Mitä matkustus oikein maksaa… ja miten maksaa se?

Kirjoittelin viime kerralla reissuhaaveista ensi vuodelle ja ajattelin että samaa teemaa olisi hyvä jatkaa myös vähän toisenlaisella pohdinnalla: matkustus ei ole ilmaista ja varsinkin kaukomatkakohteiden kanssa koko reissun hinta voi nousta todella korkeaksi. Mistä sitten repiä rahat reissaamiseen? Kaikille meille ei lentolippuja kuitenkaan ilmaiseksi tarjota 😀

Listasin joitakin ajatuksia alas:

 1. Säästäminen
  Tämä on varmaan aika itsestäänselvää, mutta varmaan myös paras ja helpoin tapa. Kun pistät rahaa sivuun jonkun verran joka kuukausi, siitä kertyy nopeasti hyvä summa. Ainakin itse suunnittelen pidempiä lomareissuja jo hyvissä ajoin etukäteen, eli aikaa säästää on myös reilusi. Säästämiseenkin on monta tyyliä: Esimerkiksi oma säästötili, jonne siirtää pikkuhiljaa rahaa, ja josta sitä ei voi käyttää heräteostoksiin tai muuhun turhaan hetken hairahdukseen. Toisille rahan näkeminen konkreettisesti kädessä auttaa hahmottamaan paljonko sitä on käytettävissä. Siinä tapauksessa kannattaa nostaa joka kuukausi pieni summa rahaa ja kerätä ”pesämunaa” vaikka johonkin lasimaljakkoon. Kun näet maljakon pikkuhiljaa täyttyvän, alkaa summa konkretisoitua ja reissukin tuntua jo lähemmältä. On olemassa myös joitakin appeja jotka auttavat säästämään. En ole itse kokeillut sitä, mutta olen kuullut netissä paljon kehuja Chime nimisestä sovelluksesta. Se perustuu siihen että näet tarkkaan mihin käytät rahaa, joka auttaa katsomaan mistä voisit leikata säästääksesi. Kuulostaa ainakin tosi kätevältä!
 2. Rahan lainaaminen
  Välillä tulee vastaan tilanteita, joissa rahaa tarvitsee juuri nyt, eikä vaikka vasta seuraavana palkkapäivänä. Silloin rahan lainaaminen perheeltä, tutulta tai miksei ihan pankistakin voi olla paras ratkaisu. Rahan lainaamisella on aika negatiivinen kuva, varsinkin jos rahaa ollaan käyttämässä johonkin ”turhaan” niin kuin matkustukseen. Itse ajattelen kuitenkin että jos tiedät pystyväsi maksamaan lainaamasi rahat kohta takaisin, ei lainaamisessa ole mitään väärää. Ajatus että lainaisi rahaa lomareissuun kuulostaa vähän hassulta, mutta nykyään lomalainoistakin puhutaan ihan yleisesti. En ole itse vielä ottanut koskaan lainaa reissua varten, mutta esimerkiksi moni nykyään paljon mainoksissa näkyvä vertailusivusto tarjoaa rahoitusta lomamatkoille. Yksi jonka mainoksia olen nähnyt netissä on tällainen Sortter, joka toimii kai vähän Trivagon tyyliin eli siinä missä voit vertailla hintoja hotellille ja matkoille, voit vertailla myös sitä mistä saisit rahaa reissuun. Kuulostaa ainakin aika hauskalta!
 3. Työskentely ulkomailla
  Tämä on ehkä vähän erikoinen vaihtoehto, mutta varsinkin moni nuori tekee tätä ja ottaa vaikka koko kesän pituisen elämysloman toisella puolella maapalloa. Jos siihen riittää uskallusta ja löydät hyvän ja luotettavan paikan, niin tartu ihmeessä tilaisuuteen! Saat varmasti elämyksen jollaista ei mitään muuta kautta pääse kokemaan.

Jokaisessa näistä olisi varmasti aihetta vaikka kokonaiseen omaan julkaisuunsa… mutta tässä nyt pari esimerkkiä. Ehkä pohdin ensi kerralla vielä lisää eri vaihtoehtoja!

Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Lainalaskuri tiistai, joulukuu 17, 2019 at 20:07

  Hieno artikkeli!

  • Reply majkatrin keskiviikko, tammikuu 15, 2020 at 11:15

   Voi kiitos! 🙂

  Leave a Reply