Kummituskävelyllä Helsingissä

”Helsinkiä ei välttämättä ole aiemmin mielletty samanlaiseksi kummitusten pääkaupungiksi kuin Englannin Yorkia tai Tśekin pääkaupunki Prahaa”, lainaus kirjasta Helsingin Henget opas aaveiden pääkaupunkiin (Kairulahti, Kouvola, SKS 2018).

Vanessa Kairulahden ja Karolina Kouvolan tänä syksynä julkaisema kirja vie matkalle Helsinkiin kummitusten jalanjäljissä. Kirja ei ole kummituksilla pelottelua eikä siitä saa materiaalia nuotiotarinoiden kauhujuttuihin. Enemmänkin se on kirja Helsingin historiasta, johon nivoutuvat rakennukset, paikat ja niissä vaeltavat levottomat sielut.

Kirjassa on aluksi lyhyt Helsingin historiaa käsittelevä osuus ja sen jälkeen kummituskulttuuria koskeva osuus. Sen jälkeen päästää varsinaisiin Helsingin kummituskohteisiin.

Kirjan lopussa on parikin eri kävelyreittiä, joiden varrella voi käydä katselemassa paikkoja joissa perimätiedon mukaan kummittelee. Niinpä kävimme miehen kanssa tekemässä omatoimisen kummituskävelyn Helsingissä.

 

Olen jo pitkään halunnut majoittua Glo Hotel Artissa Lönnrotinkadulla. En tiedä uskallanko enää, hotellissa liikkuu kuulemma kaksi tai jopa kolme kummitusta.

 

Aleksanterin teatteri rakennettiin Ahvenanmaalta tuoduista kivistä. Kivien mukana teatteri sai myös kummittelevan sotamiehen.

 

Kummituksilla saattaa olla erilaisia syitä kummitteluun. On huolenpitäjiä, jotka vielä kuoleman jälkeenkin järjestelevät entisiä elinkulmiaan, rakkaudessa pettyneitä tai huonoa omaatuntoa potevia jotka tarvitsevat jonkinlaisen synninpäästön. Lisäksi rouvakummitukset on jaettu valkeisiin, harmaisiin ja mustiin rouviin. Valkoiset haamut edustavat surevaa naista, kun taas mustat ovat synkempiä hahmoja. Harmaat ovat jotakin näiden välistä. Voi myös sanoa, että kummituksia sikiää sodassa, sairaudessa ja rakkaudessa.

Kummittelua voi havaita myös vaikka varsinaista visuaalista ärsykettä ei olekaan. Voi kuulua tavallisuudesta poikkeavia ääniä, tavarat voivat löytyä vääristä paikoista tai jopa lentää, voi tuntua että joku katselee tai koskettaa vaikka ketään ei olekaan näkyvissä tai näkyä normaalista poikkeavia valomuodostumia.

Glion talo Lönnrotin puistikossa. Siellä se on puskan takana.

 

Tässä talossa opiskelijatytön huoneistossa satoi rahaa! Kävisi mullekin 🙂

 

Svenska Teaternin kahvilassa tutustumassa teatterin seitsemään aaveeseen. Kirja löytyy kätevästi BookBeatista, joten kännykältä luettiin kummitustarinoita jokaisessa kohteessa.

 

Svenska Teaternin kahvilan hieno kirjalamppu.

 

Ravintola Kappelissa järjestystä pitää yllä entinen ravintoloitsija Wolontis, joka ei malta lopettaa työntekoa kuoltuaankaan.

 

Täytyy todeta, että en ole koskaan käynyt Ravintola Kappelissa. Usein on tullut kuljettua sen ohi ja ihasteltua kaunista rakennusta. Harmi, kun ehdittiin tällä reissulla käydä jo kahvilla Svenska Teaternin kahvilassa.

Minä pidän Helsingistä todella paljon ja sen vanhat kauniit rakennukset ovat mielenkiintoisia. Voisin kävellä pitkin Helsingin katuja tunti tolkulla ja kurkistella rappukäytäviin ja tiirailla hienoja parvekkeita ja talojen koristeellisia julkisivuja. Johonkin aihepiiriin liittyvät kaupunkikävelyt ovat ihan parhautta!

Kummituskävely on siis mainio vinkki vaikka Halloweenin aikaan toteutettavaksi! Kirja ei ole pelottava, joten kummituskävely voisi sopia myös vähän isompien lasten kanssa suoritettavaksi.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Previous Post Next Post

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply Tanja / Tädin ja tytön matkablogi 21.10.2018 at 17:32

  Kiva vinkki!
  Olen yöpynyt GLO Hotel Artissa ja vaikka hotelli on upean mieltäkutkuttavan jykevä ulkoa päin (ja ihan kiva sisältä) en tavannut tai tuntenut siellä kummitusta, ehkä onneksi ?
  Helsinki on ihana ja kaunis ja vaikkapa tämä kummituskierros on uudenlainen näkövinkkeli tähän ihanaan ja rakkaaseen kaupunkiin!

  • Reply mamatravel 23.10.2018 at 15:43

   Tuo GLO Hotel Art on kyllä upea ainakin ulkoa! Täytyy kyllä käydä siellä yöpymässä joku kerta. Ja Helsinki on ihana ja tosi monipuolinen!

 • Reply Mimmu 22.10.2018 at 22:55

  Ihan mahtavaa!! En oo tiennytkään että Helsingissä järjestetään tuommoisia!!
  Muutaman kerran olen miettinyt että pitäisi käydä tuolla Hakunilan Kartanon kummituskierroksella, joita on ollut pääsiäisenä sekä syksyllä, tänään näin ilmoituksen!! Jos ajat natsaa ehkä pitäisi käydä!!
  Satuttiin viime vuona yöpymään kahdessa kummituspaikassa, entisen lääkärin asunnossa sekä jonkun entisen prostituoidun asunnossa- paikoissa oli hieman outo viba. Kuultiin vasta juttuja jälkeenpäin.
  Glossa (Lönkalla) olen käynyt jossakin tapahtumassa mutta en tiennyt noista kummitustyypeistä siellä!

  • Reply mamatravel 23.10.2018 at 15:41

   Näistä kommenteista luin, että Helsingissä on ainakin syksyisin kävelyviikolla erilaisia opastettuja kaupunkikävelyitä. Me olimme omatoimisesti tai tuossa kirjassa on kaksi kävelyreittiä Helsingin kummituspaikkoihin. Täytyykin tsekata tuo Hakunilan kartano! Kiitos vinkistä.

 • Reply Eve, Jetlaggies 23.10.2018 at 15:17

  Tämä taisi tällä kertaa olla ihan ”omatoimimatka”, mutta Helsinginhän ihania erikoisuuksia ovat nämä monipuoliset opastetut kävelyreitit ja -risteilyt jos mistäkin aiheesta <3 Kummituskävely kannattaa ehdottomasti tehdä sumuiseen tai hämärään aikaan jos mahdollista, jotta saa autenttisesti kutkuttavimman tunnelman:)

  • Reply mamatravel 23.10.2018 at 15:37

   Kyllä omatoimisesti oltiin, tai kirjan avulla. Opastettu kävely olisi varmasti vielä mukavampi, tosin omatoimisesti saa edetä omaan tahtiin 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka 23.10.2018 at 15:20

  Tuttuja kulmia monet, mutta enpä oli kummituksia ajatellut niissä käydessäni! Alkusyksystä kun Helsingissä järjestetään opastettuja teemakävelyjä, niin niissä taitaa myös olla mukana ”kummitusvaihtoehtoja”. Me kävimme sellaisella tänä syksynä, mutta taide & haudat -teemalla.
  https://meriharakka.net/2018/09/10/taiteilijakukkulalla/

  • Reply mamatravel 23.10.2018 at 15:36

   Kävinkin lukemassa syksyn kävelykierroksista. Harmi, kun meni multa ohi tänä syksynä. Hietaniemessä ei olekaan tullut käytyä sitten lapsuuden. Pitääkin laittaa käyntilistalle!

 • Reply Piyya 23.10.2018 at 20:19

  Hauska idea !
  Ei kummitukset turhaan näyttäydy, uskon heillä olevan tärkeä sanoma tai tehtävä. Sanoman tai tehtävän laatua on vaan maallikkona vaikea ymmärtää ?
  Täytyypä tehdä oma kävely jossain vaiheessa

  • Reply mamatravel 24.10.2018 at 14:09

   Niinpä! Tuossa kirjassa kummitusten näkijät olivat aistineet kummituksesta onko se pahantahtoinen vai vain esimerkiksi eksyksissä tai ahdistunut, joten missään tapauksessa kummitukset eivät ole pelkästään pelottavia.

 • Reply Liisa 24.10.2018 at 10:30

  Meillä oli mun lapsuudessa toinen Helsingin ja lähiseutujen kummituksista kertova teos, ja se sai kyllä myös katsomaan tuttuja kulmia eri valossa. Taidan etsiä käsiini myös tämän kirjan, kiitos kivasta vinkistä!

  • Reply mamatravel 24.10.2018 at 14:10

   Okei! Täytyykin googlailla, jos löytyisi muitakin saman aihepiirin kirjoja.

 • Reply Sanni/Revontulia repussa 25.10.2018 at 11:34

  Haha, hauska vinkki ja en ollutkaan itse tietoinen näistä kummituksista, ei ole sattunut kohdalle ilmeisesti.. ?

  • Reply mamatravel 26.10.2018 at 22:55

   Mä toivoin ettei satukaan kummitukset kohdalle 🙂 Mä ainakin järkytyisin ihan täysin 🙂

 • Reply sari / matkalla lähelle tai kauas 25.10.2018 at 20:02

  Ihan kiva jos kierroksen voi tehdä itsekseen lukemalla tarinoita! Olen yöpynyt Glo Artissa. Onneksi ei kummitellut!

  • Reply mamatravel 26.10.2018 at 22:54

   Omaan tahtiin on kyllä kiva mennä 🙂 Täytyy kyllä varata yöpyminen tuolla Glo Artissa!

 • Reply Anita / My Tiny Travel Journal 26.10.2018 at 09:13

  Hauska juttu näin pyhäinpäivän alla. Nyt taisikin olla tulossa joku kummituskierros Hakunilassa? Jonkinlaiselle opastetulle kierrokselle olisi kiva lähteä 13-vuotiaan kanssa, kunhan reissu ei oli liian pelottava tai liian lapsellinen.

  • Reply mamatravel 26.10.2018 at 22:53

   Lohjalla on Tytyrin kaivoksessa ainakin Halloween kierrokset ja tänä vuonna taisi olla pari erilaista kierrosta eri ikäisille!

 • Reply Merja / Merjan matkassa 27.10.2018 at 20:37

  Kiva vinkki! En tiennytkään näiden rakennusten kummituksista. Työpaikan koulutuskeskuksen vanhalla puolella kuulemma myös kummittelee. Parilla kollegalla on kokemuksia oudoista tuntemuksista ko.huoneessa ja ovi on kolahtanut kiinni yhtäkkiä ym. Omakohtaista kokemusta ei ole, mutta en tiedä uskaltaisinko siinä huoneessa nukkua.

  • Reply mamatravel 28.10.2018 at 20:25

   Kirjassa on vielä paljon lisää tarinoita! Minä myös välttelisin kummituspaikoissa yöpymistä. Mielikuvituskin saisi aikaan ihan varmasti vaikka mitä tuntemuksia 🙂

 • Reply anmariencfc 27.10.2018 at 21:34

  Kiva idea toteutettavaksi vaikka kun ulkomailta ystäviä kylässä. Tulee samalla kierreltyä Helsinkiä, tutustuttua vähän historiaan ja juteltua tarinoista. Tein tässä myös päätelmän et asun näköjään täysin väärässä asunnossa kun mulla ei ole vielä rahaa satanut katosta…

  • Reply mamatravel 28.10.2018 at 20:23

   Todellakin! Mietin ihan samaa, että olisi hauska kaupungin esittely kauempaa tuleville vieraille. Mulle kanssa toi raha sade kyllä kelpaisi!

 • Reply Outi 27.10.2018 at 22:59

  Kummituskävely! Vähän alkoi jo jännittämään tätä lukiessa, joten enpä tiedä uskaltaisinko moiseen ryhtyä lainkaan 😉 Ehkä täytyy joskus rohkaistua

  • Reply mamatravel 28.10.2018 at 20:22

   Tuo kirja on kyllä siitä hyvä, että se ei ole pelottava. Ennemminkin historiallinen teos 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.