Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tiedemuseo Nemo – teinin kanssa Amsterdamissa

Pitkään odotettu matka on vihdoin käsillä ja olemme tyttäreni (11 v) kanssa Amsterdamissa. Tämä on ensimmäinen matka ihan kahdestaan ja kyllä tätä on odotettu. Amsterdam ja koko Hollanti on molemmille uusi matkakohde. Minulla Amsterdam on ollut travel bucket listillä ikuisuuden, enkä tiedä miksi vasta nyt tänne pääsin. Ihanaa kuitenkin olla reissussa!

 

Nemo Science Museum Amsterdamissa

 

Suunnittelimme matkaa tyttären kanssa yhdessä ja käytimme apuna mm. Lasten matkaopas Eurooppaan kirjaa ja sieltä tyttö bongasi Tiedekeskus Nemon. Minulta tämä kohde olisi mennyt täysin ohi, mutta jonkinlaisesta tiedenaisen urasta haaveileva tytär valitsi Nemon matkan pääkohteeksi. Ja onneksi niin, Nemo on nimittäin mahtava paikka!

 

Tiedekeskus on viidessä kerroksessa, jokaiselle löytyy varmasti jotakin!

 

Nemo Science Museum on yhtä kuin viisi kerrosta kaikenikäisille sopivaa tiedettä. Kerrokset on jaoteltu aihealueittain: Fenomena (kuinka tiede toimii), Technium (jokapäiväistä teknologiaa), Elementa (maailmankaikkeuden osaset), Humania (ihminen) sekä Energetica (ravintola ja kattoterassi). Jokaisessa kerroksessa on hurja määrä erilaisia pisteitä joissa jokaisessa saa itse kokeilla, tutkia, oppia ja kokeilla.

Ihan ensimmäisenä osallistuimme ketjureaktiota esittelevään näytökseen. Ensimmäisen kerroksen keskelle oli rakennettu ketjureaktio, joka korkeimmillaan ylsi toisen kerroksen tasolle. Hauskaa ja mielenkiintoista. Erittäin ammattitaitoinen esittelijä sai koko yleisön mukaan. Ketjureaktion jälkeen kiipesimme neljänteen kerrokseen ja aloitimme tutkimisen sieltä.

 

Osa ketjureaktiosta.

 

 

Ihmistä käsittelevässä kerroksessa oli kokonainen siipi teineille / teineistä. Siellä käsiteltiin aiheita aina seksistä teinien aivotoimintaan ja elintapoihin saakka. Samalla tuli alkoholi- ja huumevalistusta, joka ainakin 11-vuotiaaseen näytti oikein hyvin uppoavan. Meidän suosikkeja Humania-kerroksessa taisivat olla erilaiset optiset harhat.

 

Rotating snakes.

 

Elementa kerroksesta löytyi laboratorio, jossa pääsimme tekemään itse kokeita. Tämä taisi olla meidän molempien suosikki! Testasimme mikroskoopilla, mitä punasipulin kuorelle tapahtuu, kun se joutuu tekemisiin suolan kanssa. Mutta ihan ensimmäiseksi puettiin tietenkin asiaan kuuluvat varusteet eli valkoiset labratakit ylle.

 

The Lab

 

Tiedenainen tutkii.

 

What does salt do with plant cells?

 

Ensimmäiseen sipulin kuoreen lisätään vettä ja toiseen suolaliuosta.

 

Toinen tyttären suosikki olivat jättimäiset saippuakuplat. Näiden alla olevien kuvien lisäksi kuplatunnelin pystyi tekemään itsensä ympärille astumalla ison renkaan sisälle ja nostamalla sen sitten ylös sekä puhaltamalla kuplaseinämään. Laitoin Mamatravelin Instaan videon saippuakuplaseinästä. Käykää siellä kurkkaamassa!

 

Jättimäiset saippuakuplat.

 

 

Erilaisia toimintapisteitä oli todellakin laidasta laitaan. Paikalla oli paljon perheitä ja hyvin eri ikäisiä lapsia, mutta myös aikuisia pariskuntia. Jos pidät Heurekan pysyvästä näyttelystä, jossa pääsee itse kokeilemaan, rakastat Nemoa! Se on Heureka potenssiin 10. Koko reissun ajan Amsterdamilaiset ovat näyttäytyneet todella mukavina ja ystävällisinä. Silti Nemo vei pisteet kotiin tässäkin asiassa. Henkilökunta oli todella ystävällistä, huomioivaa ja avuliasta. Tytärkin pani merkille miten ihania työntekijöitä keskuksessa oli.

Liput voi ostaa ennakkoon netistä tai paikan päältä. Lippu maksaa 16,50€ ja alle 4 vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Nemo sijaitsee lähellä keskusrautatieasemaa osoitteessa Oosterdok 2.

 

Kaksoset <3

 

Alina kuuntelee Nemon ääniä.

 

Vedä vedä! Omilla lihaksilla ylös!

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Previous Post Next Post

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Piyya 7.12.2018 at 23:48

  Hyvää Amsterdamin matkaa teille. Amsterdam kuuluu myös omalle bucket listalle, lentoja saisi täältä omasta kotikaupungistakin tosi halvalla. Hmmmmm.
  Ihan mahtava päivä ollut teillä !!! Vitsi kuinka lasten kanssa paikoista saa niin kivoja juttuja irti.

  • Reply mamatravel 8.12.2018 at 22:38

   Kiitos! Mekin napattiin edulliset lennot, hotellien hinnat olikin sitten yllättävän kalliit! On kyllä tosi kiva olla nimenomaan kahdestaan tytön kanssa. Molemmilla suht samat mielenkiinnon kohteet, joten ei joudu tekemään kompromisseja ja kerrankin aikaa keskittyä vaan yhdessä olemiseen.

 • Reply Teija / Lähdetään Taas 9.12.2018 at 14:07

  Oi wau, mikä paikka! Kuulostaa juuri sellaiselta, minne minäkin haluan viedä tyttäreni. Ehkä odotan kuitenkin vielä jonkun vuoden. Hän kun on nyt vasta 3,5 v, niin jotenkin tuollaisesta paikasta haluaisi ottaa kaiken irti!

 • Reply Pirkko / Meriharakka 9.12.2018 at 19:23

  Vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta! Aikoinaan tehtiin muutama matka silloin olisiko ollut 10-12 vuotiaan sisarenpoikani kanssa ja silloin päädyimme, hänen toivomuksestaan, vähän vastaaviin kohteisiin Lontoossa (joka myös oli hänen valintansa kohdekaupungiksi).

  • Reply mamatravel 9.12.2018 at 20:00

   Nopeasti kyllä meni päivä tuolla. Lapsen innostusta on niin kiva katsella ja kyllähän siinä innostuu itsekin!

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi 10.12.2018 at 08:08

  Onpa mielenkiintoinen paikka ja mahtavaa että tytär sai itse osallistua matkan suunnitteluun ja hän löysi tämän paikan. Varmasti ikimuistoinen reissu molemmille! 🙂

  • Reply mamatravel 10.12.2018 at 21:49

   Oli kyllä tosi mielenkiintoinen paikka aikuisellekin. Ja reissu oli aivan ihana kokonaisuudessaan 🙂

 • Reply sari/ matkalla lähelle tai kauas 10.12.2018 at 20:44

  Kiitti vinkistä. Tuonne voi viedä omat isot lapset ja sen lapsenlapsen jahka kasvaa vielä hiukan. Näytti siellä tosiaan aikuistekin suu auki ihmettelevän juttuja. Hiukan kuin Heureka?

  • Reply mamatravel 10.12.2018 at 21:47

   Paikka oli tosiaan kuin Heureka, vaan isommassa mittakaavassa ja kaikkea pääsi itse kokeilemaan. Sopii todella monenikäisille, kaikille löytyy kivaa tekemistä!

 • Reply Terhi 10.12.2018 at 23:18

  Meidänkin lapset pitivät kovasti Nemosta. Nuo saippuakuplat olivat mahtavia. Koko päivä siellä hurahti joten täytyy sanoa, että oli ihan hintansa arvoinen paikka.

  • Reply mamatravel 11.12.2018 at 16:19

   Todellakin! Mun mielestä hinta oli aika edullinen, kun tosiaan koko päivä oltiin siellä. Kiva, että tekin tykkäsitte!

 • Reply Anni|Rajatapaukset 12.12.2018 at 22:18

  Diggailen kanssa Nemon kaltaisista toiminnallisista tiedemuseoista. Viihdyttiin tuolla varsin hyvin useampi tunti ihan kahden aikuisenkin kesken! Kesällä jos menee niin ulkoterassi on myös hieno!

  • Reply mamatravel 15.12.2018 at 19:37

   Nyt jäi valitettavasti ulkoterassi melkein kokonaan kokematta. Pikaisesti käytiin katsomassa, mutta tuuli oli niin kova, ettei siellä pitkään viihtynyt. Mutta yläkerran ravintola oli tosi kiva!

 • Reply Jenna / Citylights & sunsets 14.12.2018 at 16:14

  Itsekään en ole vielä Hollannissa käynyt! Täytyy ryhdistäytyä tän suhteen ja hommata matka sinne. Hauska lukea 11-vuotiaan kanssa matkustamisesta – meillä on kohta 3v. ja koko ajan muuttuu meininki reissuilla, kun lapsi kasvaa niin kovaa vauhtia 🙂

  • Reply mamatravel 15.12.2018 at 19:32

   Meillä on pienin toukokuussa kolme täyttänyt 🙂 Hänen kanssaan matkailu on taas ihan erilaista kuin 11-vuotiaan! Ihanaa sekin 🙂

 • Reply Tanja / Tädin ja tytön matkablogi 14.12.2018 at 18:41

  Kiitos! Ihana vinkki! Minulla on 10- ja 12-vuotiaat tytöt ja on kiva saada näitä vinkkejä mitä voisi tehdä teinahtavien lasten kanssa.
  Viime kesänä kävimme Espanjan lomalla Granadassa ja siellä oli myös kiva tiedekeskus, ei noin suuri, mutta vähän kuin Heurekan, Sealifen, eläintarhan ja luonnontieteellisen museon sekoitus. Sekin oli lasten mielestä mahtava, juuri varmasti kun pääsi tekemään ja koskemaan eikä missään lukenut ”älä koske”.

  • Reply mamatravel 15.12.2018 at 19:31

   Kiitos kommentista! Grenada on kuulemma muutenkin ihana paikka, täytyykin laittaa mieleen. Nemossa kivaa oli se, että tekemistä oli paljon eri ikäisille. Teidän tytöt viihtyisi siellä varmasti!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.