Suomen suurin matkablogiyhteisö
Maailmalla

Ihastuttava Ericeira – surffausta kalastajakylän tunnelmissa

sunnuntai, 8 toukokuun, 2022

Viikon loma sympaattisessa kalastajakylässä Ericeirassa vei heti sydämeni ja palautti mieleen surffauksen salat muutaman vuoden tauon jälkeen. Ericeira on pieni kylä Portugalin länsirannikolla, mutta tunnelmaltaan aivan ihana ja unohtumaton! Surffaamista, hyvää ruokaa, rentoutumista, uusiin ihmisiin tutustumista ja mielettömiä maisemia! Postauksessa kerron meidän kokemuksista Ericeirassa, majoituksesta, surffauksesta sekä päiväretkestä upeaan Sintraan… 

Ericeiran kylä

Ericeiran kalastajakylä sijaitsee noin 50km päässä pääkaupungista Lissabonista ja matka kylään taittuu mukavasti muun muassa bussilla (n. 7€) tai vuokra-autolla. Busseja kulkee Lissabonista (Campo Grande) noin kerran tunnissa, ja matka-aika vaihtelee 1h-1,5h välillä, riippuen reitistä. Ericeirassa asuu noin 10 000 asukasta, mutta kylä on pikkuhiljaa nostanut suositaan, etenkin surffareiden keskuudessa. Jos pohjoisesta päin ajelee, on Portosta matkaa noin 300km. 

Ericeirassa on paljon ihania ravintoloita ja kahviloita, joista meidän suosikkeja olivat Pedra Dura, Tik Tapas, Prim ja Boardriders Quicksilver. Tykkäsimme syödä paikallisia ruokia, ja erityisesti mustekalaa ja kalaruokia tuli syötyä melkein joka päivä. Ravintoloita ja trendikkäitä kahviloita oli Ericeiran vanhassa kaupungissa ja sen ulkopuolella paljon, mutta kaikissa ihanissa paikoissa ei ehditty käymään. 

Boardriders Quiksilver on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka hieman Ericeiran keskustan ulkopuolella, jos rento meininki, hyvä ruoka ja skeittaaminen kiinnostaa. Ison vaatekaupan lisäksi täältä voi vuokrata surffilautoja, skeittilautoja, nauttia trendikkäästä ruoasta tai katsella auringonlaskua livekonsertin esiintyessä. Mahtava paikka!

Ericeiran kylä täytti kaikki odotuksemme! Viivyimme täällä viikon, mutta pidempäänkin olisi voinut jäädä, sillä tekemistä olisi riittänyt vaikka kuinka paljon. Tämä pieni, mutta yhä suositummaksi tullut kylä on hyvin säilyttänyt pienen kalastajakylän charminsa, mutta sesonkina Ericeira täyttyy useimmiten turisteista, joten meille sopiva ajankohta oli huhtikuun loppupuoli, kun säät olivat jo suhteellisen suotuisia ja kylä ei ollut vielä niin ruuhkaisa. Ericeira tunnetaan Euroopan ”surffimekkana”, eikä mikään ihmekään, sillä surffikouluja ja -kauppoja oli kylässä melkein jokaisella kadulla. Kylä muistutti hieman Australian surffikyliä, sillä tunnelma oli erittäin rento ja upeat rannat ja kalliot toivat mieleen muistoja Ausseista. Koska surffasimme kolmena päivänä ja halusimme tutustua vanhaan kaupunkiin, jäi vaellukset ja kylän ulkopuoleen tutustuminen vähäisemmäksi lyhyen ajan vuoksi. Täältä löytyy muutamia hyviä vinkkejä, mitä kaikkea Ericeirassa voi ja kannattaa tehdä!

Ericeiran Top 5:

 1. Surffaus – Ribeira D´llhas, Coxos, Matadouro ja monet muut rannat
 2. Vanha kaupunki – tunnelma ja ravintolat
 3. Ericeira Surf House – huikea surffimajatalo
 4. Boardriders Quiksilver – livemusiikkia, surffibrändejä, trendiruokaa
 5. Upea luonto ja maisemat
Boardriders Quiksilver
Boardriders Quiksilver
Keramiikkataiteilua

Portugalissa halusimme myös kokeilla keramiikan tekoa, ja löysimmekin Ericeirasta sopivan paikan, jossa pääsi kokeilemaan taitojaan keramiikkapyörällä. Varasimme yksityistunnin Gaelle Ceramica -studiosta, jonka omistaja opasti meitä pari tuntia keramiikan maailmaan. Suurimman osan ajasta saimme itse ahertaa pyörän parissa ja tehdä erilaisia mukeja ja kippoja. Erittäin hauskaa hommaa! Tuloksena neljä uniikkia kippoa, joihin sai myös valita värit ja kuviot polton jälkeen. Iso suositus, jos käsillä tekeminen kiinnostaa ja etenkin, jos kipot ja kupit mahtuvat myös matkalaukkuun kotimatkalle, meillä eivät siis mahtuneet, ja tulivat postilla Suomeen perässä 🙂 

 

Ericeira Surf House

Ericeirassa majoituimme Ericeira Surf Housessa, joka ylitti kaikki odotuksemme. Ericeiran bussiasemalta saimme kyydin majatalolle, joka sijaitsi noin 2,5km päässä Ericeiran keskustasta. Vieraanvaraisuus näkyi jo sisääntulossa, kun Benji ja Milo (omistajien koirat) olivat vastassa portilla ja toivottivat meidät tervetulleiksi. Tervetuliaisdrinkit majatalon omassa pikkubaarissa oli juuri se mitä tarvittiin raskaan matkustuspäivän jälkeen.

Valitsimme Bed & Breakfast paketin, joka sisälsi majoitukset (väh. 7vrk) ja aamupalat, ja lisäksi ostimme 3-päiväisen surffauksen peruskurssin. Majoituimme kahden hengen huoneessa, yhteisellä kylpyhuoneella, mikä oli täysin riittävä meille viikoksi. Majatalon palvelut olivat erittäin hyvät. Muutamaksi päiväksi vuokrattiin myös pyörät (15€/vrk), ja surffilautoja ja skeittilautoja yms. lainailtiin mielen mukaan. Hyvä keittiö ja yleiset oleskelutilat olivat myös loistavat, erityisesti ulkotilat ja majatalon ympäristö upeine maisemineen.

Surf Housessa tullaan varmasti majailemaan vielä tulevaisuudessa, sillä vieraanvaraisuus ja tunnelma täällä olivat mahtavat. Rankan surffitunnin jälkeen oli mukava päästä rentoutumaan altaan reunalle kera siiderin 🙂 Majatalo järjesti myös erilaisia tapahtumia, kuten viininmaistelua ja joogatunteja omassa puutarhassa. Viikon aikana oli myös 3 teemaillallista (Texmex, Pizza, BBQ), joihin osallistuimme (15€/illallinen). Illalliset olivat tunnelmallisia, omistajat ja työntekijät yhdessä tekivät ruokia vieressämme, erittäin kotoisaa! 🙂 Oli myös mukavaa tutustua muihin reissaajiin, koska kaikki yöpyivät saman viikon majatalossa. Majataloa ei tunneta niinkään biletyshostellina, vaan hiljaisuus on klo 23.00, mikä sopi meidän reissuun todella hyvin. Iltaisin oli tosin mukava istuskella talon baarissa pelaten korttia ja nauttien baarin antimista! 

 

Surffausta Atlantilla

Ensimmäisenä aamuna koitti ensimmäinen surffitunti klo 6.45 ja surffiopettajat ottivat innokkaat surffaajat kyytiin minibussiin ja suuntasimme kohti merta. Sää oli todella tuulinen, ja merivesi kylmää, mutta mieltä lämmitti mahtavat surffiopettajat ja onnistumiset aallonharjalla. Aallot erosivat hieman Australian aalloista, ja tietysti myös meriveden lämpötila vaati paksumman märkäpuvun. Kaksi ensimmäistä surffituntia pidettiin Praia dos Pescadores -rannalla ja viimeinen Praia do Matadouro -rannalla. Jälkimmäinen oli suurimmaksi osaksi riuttapohjaista, joten surffitossut tulivat käyttöön. Aiemmin Australiassa surffatessa totuin siihen, että pystyin itse nappaamaan aaltoja, mutta Atlantin olosuhteet näinä päivinä olivat hieman vaikeammat, ja opettajien apu tuli tarpeeseen. Mahtavat kolme oppituntia, vaikka välillä tulikin pyörittyä kuin pesukoneessa 🙂

Ericeirassa surffauksen aloittaminen on todella helppoa. Surffikouluja on jokaisella kadunkulmalla ja aloittelijaystävällisiä rantoja on useita. Praia dos Pescadores -ranta oli erittäin hyvä harjoitteluun, sillä se oli täysin hiekkapohjainen ja suojaisa paikka harjoitella. Myös Foz do Lizandro ja São Juliãon rannat sopivat hyvin aloittelijoille. Ericeirassa voi surffata läpi vuoden, mutta talvisin aallot ovat isompia ja ilmat viileämpiä, kun taas kesäisin aallot ovat hieman pienempiä ja ilmat lämpöisempiä. Kevät ja syksy ovat myös hyviä ajankohtia surffaukseen, sillä erityisesti keväällä kesäruuhkat eivät ole vielä alkaneet. Sää- ja surffausolosuhteet vaihtelevat tietysti myös jokaisena päivänä, joten parasta ajankohtaa on vaikea arvioida etukäteen. Lisätietoa Ericeiran surffausolosuhteista löydät täältä

World Surfing Reserve

Ericeira valittiin vuonna 2011 Euroopan ensimmäiseksi ”World Surfing Reserve” -suojelualueeksi. WSR on maailmanlaajuinen ohjelma, jonka tarkoituksena on suojella uniikkeja surffauspaikkoja maailmassa. Ensimmäinen suojelukohde oli Malibussa, Yhdysvalloissa ja Ericeira nimettiin jo toisena paikkana maailmassa. Alkuperäisen idean taustalla on Australialainen surffari Brad Farmer ja suojelukohteita on tällä hetkellä 10: Bahía de Todos Santos (Meksiko), Guarda do Embaú (Brasilia), Huanchaco (Peru), Malibu (Yhdysvallat), Punta de Lobos (Chile), Santa Cruz (Yhdysvallat), Noosa (Australia), Manly Beach (Australia), Gold Coast (Australia), Ericeira (Portugali). Näistä neljässä viimeisessä on tullut jo surffattua, ehkä joskus vielä lopuissakin. Lue lisää suojeluohjelmasta ja sen toiminnasta täältä!

Päiväretket Ericeirasta

Ericeira sijaitsee loistavalla sijainnilla Portugalin länsirannikolla, josta on lyhyet välimatkat moneen suosikkikohteeseen. Meillä oli tarkoituksena käydä katsastamassa maailman suurimpia aaltoja Nazaressa, sekä vierailla Penichessä ja sympaattisessa Obidoksessa, mutta aikaa ei valitettavasti riittänyt kaikkeen. Ericeirasta olisi saanut myös vuokrattua auton, jolla liikkuminen kohti pohjoista olisi ollut helppoa. Ehdimme kuitenkin vierailla satumaisessa Sintrassa, jossa nähtävää riitti!

Sintra 

Ericeirasta pääsi kätevästi bussilla (n. 50min) tai nopeammin vuokra-autolla (sesonkina voi olla ruuhkaa liikenteessä) Sintraan, jossa tekemistä riittää vaikka kuinka paljon. Koska meillä oli vain puoli päivää aikaa, päätimme vierailla Penan ja Regaleiran palatseissa, joissa nähtävää oli jo paljon. Sintran bussiasemalta nappasimme taksin ja suuntasimme kohti ensimmäistä palatsia.

Quinta la Regaleira

Regaleiran palatsi ja sen ympäristö olivat upeat! Täällä olisi voinut viettää koko päivän nauttien viidakkomaisesta ympäristöstä ja upeista linnoista. Kiersimme alueen noin parissa tunnissa, ja joimme päiväkahvit alueen ravintolassa. Historiallinen ympäristö vanhoine linnoineen ja tunneleineen ihmetytti, ja vanhat, upeat luolat ja rakennelmat olivat kuin toisesta maailmasta. Kaikista maagisin paikka oli Poço Iniciático, josta kuva alapuolella. Pääsylippu maksoi 10€/henkilö.

Poço Iniciático
Poço Iniciático
Pena Palace

Olihan sitä käytävä myös Penan palatsissa, yhdessä suosituimmassa nähtävyydessä Portugalissa. Ostimme liput (13,90€/henkilö) jo ennakkoon verkosta, sillä ilman ennakkolippuja olisi saanut jonotella aika kauan lipunmyyntipisteellä. Regaleiran palatsilta otettiin Tuktuk alle, ja kiertoteitä matkustettiin melkein 40min kohteeseen. Ensi kerralla ehkä taksi olisi järkevin vaihtoehto 🙂 Penan palatsi oli satumaisen upea! Ainoa miinuspuoli oli, ettei saatu matkalaukkuja heti mihinkään säilöön (toisin kuin Regaleirassa), ja jouduttiin kuskaamaan mukana mäkiä pitkin huipulle palatsiin 🙁 Täällä riitti hyvin pari tuntia, ja jos olisi ollut eväitä mukana, olisi ollut kiva istahtaa Pena palatsin puistoon nauttimaan satumaisesta ympäristöstä. 

 

Mitä 6 päivän reissu Ericeirassa maksoi? – Reissubudjetti 

 • Majoitus: 184€/henkilö (6 yötä)
 • Surffikurssi: 120€/henkilö (3 oppituntia)
 • Pyöränvuokraus: 30€/henkilö (2vrk)
 • Lennot: 210€/henkilö (meno-paluu)
 • Kulkeminen: 20€/henkilö (bussit, taxit)
 • Ruoka: n. 150-200€/henkilö
 • Aktiviteetit: n. 24€/henkilö (Sintra)
 • YHTEENSÄ: n.700-800€

Budjetissa ei ole mukana omia ostoksia. Kävimme myös noin kerran päivässä ulkona syömässä, joten halvemmalla olisi voinut helposti päästä, jos olisi kokkaillut itse majatalossa, mutta päätettiin nauttia paikallisista herkuista 🙂 

Jos totta puhutaan…

Viikko Ericeirassa, etenkin Surf Housessa, oli mahtava. Viihdyimme erittäin hyvin viikon ja olisimme voineet jäädä pidemmäksikin aikaa. Portugalissa käytetään hyvin paljon enemmän käteistä kuin Suomessa, ja tietyissä palveluissa kelpasi vain käteinen. Vähän sama kuin reissullamme Garmisch-Partenkirchenissä, Saksassa, aina täytyy olla käteistä mukana. 

Majatalosta sai vuokrattua todella hyvät maastopyörät suhteellisen edullisesti, ja keskustaan oli mukavan lyhyt (2km) matka. Ainoa miinuspuoli oli, että Ericeiran maasto on aika mäkistä, sekä vanhassa kaupungissa pyöräily on aika mahdotonta, kun autoja ja kävelijöitä liikkuu milloin missäkin. Muuten pyörällä olisi ollut kiva tehdä pidempiäkin reissuja rantaa pitkin, jos aikaa olisi ollut enemmän. Pidimme siitä, kuinka helposti löysimme tarvittavat bussi- ja junareitit, ja apua sai tarvittaessa majatalon työntekijöiltä. Rome2rio on kätevä sovellus, jos etsii bussi/juna/metro -reittejä ympäri maailmaa. 

Myös Ericeiran sää ei aina ole toivotunlainen, sillä sääolosuhteet vaihtelevat hyvinkin nopeasti vuoristoisella Portugalin rannikolla. Jos haluaa varman aurinkokohteen, kannattaa silloin ehkä suunnata Algarveen. Toisaalta oli ihan mukavaa, ettei tarvinnut paistatella helteessä, ja sai nukkua mukavan viileässä huoneessa 🙂

Päivä Sintrassa ei myöskään ollut täysin mutkaton. Sen voi jo päätellä siitä, kun suuntaa suositulle turistinähtävyydelle. En usein enää halua rynnätä kaikista suosituimmille ”kuvauspaikoille” ja nähtävyyksille, sillä turistien paljous ja ahtaus alkaa ahdistamaan, ja muutenkin arvostan nykyään enemmän rauhallisempia paikkoja, joita kaikki muut eivät välttämättä ole vielä löytäneet 🙂 Juteltuani myös yhden paikallisen Ericeiralaisen kanssa, on toisaalta harmi, että näistä charmikkaista pikkukylistä tulee turismin myötä liian kalliita paikkoja paikallisille asua nousevan hintatason myötä. Tämän vuoksi emme Lissabonissakaan päivää kauempaa viihtyneet, kun kaupungin ahtaus ja ihmispaljous alkoivat hiljalleen ahdistamaan, eikä vielä ollut edes sesonkiaika. Tajusimme myös, ettei missään nimessä eksytä esimerkiksi Lissaboniin tai Algarven suosikkikohteisiin sesonkina, sillä palveluiden hinnat tuplaantuvat ja kaikkea saa jonottaa. On myös mukava nähdä pienempien kylien autenttisuutta ja kohdata paikallisia. Kannattaa myös rohkeasti jutella ja kysellä paikallisilta, mitä kaikkea kylässä ja ympäristössä kannattaa tehdä, he yleensä tietävät kaikista parhaiten. 

Muuten aivan mahtava reissu ja tänne on joskus ehdottomasti palattava uudelleen, sillä Ericeirassa oli jotain, mikä veti ainakin minua puoleensa, ainakin ympärillä kohoavat mäet ja meren mainingit 😉

Ver você de novo!

Lähteet

Ericeira Surf House

Wikipedia

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin lauantai, 14 toukokuun, 2022 at 18:38

  Minä en jostain syystä ole koskaan ollut kovin kiinnostunut surffauksesta, vaikka varsinkin nuorempana skeittaus ja lumilautailu (no jälkimmäinen edelleen) on kiinnostanut. Kuitenkin surffauksen kanssa on käynyt niin, että se on alkanut kiehtomaan koko ajan enemmän. Ericeira voisi olla mainio paikka lähteä sitä kokeilemaan, kun se kuitenkin on (verrattain) lähellä ja sen ympäristössä on muutakin itseäni kiinnostavaa, kuten Sintra, jossa en myöskään ole käynyt.

  • Reply petramaki sunnuntai, 15 toukokuun, 2022 at 19:02

   Ericeira on loistava paikka surffauksen aloittamiseen, ja juuri niin kuin sanoit, siellä pystyy tekemään paljon muutakin. Ehdottomasti iso suositus Ericeiralle. Portugali kokonaisuudessaan loistava maa surffaukseen, ja sopivan ”lähellä” Suomeakin 🙂 Surffauksessa on vaan sitä jotakin, se tunne, kun olet päässyt aallonharjalle ja nautit siitä hetkestä, suosittelen testaamaan! Sagres (Algarvessa) myös erittäin hyvä paikka surffaukseen.

  Leave a Reply