, ja riippuu vähän vuodestakin. Muuten kyllä liputtaisin Kalifornian puolesta.

  • Reply mamatravel 20.1.2019 at 11:47

   Oi viisi konserttia! Vau! Kiitos vinkeistä. Floridan suuntaan ollaan kallistumassa 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.