Suomen suurin matkablogiyhteisö

Dogen palatsi – kimalletta, valtaa ja juonittelua.

Doge. Kun kuulen sanan Ventsia ajattelen paitsi kanaaleja myös Dogea. En tiedä miksi. Ei ole edes arvausta heittää miksi se tulee ensimmäisten asioiden joukossa mieleen kun puhuttaan Venetsiasta. Näen vain sieluni silmin punaiseen samettiin verhotun miehen lipumassa mustalla katolla varustetulla gondolilla huokausten sillan alta. Valtapelejä, kulisseissa hiippaamista, salakäytäviä, jännitystä. Joten kun matka varmistui aloin etsimään tietoa Dogen palatsista. Vastaan tuli yövierailua ja salaisia aikatauluja – juuri omiaan innostuakseni lisää. Mutta, niin se vaan on ettei aina onnista. Yövierailut järjestetään vain perjantaista sunnuntaihin ja salaisuuksien verhon takaa löytyvät kävelykierrosten aikataulut eivät istuneet yksiin omiini. Mälsää. Mutta palatsiin oli joka tapauksessa mentävä ja olin valmistautunut pitkään jonoon ovien edessä. Olihan kyseessä kuitenkin elokuu ja Venetsia täynnä turisteja. Kukaan ei jonottanut. Missään. Pääsin siis suoraan sisälle ja ostin lisäksi kuulokkeen mistä kuunnella selostusta.

IMG_7626_Fotor_Collage IMG_7623_Fotor

Palatsi, tai Palazzo Ducale on goottityyliin rakennettu palatsi Venetsian keskeisimmällä sijainnilla. Doge, Venetsian tasavallan päämies, asusti palatsissa toimintakaudellaan, mutta vuodesta 1923 lähtien rakennus on toiminut museona. Palatsi on tänäkin päivänä vaikuttava rakennus, mutta muinoin kun Venetsiaan pystyi saapumaan ainoastaan vesiteitse ja yleisimmin suoraan Piazza San Marcolle oli Dogen palatsi varmasti mieleenpainuva sen noustessa merestä majesteetillisena. Pelkkä ajatus sumuisesta aamusta kun auringon ensi säteet eivät vielä kunnolla pääse paljastamaan sumun taakse kätkettyjä salaisuuksia saa kylmät väreet hiipimään pitkin selkää. Sellaisena kuitenkin näen Dogen palatsin. Mystisenä. Virallisesti palatsilla oli kolme päätehtävää: paitsi toimia Dogen asuinmökkinä, se oli myös päättävän elimen tyyssija sekä tuomioistuin.

IMG_7643_Fotor

Seinästä pystyy erottamaan salaoven, olisipa päässyt selvittämään minne se johtaa!

IMG_7633_Fotor IMG_7642_Fotor IMG_7657_Fotor

Ensimmäisenä vastaan tuli suuri sisäpiha, jonka päädyssä kohosi upeat vaalkoiset portaat. Ne vaikuttivat niin puhtoisilta, kuin taivaan portaat konsanaan. Näitä pitkin ei kuitenkaan saanut nousta yläkertaan vaan joutui tyytymään kultakaarien alla nouseviin portaisiin. Ei nekään pöllömmät olleet. Vastaan tuli toinen toistaan upeampia huoneita, kultaisia kelloja, salaovia ja juhlatiloja. Prinsessa sisälläni tietenkin heräsi ja seisoskelin parvekkeella vilkuttaen kansalle. Se paras parveke oli kuitenkin suljettu estein, muuten siinä varmasti seisoisi jokunen muukin, ainakin selfieitä ottamassa.

IMG_7630_Fotor IMG_7635_Fotor IMG_7641_Fotor IMG_7654_Fotor

Koko palatsin mielenkiintoisin kolkka ei kuitenkaan ollut se kimaltelevin, vaan surullisin. Oikeastaan se ei sijaitse palatsissa vaan sen vieressä, mutta näitä kahta rakennusta yhdistää yksi maailman tunnetuimmista silloista – huokausten silta, Ponte dei Sospiri. Suuruus ja eleganssi vaihtui kertaheitolla ahtaaksi ja karuksi. Kliseistä kyllä, mutta tahaton huokaus pääsi suusta kun astuin sillalle ja ylitin toiselle puolelle vankityrmään. Sellit olivat kolkkoja, kosteita, viluisia pieniä loosseja eikä vangin elämä ollut helppoa.

IMG_7674_Fotor IMG_7675_Fotor IMG_7684_Fotor IMG_7686_Fotor

Kun on saanut Dogen palatsin sisätilojen kiertelemisen päätökseen kannattaa uhrata vielä hetki ulkopuolelle. Piazza San Marcolla on jokunen muukin, mutta alue on kieltämättä kaunis. Entisaikojen viehätys loistaa edelleen väenpaljouden takaa ja tuulahdus mereltä vilvoittaa kesähelteillä, edes hetken aikaa. Aukion reunamilla kahvihammasta voi hoitaa espressokupillisella viulistien soittaessa vieressä, mutta täällä kannattaa varautua turistilisään. Hinnat ovat kieltämättä pilvissä ja vain kivenheiton päässä Piazza San Marcolta hinnat ovat jo paremmissa lukemissa. Location, location, location. Ensi kerralla täytyy kuitenkin päästä alussa mainitsemilleni salakierroksille ja jos vain mahdollista, pimeän tullen.

IMG_7702_Fotor IMG_7620_Fotor IMG_7695_Fotor

Seuraa blogia Facebookissa | Instagramissa | Twitterissä | Bloglovinissa

 

 

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply