Suomen suurin matkablogiyhteisö

Trieste menetteli, muttei säväyttänyt

Usvan takaa nousi hetki hetkeltä esiin lisää rakennuksia kunnes lopulta koko kaupunki tuli esiin. Auringon ensi säteet nousivat yksitellen horisontin yli luoden kauniin valon Triesten ylle. Jo nyt oli tiedossa, että päivästä tulisi lämmin ja kaunis. Trieste sijaitsee Pohjois-Italiassa tunnettujen kaupunkien varjossa potien pientä identiteettikriisiä. Tai ehkä identiteettikriisi on väärä lähestymistapa ja kaupunki on vain kansainvälinen. Aikoinaan Trieste oli Itävalta-Unkarin tärkein satamakaupunki ja varsinkin arkkitehtuuriltaan Trieste on enemmän Itävaltalainen kuin Italialainen vaikka kaupungista löytyykin Roomalainen teatteri. Triesteä hyödynnetään usein läpikulkumatkoilla ja niin Ljubljanaan kuin Venetsiaan on lyhyt matka. Trieste itsessään ei ole suuren suuri, joten jalan pääsee hyvin kiertelemään ja julkisella liikenteellä pääsee myös hyvin paikasta toiseen.

IMG_7824_Fotor

Me aloitimme kukkulalta kaupungin yläpuolelta missä kaksi kirkkoa on muutettu yhdeksi. Kyseessä on Pyhän Justuksen katedraali ja ihastuin katedraalin erilaiseen värimaailmaan. Koska kyseessä on alkujaan ollut kaksi eri kirkkoa, ovat tyylit myös erilaiset yhdistyneen kirkon sisällä. Aivan keskellä kupoli loistaa pastellin sävyisenä ja jotenkin tuli pääsiäinen mieleen. Toisaalta, toinen osa katedraalista näytti Ortodoksiselta ja olisi aivan yhtä hyvin voinut sijaita vaikka Istanbulissa. Katedraalin ulkopuolella on vanhoja kaivauksia Rooman ajoilta sekä vanha massiivinen San Giuston linna. En valitettavasti kerennyt kuitenkaan mennä linnaan sisälle, mutta jo ulkopuolelta se loi vallan ja suojan tuntua. Samaisella kukkulalla, Parco della Rimembranzan päädyssä, mahtavalla maisemapaikalla kohoaa ensimmäisen maailmansodan muistomerkki ja parasta antia alueella on ehdottomasti näkymä alas kaupunkiin ja merelle. Toki nämä kukkulan nähtävyydet ovat mielenkiintoisia kiinnostavalla historialla, muttei itselleni vielä tarpeeksi houkutellakseen yksistään Triesteen.

IMG_7838_Fotor IMG_7841_Fotor IMG_7846_Fotor

Seuraavaksi ajoimme keskustan läpi kohti Miramaren linnaa ja tämä oli ehdottomasti oman Triesten vierailuni kiinnostavin pysähdys. Linna on kerrassaan upea ja olisin voinut viettää pidemmänkin ajan puutarhassa kävellen ympäri tiluksia. Jos jotain pitäisi Triestestä nimetä, olisi se ehdottomasti Castello di Miramare.

IMG_7850_Fotor

Mutta mitä jää näiden nähtävyyksien jälkeen? Toiset vertaavan Triesteä Venetsiaan, mutta noinkohan yksi kanaali kuitenkaan riittää yhtäläisyydeksi. Toiset puolestaan kutsuvat kaupunkia Pikku-Wieniksi, mutten allekirjoita tätäkään. Kahvinystävä toki kiittää, sillä kaupungissa on paljon tunnelmallisia kahviloita, mutta riittääkö sekään vielä nostamaan Triesten mielenkiintoisten kaupunkien listalla?

IMG_7849_Fotor IMG_7900_Fotor IMG_7901_Fotor

Sain kuulla paikalliselta oppaaltamme, että viranomaiset olivat bonganneet hain aivan rannan tuntumasta juuri tuona aamuna ja oli varoittanut ihmisiä menemästä uimaan, ainakaan liian kauas rannasta. Ensi alkuun ajattelin, että onpa hassua, eihän Triestessä hääppöistä rantaa edes ole, mutta niin vaan paikalliset olivat raahanneet aurinkotuolinsa rannan vieressä kulkevalle kävelykadulle ja viettivät lauantaipäiväänsä siinä. Jos tuli hiki, pääsi muutamasta kohdasta laskeutumaan portaita pitkin veteen ja olihan muutamassa paikassa rakennettu pieni laiturin pätkä maksullisilla aurinkotuoleilla. Samanlaista rantaelämää kuin monissa muissa Italian kohteissa on kuitenkin turha hakea. Trieste on lopulta enemmän kaupunki- kuin rantakohde.

IMG_7899_Fotor IMG_7896_Fotor

Ei pidä aliarvioida Triesteä kuitenkaan, kaupunki ei ole kamala. Se on ”ihan kiva”, ei sykähdyttävä, mutta jos olet läpikulkumatkalla on Trieste lyhyen pysähdyksen arvoinen. Mielestäni Trieste on vähän kuin kaupungin juna-aseman lähettyvillä olevat hylätyt hiukan rapistuvat rakennukset. Rakennuksissa, kuten Triestessäkin, on paljon potentiaalia, se täytyy vain osata valjastaa oikein ja palauttaa Trieste entiseen arvoonsa. Nyt kuitenkin tyydyin näihin nähtävyyksiin ja päätin omatoimisen kaupunkiseikkailun sijaan jatkaa lämmintä päivää uima-altaan reunalla kirja kädessä.

IMG_7906_Fotor IMG_7915_Fotor

Seuraa blogia Facebookissa | Instagramissa | Twitterissä | Bloglovinissa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply