Suomen suurin matkablogiyhteisö

Luennolla – Kari Lumikero puoli vuosisataa ulkosuomalaisena

Suomalaisen kirjallisuuden seura ja Suomi-Seura järjestivät viime viikolla mielenkiintoisen avoimen luennon. Puhumassa oli mtv:n pitkäaikainen toimittaja Kari Lumikero ja aiheena ulkosuomalaisuus.

Heti alkuun täytyy sanoa, että tunti on aivan liian lyhyt aika käydä 50 vuoden ura ja elämä ulkomailla läpi! Lumikeron tarinoita olisi mielellään kuunnellut toisen mokoman lisää.

Luento alkoi Kemissä syntyneen Lumikeron kasvuvuosista Torniossa sekä Tornion historiasta yleisesti, osoituksena mistä kaukaa maailmalle oli lähdetty.

Lumikero kertoi paljon vuosista Ruotsissa nuorena aikuisena 60-luvun lopussa. Hyvä huumori siivitti koko luentoa, mutta varsinkin Ruotsin aika on ollut varmasti aika hauskaa ja vauhdikasta. Lumikero asui hienostoalueella talossa, josta muotoutui suomalaisten nuorten kommuuni. Ura alkoi postinjakajana ja jatkui useiden vuosien ajan radiossa ennen kirjeenvaihtajan tehtäviä.

Lumikeron sydäntä lähellä vaikuttaa olevan kaksi- tai monikielisyys. Hän on edelleen pahoillaan siitä, kuinka ruotsinsuomalaisten lasten suomen kielen taito rapistui. Esimerkiksi 60-70 luvuilla ja 90-luvun laman aikaan maahanmuutto Ruotsiin oli vilkasta, eikä tuon ajan koulu pysyneet maahanmuuton perässä. Suomen kieli ei ollut varsinaisesti kovin hyvässä huudossa tuolloin Ruotsissa, joten monet lapset häpesivät äidinkieltään.

Näin kaksikielisen lapsen äitinä sydäntä lämmittää Lumikeron ajatus siitä, että monikielisyys lisää ymmärrystä ja yhteistyötä kansojen välillä ja voi jopa lopettaa sotia. Mielestäni oma äidinkieli vaikuttaa identiteettiin ja omaan elinkulttuuriin paljonkin ja yhteinen kieli auttaa toisen syvälliseen ymmärtämiseen. Tuntemattoman pelko on usein konfliktien alku.

 

Lumikero mainitsi muutaman uransa merkkihetken. Vuoden 2004 tsunamiuutisointi toi Lumikerolle Bonnierin journalistipalkinnon. Uutisointi tsunamista osoitti kuinka kankeasti konsulaatit voivat tiedottaa asioista. Ennen kun kuolleiden ruumit on tunnistettu ei voida ilmoittaa suomalaisuhreista. Lumikero lensi tsunamin keskelle ja uutisoi siitä kuinka laaja katastrofi oikeasti on kyseessä ja että suomalaisuhreilta ei todellakaan ole vältytty.

Toinen Lumikeron mieleen jäänyt merkkihetki oli Olof Palmen murhasta tuomitun ja sittemmin vapautetun Christer Pettersonin haastattelu. Pettersson oli ollut jossakin toimittajien piirittämässä talossa juhlimassa. Lumikero kuvaajansa kanssa oli mennyt ja koputtanut ikkunaan, jonka Pettersson olikin yllätykseksi avannut. Lumikero sai haastattelunsa!

 

Suomalaisen kirjallisuuden seuran talon upea sisäänkäynti.

 

Valitettavan nopeasti luentoon varattu tunti kului ja lopulta monet hyvät tarinat jäivät kertomatta (elämänkertakirjaa odotellessa). Lumikeron kerronnan tyyli on rauhallinen mutta huumorin sävyttämä.

Luento järjestettiin Suomalaisen Kirjallisuuden seuran tiloissa Hallituskadulla Helsingissä. Rakennuksen sisäänkäynti ja aula on mykistävä! Freskot katossa, marmoripylväät ja koristeelliset aidat, lukunurkkaus ja kirjasto, upea rakennus! SKS myös kustantaa kirjoja (esimerkiksi Helsingin Henget kirja josta kirjoitin aikaisemmin on SKS:n kustantama) ja tekee tukimustyötä.

Luennon toinen järjestäjä Suomi-Seura taas kokoaa ulkosuomalaiset yhteen nettisivujen sekä Suomen Silta lehden avulla.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply Stacy Siivonen 27.11.2018 at 17:28

  Odotin, että hän olisi ollut useammassa maassa ulkosuomalainen tai että olisi ollut kysymys useasta ulkosuomalaisesta. No, minulla on paljon ulkosuomalaisia suvussa ja olen amerikan -suomalaiskarjalaistaustainen paluumuuttaja. Isomummo muutti aikoinaan Neuvostoliittoon Karjalaan, joten sitä taustaa vasten olen maahanmuuttajataustainen. Mummon kotona oli venäläisiä tavaroita, ennen kaikkea iso samovaari ja kivinen mustekynäteline, jossa oli kivinen kippo musteelle ja valkoinen joko kivestä tai luusta tehty jääkarhu ja ura itse kynälle. Sitten minä itse lähdin Yhdysvaltoihin ja jouduin palaamaan sieltä Suomeen. On se kieli rapistunut minunkin sukulaisillani, jotka jäivät sinne Venäjälle. Osa palasi, niin isomummokin.

  • Reply mamatravel 8.12.2018 at 22:44

   Kyllä hän onkin asunut useissa maissa. Valitettavasti luennon lyhyyden takia vain Ruotsin aika käytiin huolella läpi. Tällä hetkellä hän taitaa asua Unkarissa. Sinulla onkin todella värikäs tausta! Nuo Suomi-seuran tilaisuudet kannattaa tsekata, jos löytyy jotakin itselle kiinnostavaa.

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää 2.12.2018 at 07:27

  Varmasti mielenkiintoinen luento. Lumikero tuntuu persoonalta jolla on paljon elämänkokemusta. Onko hän siis asunut ulkosuomalaisena muuallakin kuin vain Ruotsissa? Ajattelin jotenkin, että hän toimittajana olisi asunut useassa maassa. Tällaisesta luennosta olisin varmasti itsekin innostunut.

  • Reply mamatravel 8.12.2018 at 22:41

   On varmasti asunut monessa maassa ja tälläkin hetkellä asuu Unkarissa. Valitettavasti luentoon varattu aika oli aivan liian lyhyt ja varmasti 3/4 tarinoista jouduttiin menemään pikakelauksella läpi! Osa historiasta jäi sen takia vähän pimeän peittoon.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.