Suomen suurin matkablogiyhteisö

Diocletianuksen palatsi – keisarin eläkemökki rannalla

Olipa kerran kauan sitten kaukaisessa maassa, näinhän ne tarinat yleensä alkavat. Tässä tapauksessa tuo kaukainen maa on nykyinen Kroatia ja tarinan päähenkilö keisari Diocletianus, joka päätti rakennuttaa eläkepäiviään varten mukavan pienen residenssin kotikaupunkinsa Salonan lähelle. Kun vuonna 305 oli aika siirtyä keisarin hommista eläkkeelle, muutti Diocletianus palatsiin ja eleli loppuelämänsä varsin kauniissa paikassa. Keskiajan jälkeen palatsi jotenkin vain unohtui länsimaissa vuosisadoiksi ja lopulta se jäi rapistumaan. Miten unohtaminen on mahdollista kun kyseessä ei ole mikään pieni rakennus ei oikein itselleni aukea. Nykypäivänä palatsi kattaa lähes puolet Splitin vanhasta kaupungista ja keskustasta eli ei mikään vaatimaton paikka. Oikeastaan palatsia voisi kutsua ennemminkin linnoitukseksi sen massiivisen kokonsa johdosta ja siitä syystä että Diocletianus käytti vain (ja tässäkin tapauksessa käytän sanaa ”vain” hyvin löyhästi) noin puolta palatsista toisessa osassa ollen sotilastukikohta.

IMG_7962_Fotor IMG_7993_FotorRoomalaisten lähdettyä palatsista jäi se vuosisadoiksi oman onnensa nojaan. Paikalliset käyttivät sitä suojana taisteluissa ja jotkut rakennuttivat koteja palatsin holveihin. Itse asiassa palatsin alueella on tänäkin päivänä koteja, ravintoloita, majapaikkoja sekä liikkeitä. 3000 henkeä kutsuu palatsin aluetta kodikseen, puhumatta niistä tuhansista ihmisistä, jotka parveilee varsinkin kesäisin vanhassa kaupungissa. Alue siis kuhisee nykyään elämää ja palatsin unohtaminen tuntuu käsittämättömältä. Tutkiskelin myytävänä olevia tuotteita kun sattumoisin kuulin oppaan kertovan viiden hengen ryhmälleen tarinoita Diocletaniuksen palatsista. Yritin hivuttautua lähemmäs kuuntelemaan myös, mutta oikeastaan ainoa mitä onnistuin kuulemaan oli kuinka ennen vanhaan palatsin kellarit annettiin täyttyä jätevedestä ja roskasta. Vasta vähän aikaa sitten palatsin arvo on tajuttu ja sitä on alettu kunnnostamaan. Ensin tyhjentämään löyhkäävä kakkakellari ja vähitellen avaamaan aluetta vierailijoille. Lähdin siis ostamaan sisäänpääsylippua tuonne jätteiden entiselle hautuumaalle ja löysin tylsistyneen näköisen virkailijan joka ojensi lipun ja viitoitti astumaan sisälle.

IMG_7969_Fotor IMG_7979_Fotor IMG_7984_FotorHolveissa oli mukavan viileä ilma verrattuna ulkona paahtavaan kuumuuteen. Monet seinistä olivat alkaneet vihertämään ja vettä pääsi edelleen valumaan jotain kanavaa pitkin alas pohjalle muodostaen lätäköitä siellä täällä. Suurimmassa holvissa oli nykytaiteet installaatio käynnissä, mutta en vain ymmärrä sen päälle. Keskellä huonetta näkötti valkoinen teltta ja seinille oli kohdistettu valoja sekä lyhyitä videoesityksiä. Pidin enemmän siitä vanhasta, roomalaisesta palatsista ja sen historiasta, eli itse rakennuksesta. Käytäviä, matalia portteja, pieniä ja suuria huoneita. Löysin yhdestä huoneesta vanhan, vielä suhteellisen hyvin säilyneen, laitteen jolla valmistettiin oliiviöljyä. Toinen mielenkiintoinen löytö oli pienen sfinxin kaltaiset patsaat joita oli esillä muutamassa holvissa.

IMG_7970_Fotor_Collage IMG_7971_Fotor_Collage IMG_7973_FotorMutta palatsi ei ole vain maanalaisia holveja vaan ihan jokapäiväisessä käytössä oleva osa vanhaa kaupunkia ja nousin jyrkkiä portaita ylös takaisin valoon. Ihmisiä oli joka puolella joko omatoimisesti seikkailemassa, tekemässä päivän ostoksiaan tai seuraamassa opastettua ryhmää. Ilman suurempaa suunnitelmaa kiertelin aluetta siihen suuntaan mikä vaikutti mielenkiintoiselta ja ihastuin vaaleisiin kapeisiin mukulakivisiin katuihin. Ilmassa leijaili laventelin tuoksu ja mietin miten kaunis palatsin täytyy olla iltavalaistuksessaan tuhannen tähden tuikkiessa taivaalla. Ei siis ole vaikea ymmärtää miksi Diocletianus valitsi juuri tämän kohdan palatsilleen. Kyllähän siinä kelpaisi viettää eläkepäiviään, vielä tänäkin päivänä. Ainakin jos palatsia vielä hiukan kunnostaisi.

IMG_7976_Fotor IMG_7985_Fotor IMG_7997_Fotor

Seuraa blogia Facebookissa | Instagramissa | Twitterissä | Bloglovinissa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply