Suomen suurin matkablogiyhteisö
Maailmalla

Asuntoautolla Norjassa

maanantai, 20 kesäkuun, 2022

Pari vuotta sitten reissattiin perheen kanssa asuntoautolla Ruotsin kautta Norjaan. Tältä reissulta jäi käteen paljon upeita muistoja ja unohtumattomia maisemia. Matka alkoi laivamatkalla Turusta Tukholmaan, josta se jatkui noin 2000 kilometrin verran läpi Keski-Norjan ja Ruotsin kautta takaisin Suomeen. On ihmeellistä, miten näin lähellä Suomea löytyy tällaisia maisemia, siksi Norjaan onkin joskus vielä palattava tutkimaan uusia paikkoja. Myös Lofootit oli reissusuunnitelmissa viime kesänä, mutta koronan takia reissu jäi tekemättä. Kurkkaa myös postaukseni Suomen parhaimmista leirintäalueista, jos leireily Suomessa kiinnostaa 🙂 

Reitti: Turku – Tukholma – Olso – Lillehammer – Tretten – Geiranger – Loen – Ålesund – Trondheim – Åre (Ruotsi) – Uumaja (Ruotsi) – Vaasa

Oslo – Ekeberg Camping

Ensimmäinen etappi Norjassa oli pääkaupunki Oslo, jonne Tukholmasta matkaa oli reilu 500km. Oslossa majoituimme Ekeberg Campingissä, joka sijaitsee noin 5km päässä Oslon keskustasta. Leirintäalue sijaitsee korkealla mäen päällä, josta aukeaa upeat näkymät Oslon ylle. Myös kulkeminen sujui leirintäalueen ja keskustan välillä kätevästi bussilla tai sähköpotkulaudalla. Päivän vietimme kulkien Oslon katuja ja nauttien hyvästä ruoasta satamassa. Takaisin leirintäalueelle pääsi näppärästi TIERillä samalla ihaillen Norjan pääkaupunkia. Leirintäalueen varustelutaso oli hyvä ja palvelut pelasivat mallikkaasti.

Oslo on Norjan suurin kaupunki ja asukkaita on n. 700 000. Oslon suosittuihin nähtävyyksiin kuuluu ainakin Akershusin linnoitus, joka sijaitsee aivan kivenheiton päässä modernista Aker Bryggestä-alueesta meren äärellä. Aurinkoisena päivänä kannattaa suunnata satama-alueelle (Aker Brygge), josta löytyy paljon erilaisia ravintoloita ja modernia skandidaavista arkkitehtuuria. Myös Oslon kuninkaallinen linna sijaitsee aivan keskustan ja satama-alueen tuntumassa. Lue Oslon nähtävyyksistä ja aktiviteeteista lisää täältä

Tukholma – Oslo = 500km

Päiväkäynnillä Lillehammerissa

Oslosta jatkoimme matkaa Lillehammeriin, jonne matkaa oli noin 180km. Täällä vietimme vain parisen tuntia, mutta ehdottomasti olisi voinut pidempäänkin asettautua, sillä Lillehammerista löytyy paljon erilaisia aktiviteetteja ja kaupungin keskusta oli todella sympaattinen ja tunnelmallinen. Nautimme lounaan keskustan kahvilassa, ja jatkoimmekin jo matkaa kohti pohjoista. Lillehammerin Det lille pannekakehuset -pannukakkutalo oli todella söpö kahvila, josta sai suolaisia ja makeita pikkupannukakkuja oman mielen mukaan, iso suositus!

Seuraava majapaikka oli vielä mietinnässä, kun Lillehammerista lähdimme ajamaan, mutta hyödylliseksi koettu Park4night -sovellus näytti kaikki lähistöllä olevat leirintäalueet, joten hätää ei ollut. Valitsimme sovelluksesta Mageli Camping -nimisen leirintäalueen Trettenin pohjoispuolella huikeiden kuvien ja arvosteluiden perusteella. Park4night -sovellus on erittäin kätevä ja hyödyllinen sovellus autoilijoille ja retkeilijöille, jotka etsivät leirintäalueita tai yöpymisparkkeja mistä päin maailmaa tahansa. Itse olen hyödyntänyt sovellusta mm. Australiassa, Portugalissa, Norjassa, Suomessa ja Uudessa-Seelannissa matkatessani.

Oslo – Lillehammer = 180km

Mageli Camping – Tretten

Mageli Camping Trettenissä osoittautui aivan ihanaksi yöpymispaikaksi. Hieman Trettenin pohjoispuolella sijaitsi tämä uniikki ja luonnonkaunis leirintäalue. Vieressä loistavat vuoret ja turkoosi joki tekivät tästä paikasta vierailun arvoisen. Auto parkkiin aivan joen äärelle ja ei muuta kuin grilli kuumaksi 🙂 Alueella on myös vuokramökkejä ja muun muassa uima-allas baareineen. Erittäin iso suositus, jos tänne päin eksyy! 

Lillehammer – Tretten = 35km

Matka Geirangerille

Ajomatka Geirangerfjordille oli unohtumaton. Trettenistä Geirangeriin matkaa oli noin 225km, ja reitti oli maisemiltaan mahtava ja monipuolinen. Ajoimme E6 tietä aina Ottaan asti, josta käännyttiin 15-tielle länteen päin. Tien vieressä kulki turkoosin värinen upea Otta-joki. Tieltä 15 käännytään tielle 63 Djupevatnin suuntaan, ja tämä tie se vasta mahtava olikin. Yhtäkkiä noustiin ylös lumisten vuorten väliin, jossa itse Djupevatnet -järvi loisti vierellämme. Reitti muuttui mutkaiseksi, ja lopulta lähdettiin laskemaan kohti Geirangerinvuonoa, tosin matka alas ei ollut mitä helpoin, ainakaan 7-metrisellä asuntoautolla. Pelkääjän paikalla oli helppo ihailla maisemia, mutta tiukat mutkat ja muu liikenne aiheuttivat hieman jännitystä. Kun Geirangerinvuono aukesi edessämme, näky oli uskomaton ja mieli lepäsi.

Geirangerfjord – UNESCO:n maailmanperintökohde

Geiranger Camping sijaitsi aivan vuonon rannalla, ja maisemat joka suuntaan olivat mielettömät. Täällä viihdyimme pari yötä, kunnes jatkoimme autolaivalla vuonoa pitkin kohti Hellesyltiä. Geirangerin 200 asukkaan kylässä oli ihana, levollinen tunnelma, vaikka turisteja vieraileekin useita satoja tuhansia joka kesä. Vaelsimme Vesteråsfjellet -näköpaikalle kylältä asti, josta matkaa tuli noin 6-7km (reitille pääsee myös Vesterås -tilalta, ja tällöin reitti on noin 1-2km). Näköalapaikalta maisemat olivat upeat, ihan kuin maalausta olisi katsellut, reitillä tuli vastaan myös lampaita ja laamoja. Tunnelmallisia ravintoloita, söpöjä kauppoja ja henkeäsalpaavia maisemia, tätä oli Geiranger meille. Onneksi The Wave -elokuva tuli katsottua vasta vierailun jälkeen…

Geirangerissa on paljon nähtävää ja koettavaa, ja ehdottomasti kannattaa tutustua alueen sykähdyttävään luontoon ja kylään, sillä toista samanlaista paikkaa ei heti tule vastaan. Alueelta löytyy monia eritasoisia vaellusreittejä, upeita vesiputouksia, vesiaktiviteetteja ja paljon muuta. Myös ravintoloita ja kahviloita löytyy moneen makuun. Lue lisää Geirangerin laajoista aktiviteettimahdollisuuksista ja upeasta luonnosta täältä

Tretten – Geiranger = 225km

Geiranger

Geirangerin vuonoristeilyllä

Geirangerista oli reittivaihtoehtoina lähteä pohjoiseen päin tietä 63, tai hypätä laivan kyytiin ja nauttia vuonosta lähietäisyydeltä. Valitsimme lautan Hellesyltiin, sillä jatkoimme matkaa kohti Stryniä ja Loenia. Lauttamatka kesti noin tunnin, ja aika kului hujauksessa upeita vesiputouksia ja jylhiä vuononrinteitä ihaillessa. Jos osut tälle reitille, katso lisätietoja hinnoista ja aikatauluista täältä.

Sande Camping – Loen

Toinen suosikkileirintäalue tällä reissulla oli ehdottomasti Sande Camping, joka sijaitsee noin 60km päässä Hellesyltistä, jonne vuonoristeily päättyi. Matka tänne oli myös maisemiltaan mieletön, vaikka välillä Norjan kapeat tiet tuottivat pientä ahdistusta aina kun vastaan tuli toinen matkailuauto. Lovatnet -järvi Strynin kunnassa oli aivan mielettömän värinen ja järveä ihaili vaikka kuinka kauan. Onneksi auton sai taas parkkiin aivan veden äärelle ja maisemista pääsi nauttimaan aivan lähietäisyydeltä. Leirintäalueella sai vuokrattua muun muassa soutuveneitä, kanootteja ja moottoriveneitä. 

Hellesylt – Loen = 60km

Volsdalen Camping – Ålesund

Loenista matkasimme upean Strynin kautta kohti kuvankaunista Ålesundia. Tällä osuudella tuli vastaan ensimmäinen autolautta (Festøya – Solavågen), joka kesti 20 minuuttia ja lauttoja kulki n. 2 kertaa tunnissa. Ruuhkia ei juurikaan ollut, ja matka taittui ongelmitta. Ålesund sijaitsee Norjan länsirannikolla Bergenin pohjoispuolella ja on kaupunkina erittäin sympaattinen. Kiertelimme kylän keskustassa ihaillen kauppoja ja maisemia, ja sadepäivää lämmitti Irish coffeet tunnelmallisessa pikkupubissa 🙂 Ålesundissa yövyimme Volsdalenin leirintäalueella, joka sijaitsi n. 3km päässä keskustasta. Leirintäalue oli mieluisa ja sijaitsi kivalla paikalla. 

Ålesundissa ei ehditty paljon kierrellä ympäristössä, mutta yksi suosittu päiväretkikohde on kiivetä n. 400 askelmaa Aksla-vuorelle (Fjellstuanin näköalapaikka) ihailemaan upeita maisemia kaupungin yllä. Ålesundin uniikki kaupunkiarkkitehtuuri on muotoutunut surullisen kuuluisan kaupunkitulipalon jälkeen, jossa paloi yli 800 taloa vuonna 1904. Kaupunki rakennettiin uudelleen Jugend -tyylisesti ja on ehdottomasti vierailun arvoinen kaupunki, yksi Norjan kauneimmista. 

Loen – Ålesund = 140km

Ålesund

Trondheimin kautta Ruotsiin 

Viimeinen etappi Norjassa oli eloisa kaupunki Trondheim, jonne matkaa Ålesundista oli n. 300km, ja reitin varrella oli taas kaksi lauttaylitystä. Ensimmäinen lautta kulki Vestnesistä Moldeen (n.30min) ja toinen lautta Kanestraumista Halsaan (n.20min). Trondheimissä vietimme puolisen päivää kulkien kaupungin katuja. Trondheim on Norjan kolmanneksi suurin kaupunki, joten aktiviteetteja ja nähtävää kyllä riittäisi pidemmäksikin aikaa. 

Ålesund – Trondheim = 300km

Trondheim

Åre Camping 

Viimeinen yöpymispaikka oli Ruotsin Åressa, jonne ajelimme parisen tuntia Trondheimista. Åre, Ruotsin oma”alppikylä” tunnetaan urheilukaupunkina, jossa tekemistä ja aktiviteetteja riittää! Viivyimme vain yhden yön, mutta hyvin ehdimme tutustua Åren keskustaan, jossa tunnelma oli erittäin kiva! Åressa voi harrastaa erilaisia lajeja, kuten laskettelua, maastopyöräilyä, vaellusta, vesiaktiviteetteja ja paljon muuta. Lue lisää täältä, mitä kaikkea nähtävää ja koettavaa viihtyisässä ja luonnonkauniissa Åressa on!

Trondheim – Åre = 160km

Uumaja – Vaasa

Viimeinen ajopäivä ja suunta kohti Uumajaa. Åresta matkaa kertyi reippaat 500km. Uumajassa käppäilimme keskustassa ja kävimme syömässä rannassa ihanassa Sjöbriksessä ja nautimme reissun viimeisistä hetkistä ennen laivamatkaa takaisin Suomeen. Uumajasta kulkee laiva Vaasaan vaihdellen 1-2 kertaa päivässä ja laivamatka uudella Wasalinen laivalla kestää 3-5h riippuen suunnasta. Täältä näet lisätietoja laiva-aikatauluista ja hinnoista

Tällainen reissu tällä kertaa ja aivan mahtavaa oli! Asuntoautolla ajaminen sujui mutkitta lähes koko matkan ja upeita maisemia riitti! Keski-Norjassa autoilu oli suhteellisen helppoa ja vaivatonta, eikä useat lauttamatkatkaan aiheuttaneet ongelmia eikä turhaa odottelua liikaa. Lomallahan ei ole kiire 🙂 Toki välillä kapeat ja mutkaiset tiet aiheuttivat hieman jännitystä, ja itse suosisin mieluummin lyhyempää ja ketterämpää ajoneuvoa Norjan teille. 

Ensi kerralla suuntana varmasti Lofootit ja Pohjois-Norja, millään ei malttaisi odottaa, että pääsisi uudelleen ihmettelemään naapurimaan Norjan mäkiä ja maisemia! Unelmana myös jonain päivänä päästä surffaamaan Norjan hyisiin aaltoihin!

Ser deg snart! 🇳🇴

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin tiistai, 21 kesäkuun, 2022 at 09:28

    Itseäni kiinnostaisi eteläisempi Norja kovasti, Geiranger ja Ålesundin alue olisi mukavaa päästä näkemään. Pohjoisemmassa Norjassa ml. Lofootit olenkin pariin kertaan jo päässyt käymään, mutta noilla seuduilla en ole ollut.

    • Reply petramaki keskiviikko, 29 kesäkuun, 2022 at 18:12

      Geiranger oli kyllä upea paikka! Jäikö Lofooteilta jokin tietty kohde erityisesti mieleen, mitä suosittelisit?

    Leave a Reply