Suomen suurin matkablogiyhteisö

Olympia – terveen mielen ja ruumiin ylistystä Kreikassa

Vanha, muinainen, rauniot, historia. Tällainen on aina kiehtonut minua ja sielun valtaa jatkuvuuden tunne ajassa. Ymmärrys että näillä sijoilla on historiallista merkitystä ja kuljen samoissa jalanjäljissä kuin ihmiset vuosien takaa on ajoittain vaikuttava, jopa kananlihalle nostattava tunne. Kreikassa sijaitseva muinainen Olympia on juuri tällainen paikka. Aurinko paahtaa kirkkaalta taivaalta ja sirkkojen orkesteri saa aikaiseksi korvia huumaavan äänen. Astun muinaisten kaarien alta Olympialaisten stadionille ja voin vain kuvitella tunteen mitä antiikin ajan ottelijat ovat tunteneet. Lehtereillä ihmiset hurraavat ja hiki lentää kamppailun tuoksinassa. Ilmassa leijuu voittamisen tahto ja jumalten kunnioitus.

IMG_8239_Fotor_Collage IMG_8241_Fotor IMG_8266_Fotor IMG_8276_Fotor

Stadionin ympärillä on kokonainen kylä tukemassa kilpailijoita. On harjoitteluareenaa, verryttelypaikka ja jumalten palvontaan suunnattuja rakennuksia. Olympialaiset eivät ole ainoastaan kilpailua varten, siinä huolletaan niin kehoa kuin mieltäkin – kaiken pitää olla tasapainossa jotta ihminen voi hyvin. Tuo sanoma on vuosien saatossa valitettavasti muuttunut ja tänä päivänä tuntuu että urheilussa tärkeintä on voittaminen, vaikka sitten kiellettyjä aineita käyttäen. Muinainen Olympia oli uskonnollisten tapahtumien ja pyhien rituaalien tyyssija. Kaiken keskellä sijaitsi Zeuksen temppeli ja yksi muinaisen maailman seitsemästä ihmeistä – norsunluusta ja kullasta tehty 13 metrinen Zeuksen patsas. Zeus istui eebenpuusta ja norsunluusta valmistetulla valtaistuimella, johon oli kaiverrettu mytologisia hahmoja sekä tapahtumia. Tämän lisäksi patsas oli asetettu metrin korkuiselle marmorijalustalle. Ei mikään pieni vaatimaton ilmestys siis. Harmittavasti patsas siirrettiin Konstantinopoliin 300-luvun lopulla missä se sittemmin tuhoutui tulipalossa. Ei patsaan jättäminen paikoilleenkaan tietenkään olisi taannut etteikö se olisi voinut tuhoutua muutenkin esimerkiksi maanjäristyksen seurauksena. Tänä päivänä tuollaisen patsaan näkeminen kuitenkin olisi sanoinkuvaamattoman upeaa.

IMG_8239_Fotor_Collage1 IMG_8247_Fotor IMG_8258_Fotor IMG_8291_Fotor

Pienen kävelymatkan päässä muinaisesta Olympiasta on nykyään myös museo täynnä aarteita. Itse vaikutuin eniten Nike patsaasta, jonka kasvot valitettavasti ovat aikojen saatossa tuhoutuneet. Tästä huolimatta patsas huokui mystiikkaa ja Olympialaisten perimmäistä aatetta: Mens sana in corpore sano. Ja vaikka museon esineet olivatkin kauniita sekä vaikuttavia viihdyin itse ulkona taisteluareenalla parhaiten. Olisin voinut kuljeskella pidemmänkin aikaa pylväiden, kivirakennelmien ja puiden lomassa unelmoiden miltä paikka on joskus näyttänyt kaikessa loistossaan. Valitettavasti aika rientää joskus liian nopeaan ja oli jatkettava matkaa. Historia kuitenkin puhalsi vielä puidenlehtien välissä kertoen tarinaa antiikin kilpailijoista jatkaessani takaisin bussille.

IMG_8239_Fotor_Collage2 IMG_8239_Fotor_Collage3 IMG_8297_Fotor IMG_8306_Fotor

Seuraa blogia Facebookissa | Instagramissa | Twitterissä | Bloglovinissa

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply