Suomen suurin matkablogiyhteisö

Triesten upea Castello di Miramare

Trieste ei ole koskaan ollut must-see reissulistallani, mutta kun kaupunki sisältyi Välimeren risteilyyni rupesin selvittämään mitä kaupungissa kannattaisi tehdä. Kuvissa tuli vastaan kaunis vaalea linna Castello di Miramare ja päätin että sinnehän oli mentävä. Tutkin hetken karttoja ja totesin lopulta että itselleni helpointa olisi osallistua laivan omalle retkelle kohteeseen. Castello di Miramare sijaitsee ulkonevalla kalliokielekkeellä meren rannalla noin 10km itse kaupungista. Linnalle pääsisi yleisillä busseilla, mutta totesin että ehkä helpointa kuitenkin ottaa se valmis paketti, saa sitten oppaan mukaan retkelle kertomaan asioita jo bussissa. Ja loppupeleissä olin kiitollinen että olin valinnut retkibussin. Lauantaipäivä oli aurinkoinen ja ihmisiä virtasi rannalle sankoin joukoin tukkien ainoan kapoisen tien joka johti linnalle. Tuo 10km siis kesti tovin kun liikenne oli seis.

IMG_7837_Fotor IMG_7858_FotorBussi jätti meidät parkkipaikalle ja kävelimme loppumatkan luonnonsuojellun alueen läpi. Täällä on jopa pientä kivirannan tynkää, mutta auringonpalvojilla ei ole tänne asiaa. Täällä eläimet saavat rauhassa oleskella ja niin luonto kuin vesistö on suojeltua. Hyvä niin, sillä vesi oli uskomattoman kirkasta ja erilaisia lintuja istuskeli kivillä auringonpaisteessa. Näkyipä jokunen kalakin aivan rantavedessä. Linnan omalle pihalle kuljetaan valkoisten kaarien alta ja botaaninen puutarha luo kaivattua varjoa hiekkatielle. Meillä oli hetki aikaa linnan pihalla kun oppaamme kävi lunastamassa lippumme sisään. Tässä onkin valmiiden retkien huono puoli – olisin voinut käyskennellä 22 hehtaarisessa puutarhassa tutkien ja ihaillen pitempäänkin, mutta ryhmän mukana oli pysyttävä ja seikkailuni jäi vähän kuin puolitiehen. Se mitä kuitenkin puutarhasta ehdin nähdä oli vaikuttavaa. Oli suihkulähteitä, patsaita, kauniita kukkia ja prinsessamaiset portaat johtivat alas privaatille laiturille. Kerrassaan ihastuttavaa!

IMG_7895_Fotor

IMG_7855_Fotor IMG_7863_Fotor IMG_7868_FotorLinnan rakennutti 1800-luvulla Itävallan arkkiherttua Ferdinand Maximilian ja hänen belgialainen vaimonsa Charlotte. Koska Ferdinand rakasti merellä olemista, rakennutti hän oman makuukammarinsa luomaan kuvitelman että oli laivassa. Kattoa madallettiin ja sisustuksessa käytettiin laivalla oleskeluun tyypillisiä huonekaluja. Sijainti meren äärellä jatkoi illuusiota merellä seilaamisesta ja kuulemani mukaan Ferdinand viihtyi talossa hyvin sen lyhyen ajan minkä hän siellä lopulta ehti viettää. Arkkiherttualle tarjottiin Meksikon keisarin virkaa, josta hän kuitenkin ensi alkuun kieltäytyi, mutta kun sitä tarjottiin hänelle uudelleen otti hän lopulta viran vastaan. Näin pariskunnasta tuli Meksikon Keisari Maximilian I ja Keisarinna Carlota. Keisari lähti hoitamaan virkaansa Meksikoon samalla kun Triesten linnan rakentaminen jatkui. Tyyli muuttui kun toinen kerros valmistui. Nyt linnassa ei enää asustaisi arkkiherttua vaan keisari joten värimaailma ja tyylisuuntaus muuttui suureelliseksi punaisella sametilla ja kullalla varustettuna. Keisari Maximilian ei kuitenkaan koskaan saanut nähdä valmista taloa, vaan hänet teloitettiin Meksikossa 1867. Keisarinna Carlotta oli teloituksen aikaan Euroopassa keräämässä kannatusta huteralla pohjalla olevalle Meksikon kuningashuoneelle siinä kuitenkaan onnistumatta. Hänen mielensä alkoi jo tuolloin rakoilla eikä hän koskaan selvinnyt shokista jonka hänen miehensä teloitus aiheutti, vaan hänet julistettiin lopulta mielisairaaksi. Miramaren linnaan oltiin ajateltu vielä lisää kerroksia, mutta lopulta suunnitelmia muutettiin ja linna jäi matalammaksi kuin mitä alkuperäiset suunnitelmat olivat.

IMG_7873_Fotor IMG_7875_Fotor_Collage IMG_7885_Fotor_CollageMiramaren linnaa on asuttanut muitakin kuuluisia henkilöitä keisariparin jälkeen, mutta omasta mielestäni linnan parasta antia on nimenomaan arkkiherttuaparin ja myöhemmin keisariparin alkuperäiset huonekalut. Oppaamme tiesi uskomattomia määriä faktoja niin asukkaista kuin tavaroistakin ja saimme kuulla tarinan jos toisenkin vierailun ajan. Jos on omatoimisesti liikkeellä ilman ryhmää ja opasta voi vuokrata luurin mistä kuunnella faktaa linnasta tai vaihtoehtoisesti lukea info-paneleita joita löytyy huoneista. Kaiken kaikkiaan vierailumme oli mielenkiintoinen ja olisin varmasti omatoimisesti saanut enemmän aikaa kulumaan helposti, varsinkin puutarhassa. Miramaren linna on todellakin Triesten kaunis helmi meren rannalla.

IMG_7866_Fotor

IMG_7854_Fotor IMG_7896_Fotor

Seuraa blogia Facebookissa | Instagramissa | Twitterissä | Bloglovinissa

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply