Suomen suurin matkablogiyhteisö
Suomessa

Ahvenanmaa – Degersand ja Maarianhamina

maanantai, 25 heinäkuun, 2022

Pari viikkoa sitten piipahdettiin Ahvenanmaan saaristoon asuntoautolla muutamaksi päiväksi. Laivamatka taittui mukavasti uudella Viking Line Glorylla ja sää reissun aikana ei olisi voinut olla parempi! Saaristoa tutkiessa löydettiin uniikki leirintäalue ja upea hiekkaranta Degersand, Eckeröstä, joka oli aivan mahtava ja rento paikka! Turistinähtävyydet saivat jäädä tältä reissulta pois, sillä viihdyimme odotettua pidempään ihanassa Degersandissa aaltojen ja auringon alla 🙂

Degersand – hiekkadyynejä ja rentoa tunnelmaa

Degersandin leirintäalue oli juuri sopiva meille. Rauhallinen tunnelma, upea luonto ja loistava sää kruunasivat meidän vierailun Degersandissa. Degersand sijaitsee Eckerössä n. 40 km päässä Maarianhaminasta ja ajoreitti sinne oli maisemiltaan upea. Degersandin rannalta aukeaa upeat näkymät aukealle Ahvenanmerelle ja tuuliset, mutta lämpimät säät houkuttelivat suppailijat ja surffarit aaltojen äärelle. Yllätyin täysin, että Suomessakin voi kesällä surffata, ja onneksi leirintäalueen rantabaarista sai vuokrattua jopa surffilaudan.

 

Leirintäalueen ehdoton suosikki oli ravintola Q, josta sai paikallista ja tasokasta ruokaa, ja jossa tunnelma oli rento. Rankan suppailupäivän jälkeen maistui herkullinen kalalautanen ja sinisimpukat viinin kera 🙂 Leirintäalueella ei ole paljon erilaisia palveluita, mutta juuri enempää ei siellä olisi kaivannutkaan, sillä Degersandin luonnonkauneus, dyynimäinen hiekkaranta ja merellinen ilmasto loivat täydelliset puitteet ainakin meidän väelle. Hiekkaranta on erittäin pehmeä ja ranta matala sekä vesi todella kirkasta! Sopii siis myös hyvin lapsiperheille. Myös isot aallot tuulisella säällä yllättivät ja vedessä tuli vietettyä sen verran aikaa, että naama punotti seuraavat pari päivää 🙂 Ehdoton juttu oli myös varata rannalta puusauna, joka oli erittäin siisti ja tunnelmallinen. Saunarakennus oli aivan uudehkon näköinen ja plussana pidempi saunavuoro (90min).

Reissasimme asuntoautolla ja henkilöautolla ja puolet seurueestamme yöpyi leirintäalueen mökissä, josta kuva alempana. Mökki oli todella siisti ja kotoisa, isolla aurinkoterassilla. Mökin ainoa miinuspuoli oli sen sijainti kauempana rannasta (n. 200m, ei siis sen kauempana), mutta toisaalta tuulisella säällä omalla terassilla viihtyi tuulelta suojassa. Mökkiin mahtui 4 henkeä, ja se sisälsi petivaatteet/pyyhkeet ja minikeittiön, erittäin iso suositus! Mökin hinta (140€/vrk) oli hieman kallis kahdelle, mutta toisaalta neljälle henkilölle ei mahdoton hinta. Mökkialueen vieressä oli myös siisti nuotiopaikka. Toinen puolikas yöpyi asuntoautossa aivan lähellä rantaa, josta näkymät olivat mahtavat. Matkailuauto ja -vaunupaikkoja oli ihan rannan lähettyvillä sekä suojaisimmissa paikoissa kauempana rantaa. Myös telttapaikkoja oli ympäri aluetta, ja muutama teltta olikin mahtavalla paikalla aivan dyynien vieressä.

Leirintäalueen hinnastoa

  • Mökkivuokra (uusi mökki): 140€/vrk
  • Asuntoautopaikka: 15€/vrk + 7€/henkilö + sähkö 6€/vrk
  • Teltta: 12€/vrk + henkilömaksut
  • Puulämmitteinen sauna: 35€/90min (asukkaat)

 

Degersand on suhteellisen pieni leirintäalue, mutta juuri sen vuoksi se hurmasi ainakin meidät. Viikonloppuna rannalle kertyi helteisenä päivänä paljon muitakin ihmisiä, eli myös päiväkohteena Degersand on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka! Hiekkaranta on myös valittu vuonna 2014 (Brittiläinen Metro-lehti ja matkablogi Beach Tomato) Euroopan toiseksi parhaaksi!

Leirintäalueen palvelut, kuten suihkut, ruoanlaittotilat ja WC:t olivat melko hyvät ja alueella oli myös lentopallokenttä ja vastaanotosta sai lainailla erilaisia pelejä. Uusi rantabaari oli myös yhtenä päivänä auki, ja mm. SUP-lautoja sai vuokrattua baarista. Rantabaarin itsetehdyt salaatit olivat myös herkullisia. Plussana myös todella mukava ja ystävällinen henkilökunta! Alueen ympäristö oli mieletön. Käppäilimme koirien kanssa vieressä kulkevaa tietä pitkin kallioisia rantoja ja ihailimme alueen mökkeröisiä ja maisemia. Paljon on myös huhuiltu, että Ahvenanmaalla olisi paljon punkkeja, mutta matkan aikana näimme vain yhden tällaisen kaverin koiran matkassa, mutta ei onneksi kiinnittyneenä 🙂

Ainoa miinuspuoli Degersandissa oli sen hieman syrjäisempi sijainti kaukana muista palveluista, kuten ruokakaupoista. Lähin ruokamarketti oli noin 20km päässä, mutta tosin Ahvenanmaalla ei ruokakauppoja ihan hirveästi olekaan Maarianhaminan ulkopuolella, joten isommat ostokset kannattaa tehdä Maarianhaminan lähettyvillä. Degersandin syrjäisempi sijainti ei tosin meitä haitannut ollenkaan, vaan enemmänkin nautimme paikan rauhallisuudesta ja kiireettömästä lomasta luonnonhelmassa 🙂 Ja koska rannan ravintola Q ja rantabaari tarjosivat niin hyvät ruoat ja juomat, ei muuta olisi kaivannutkaan!

Degersand Ahvenanmaa

Eläinystävällisyys

Leirintäalueelle eläimet olivat enemmän kuin tervetulleita. Alueella tuli vastaan jos jonkin näköisiä ja kokoisia karvakuonoja, ja meidänkin vanhuskoira sekä seurueemme nuorempi karvaturri viihtyivät hyvin niin rannalla kuin baarissakin 🙂 Osaan mökeistä sai myös ottaa lemmikin lisämaksusta, ja mökkikylän rauhallisemman sijainnin vuoksi koira sai rauhassa oleilla omalla terassilla ja seurailla maailman menoa isoista mökin ikkunoista. Myöskään punkeista ei tarvinnut liikaa stressata, kun ei päästänyt koiraa ihan jokaiseen pusikkoon 🙂

AhvenanmaaDegersand AhvenanmaaDegersand Ahvenanmaa

Päiväretkellä Maarianhaminassa

Maarianhaminassa vietimme myös puolikkaan päivän, ja kaupungin uniikki tunnelma jäi hyvin mieleen. Matkasimme uudella Viking Glorylla Turusta Maarianhaminaan n. 5h ja takaisin Turkuun Viking Gracella. Laiva-aikatauluja ja -hintoja voi tutkia tarkemmin täältä. Autolla oli erittäin helppoa kulkea laivaan ja satama-alueilla, sekä paljon näkyi myös pyöräilymatkailijoita, mikä onkin hyvin suosittua Ahvenanmaalla ja saariston rengastiellä. Ahvenanmaan lyhyet välimatkat tarjoavat hyvät pyöräilymahdollisuudet ja -reitit innokkaimmille pyöräilijöille.

 

Maarianhaminassa käppäilimme keskustassa ja rannassa ihaillen kylän tunnelmaa. Pieniä, sympaattisia kahviloita ja tasokkaita ravintoloita. Kävimme syömässä ravintolalaivassa F.P. von Knorringissa, joka oli erittäin hyvä! Seurueellemme maistui maukkaat ahvenfileet, tosin hieman hintavat sellaiset 🙂 Muuten erittäin viihtyisä ja tunnelmallinen ravintola.

Koska Ahvenanmaalla oltiin, olihan sitä myös maistettava ahvenanmaan pannukakkuja! Tähän löytyi täydellinen kahvila keskustan sivukadulta, Bagarstugan! Pannukakku oli kyllä maineensa veroinen ja kahvila oli muutenkin erittäin söpö ja uniikki. Mukaan tarttui vielä tuoreet pullat iltapalalle Degersandiin 🙂

Bagarstugan Maarianhamina

Maarianhamina

Ahvenanmaalla on toki myös paljon muuta nähtävää ja koettavaa, mutta meidän lyhyt 3 päivän reissu keskittyi tällä kertaa enemmän rentoutumiseen meren äärellä hyvästä ruoasta ja säästä nauttien. Parasta Ahvenanmaalla on ottaa auto (tai pyörä) alle, ja lähteä ajelemaan ympäri saariryhmää ja tutustua uniikkeihin, pieniin kyliin. Vierailimme myös Käringsundin leirintäalueella Eckerössä, jossa leirintäalueen tunnelma oli hieman erilainen kuin Degersandissa. Alue oli isompi, ja palveluita löytyi runsaasti enemmän. Upea hiekkaranta ja monet aktiviteettimahdollisuudet, kuten padel- ja tenniskenttä, minigolf ja resortin uima-altaat houkuttelevat varmasti paljon turisteja sesonkina, ainakin syytä olisi upeiden puitteiden vuoksi!

Ahvenanmaalla voisi useamminkin vierailla, sillä varsinkin luonto ja maisemat täällä ovat upeita. Kannattaa ehdottomasti tutustua saariryhmään monipuolisesti, eikä pelkästään Maarianhaminaan, sillä Ahvenanmaa tarjoaa upeita kohteita, kun jaksaa nähdä hieman vaivaa tutustuakseen laajasti eri kyliin ja paikkoihin. Palvelua Ahvenanmaalla saa useimmiten ensiksi ruotsiksi, sillä väestöstä puhuu melkein 90% äidinkielenään ruotsia, joissain paikoissa tuli vastaan tilanteita, kun ei ymmärretty ollenkaan suomea, mutta hyvällä huumorilla ja hieman heikommallakin ruotsilla pärjää aivan loistavasti, ja suurin osa puhuu myös tietysti suomea 🙂 Mahtava reissu, tänne on palattava uudelleen tutkimaan uusia paikkoja ja tietysti surffaamaan! 🙂

Nähdään pian! 🇦🇽

Ahvenanmaa

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin maanantai, 25 heinäkuun, 2022 at 22:57

    Ahvenanmaa tosiaan on mukava paikka. Oltiin siellä reilu viikko viime kesänä osittain pyörillä, osittain autolla. Erityisesti Kökar oli kiva. Degersandissa vieraillessamme oli kyllä niin hyinen sää, että mikään vesiaktiviteetti ei olisi tullut mieleenkään, mutta kivalta paikka joka tapauksessa vaikutti.

  • Leave a Reply