Kuka olet Dubrovnik?

Luulenpa että odotin Välimeren risteilyltäni eniten Dubrovnikiin seilaamista, onhan se viime vuosina nostanut päätään tuon tuosta ja kaupunkia on kehuttu vuolaasti. Onko vielä joku, joka ei olisi kuullut että Dubrovnikia käytettiin HBO:n sarjassa Game of Thrones kuvauspaikkana. No näin on päässyt käymään ja kaupunki osaa ehdottomasti kaupallistaa asemansa ”King’s Landinginä”. On Game of Thrones kävelykierrosta, risteilyä auringonlaskussa, nukkeja, mukeja, valokuvauspaikkoja… you name it. Olen nähnyt muutaman jakson kyseistä sarjaa ja onhan se hienoa tunnista telkkarista upeita paikkoja, mutta ei, Game of Thrones ei ollut se syy miksi lähdin Dubrovnikiin eikä se myöskään ole tarpeeksi painava syy että palaisin kaupunkiin. Se on kiva lisä tiettyyn pisteeseen asti.

IMG_8460_Fotor IMG_8450_Fotor IMG_8459_Fotor IMG_8453_Fotor

Dubrovnikin vanhaa kaupunkia on myös kehuttu monessa paikassa ja onhan se kaunis. Kapeat kujat johtavat vierailijan eteenpäin sokkelossa eikä tiedä mitä mielenkiintoista paljastuu kulman takaa. Kaupungin arkkitehtuuri on kaunista katseltavaa, ei sitä voi kieltää, mutta jos sen kerran on nähnyt tarvitseeko sitä nähdä uudestaan? Ehkä, ehkä ei. Löysin kadun missä oli valokuvia Dubrovnikin tuhosta sodassa. Karua ja surullista katseltavaa eikä voi muuta kuin nostaa hattua, että kaupunki on saatu näin hyvin restauroitua takaisin. Dubrovnik ansaitsee ehdottomasti olla UNESCOn suojelema maailmanperintökohde ja mietin voisiko tämä meriitti olla tarpeeksi houkuttelemaan alun alkaen kaupunkiin tai palatakseen sinne.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

IMG_8445_Fotor IMG_8462_Fotor IMG_8436_Fotor IMG_8447_Fotor_Collage1

Dubrovnikin vanhaa kaupunkia on toki myös kritisoitu siitä että se on keskikesällä aivan tupaten täynnä turisteja. Nyt satamassa oli neljä risteilijää ja muut kaupungissa lomailevat päälle niin olihan sitä porukkaa, mutta on sitä pahempaakin tungosta koettu. En kokenut elokuista väenpaljoutta häiritsevänä; monilla kujilla olin ainoa joka niitä tallusteli eteenpäin. Toki aivan vanhan kaupungin pääkadulla Stradunilla väkeä kerääntyi enemmän, mutta eihän siihen itse tarvitse parkkeerata, siirry pari kujaa sivummalle ja olet yksin. En siis lähtisi teilaamaan Dubrovnikia siitä syystä että se on yhtä isoa tungosta. Voisihan sitä tietenkin harkita vierailevansa kaupungissa hiukan sesongin ulkopuolella, mutta jos auringosta pitää ja meressäkin tahtoisi uida on kesä se ajankohta jolloin matkata, niin kuin muutkin.

IMG_8439_Fotor IMG_8434_Fotor

Mitä sitten pidin Dubrovnikista? Totuus on etten oikeasti tiedä. Näin ei käy usein, mutta nyt näin kävi. En saanut kaupungista kunnolla otetta, jotta saisin muodostettua mielipidettä sen puolesta tai sitä vastaan. Kehtaako sanoa että Dubrovnik oli vähän ”vaniljainen”. Ei tunteenpaloa puolesta eikä vastaan. Se vain oli ja on. Lähtisinkö Dubrovnikiin uudestaan? Ehkä. Voi olla. Ei se huono tai kamala ollut lomakohteena. Dubrovnikiin matkaaminen uudestaan ei kuitenkaan ole prioriteettilistalla ja vaikken koskaan uudestaan menisikään en usko että hirveästi harmittelisin asiaa. En tiedä kuka tai mikä Dubrovnik on. Myönnän toki ensimmäisenä että paljon jäi vielä kokematta ja ehkä kaupungissa pitäisi olla yötä jotta on tunteistaan varmempi. Nyt Dubrovnik ei ainakaan vielä auennut minulle, ainakaan sillä tavalla mitä olin ajatellut ja olettanut.

IMG_8441_Fotor IMG_8447_Fotor_Collage

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mitä mieltä muut ovat Dubrovnikista?

Seuraa blogia Facebookissa | Instagramissa | Twitterissä | Bloglovinissa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply janne sundman 12.12.2016 at 04:13

  dubrovnik on liian iso kylä päivän visiitille… vanhan kaupungin satamasta lähtee lauttoja lähi saarille ja kyliin johan siinä menee päivä pari ja myös vanhan kaupungin ulkopuolella on nähtävää ps:kotimajoitus loistava vaihtoehto…. vanhat ukot tiputtavat järkyttävän vahvaa pontikkaa kun saavat sitä omaan käyttöön tehdä

  • Reply Maria 13.12.2016 at 20:53

   Aivan totta, Dubrovnik on liian iso paikka päivän visiitille. Se voisi hyvin toimia ponnistuslautana lähisaarille (jolloin tosin ei enää ole Dubrovnikissa), enkä sulje pois mahdollisuutta palata ihan itse kaupunkiinkaan uudestaan. Uskon että jos joskus palaisin varaisin majapaikan vanhan kaupungin ulkopuolelta ja tutustuisin ympäristöön siltä kantilta. Lähinnä yllätyin etten tuntenut suurta paloa suuntaan enkä toiseen Dubrovnikia ajatellessa. Näin ei todellakaan ole usein käynyt. Aina ennen olen saanut tunteen että ”sinne pitäisi palata uudestaan”, tai ”aivan kamala paikka”, mutta ei Dubrovnikista. Ehkä täytyy pontikkaa kokeilla ensi kerralla niin varmaan rupeaa tunnettakin löytymään 😀

 • Reply Kohteena maailma / Rami 29.11.2016 at 20:45

  Löysin blogiisi Tallinnan ravintolavinkkejä etsiessä ja samalla tuli lukaistua Dubrovnikin juttusi. Tuollaisella risteilyllä ja yhden päivän vierailulla ei varmasti saa kaupungista sen parasta ominaisuutta irti eli illan pimeitä tunteja. Parhaimmillaan Dubrovnik on auringon laskeutuessa ja vanhan kaupungin valaistuessa iltaelämään. Omasta mielestäni yksi kauneimmista kaupungeista ja siellä on upeaa istua iltaa muurin aukkoravintoloissa ja porrasravintoloissa. Ravintolatarjonta on erinomaista, joskaan ei aivan halpaa parhaiden paikkojen osalta. Itse Dubrovnikistä on upeita retkimahdollisuuksia, joten suosittelen, että annat kaupungille joskus uuden mahdollisuuden. Tässä omakohtaiset Top5 vinkkini Dubrovnikiin: http://kohteenamaailma.fi/eurooppa/dubrovnik-top5/

  Täytyypä lukaista risteilyn muitakin kohdejuttuja kuten Kotor 🙂

  • Reply Maria 30.11.2016 at 09:07

   Hei Rami,
   Totta on ettei tuo pikavisiitti mitenkään riitä antamaan kuvaa koko kaupungista, enkä siis täysin lähde Dubrovnikia teilaamaan. Sitä kun vertasi risteilyn muihin kohteisiin, kuten Kotoriin oli tunne ja tunnelma aivan erilainen vaikka yhtä kauan pysähdyttiin kummassakin paikassa. Vaikea sanoa mikä siinä oli se joka ”mätti”, ehkä toiset kohteet vaan vaativat pidemmän ajan jotta tietää pitääkö siitä vai ei. Kotorissa riitti pari ensimmäistä minuuttia tietämään että tänne haluan ehdottomasti uusiksi, Dubrovnikissa tätä tunnetta ei vain tullut. Ja tunnetta oikein odotin kun olin lukenut niin monesta paikasta ylistystä, tai ehkä se ongelma oli siinä… odotukset liian korkealla. Mutta ehkä joskus uusiksi 🙂

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta 23.11.2016 at 23:06

  No ainakin se kuvien perusteella ei näytä niin ruuhkaiselta, kuin mitä olisin odottanut! 🙂 En kyllä silti lähtisi sinne varta vasten keskikesällä, mutta juurikin osana jotain matkaa uskoisin pari päivää tungostakin kestäväni.

  • Reply Maria 24.11.2016 at 09:01

   Suurin osa kuvista on otettu aamupäivästä jolloin oli vielä mukavasti tilaa olla ja hengittää. Iltapäivästä massaa oli kyllä enemmän, muttei kuitenkaan ahdistavan paljoa. Mietin tossa eilen vielä että nyt kun sanoin etten välttämättä uudestaan menisi löydän vielä itseni Dubrovnikista heti ensi kesänä 😉

  Leave a Reply