Suomen suurin matkablogiyhteisö

Murano ja sen kaunis lasi

Venetsian pääsaarista noin 1,5km koilliseen sijaitsee lisää saariryhmiä ja näistä Murano on varmasti tunnetuin lasiteollisuutensa johdosta. Teollisuutta on itse asiassa ollut jo 900-luvulta lähtien Venetsiassa, mutta lasin valmistuksessa käytetyt avouunit olivat liian suuri palovaara ja näin lasitehtaat siirrettiin 1200-luvun loppupuolella Muranon saarelle. Lasinpuhaltajat ovat siitä lähtien tarkoin varjelleet ammattisalaisuuksiaan, mutta nykypäivänä joihinkin tehtaisiin pääsee sisälle katsomaan valmistusprosessia.

IMG_7507_Fotor_Collage IMG_7510_Fotor

Muranon saarille on helppo päästä Venetsiasta käsin vaporetton (=vesibussi) kyydissä. Piazza San Marcolta on hyvät yhteydet lähes joka puolelle, mutta itse lähdin liikenteeseen Orto-pysäkiltä eikä matka kestänyt kuin muutaman minuutin. Tosin keskikesällä vaporettot ovat ääriään myöten täynnä ja sain pienen seisomapaikan kannelta. Oikeastaan hyvä niin, maisemat ovat kauniit sekä lähestyttäessä Muranoa että sieltä poistuttaessa.

IMG_7513_Fotor IMG_7519_Fotor

Jäin pois Murano Colonna-pysäkillä ja lähdin tästä kohdin tutkimaan saarta ja sen tarjontaa. Karttaa ei sattunut olemaan mukana, mutta saaret ovat sen verran pieniä, ettei hetkellinen eksyminen haittaa. Parhaimmat helmet usein löytyvätkin hiukan suurimpien turistivirtojen tallomilta poluilta sivussa eikä lopulta kuitenkaan kestä kauaa löytää tiensä takaisin suuremmille ”pääkaduille”. Itse asiassa oli mukavaa hetken kävellä sivuummalla katsoen miten paikalliset asuvat Muranossa. Asukkaita saarella on noin 5000 ja löytyihän niitä Italialle tyypillisiä kapeita kujia missä pyykit roikkui talojen välissä.

IMG_7508_Fotor IMG_7509_Fotor

Turisteille suunnattuja kauppoja löytyy jos minkälaista ja kalliimpiakin lasitaidekauppoja jokunen. Ihastuin kaarevaan lasiseen tarjoiluvatiin, jossa oli mustat reunat ja kultainen keskus. Näin samanlaista taidetta itse asiassa monessakin liikkeessä, mutta taso niin laadun kuin hinnankin suhteen vaihteli suuresti riippuen siitä missä kävin. Joten jos jotain haluaa itse ostaa kotiin, kannattaa hiukan katsoa mitä ostaa. Omasta mielestäni ainakin tässä tapauksessa hinta ja laatu kulkivat käsi kädessä. Halvemmissa oli joko lasi hiukan epätasaista ja useimmiten väri oli epätasaisesti levitetty.

IMG_7515_Fotor IMG_7539_Fotor

Jos ei suurempia tavaroita halua kotiinsa viedä, löytyy myös pienempää, helpommin kuljetettavaa ja huokeampaa tavaraa kuten käsi- tai kaulakoruja, viinikorkkeja ja pieniä koriste-esineitä. Näihin pätee sama asia kuitenkin kuin isompiin, eli laatua kannattaa hiukan tarkemmin syynätä. Päätin Murano kierrokseni lasitehtaaseen (saako myöntää että wc:n perässä menin hah) ja itse asiassa lopulta jäin rupattelemaan erään taiteiljan kanssa tovin. Kauniitahan nuo kaikki esineet sielläkin oli, mutta hinta hipoi myös sellaisia lukuja etten näitä tuotteita tuonut kotiin. Löysin kuitenkin sievän sormuksen ja olihan se lopulta pakko saada mukaan.

IMG_7534_Fotor IMG_7540_Fotor

Päätin jatkaa Muranosta seuraavalle pikkusaarelle eli Buranoon ja katsoin vaporettoaikatauluja. Murano Farolta lähtisi seuraava yhteys joten suuntasin sinne. Jäätävä määrä muitakin oli pakkautunut juuri silloin tuolle alueelle. Olisinko jonossa kököttänyt lopulta lähes tunnin ennen kuin mahduin mukaan seuraavalle Buranoon menevään vaporettoon. Eli varsinkin kesähelteellä, varaa mukaan juomapullo, jonottaessa tulee jano! Täytyy kuitenkin vielä loppuun todeta, että vaikka juuri tällä pysäkillä olikin tuhottomasti ihmisiä, ei Murano muuten ollut yhtä täynnä turisteja kuin Venetsian keskusta oli samaan aikaan ja monessa paikassa sai aivan rauhassa ihailla lasitaidetta.

IMG_7525_Fotor

Seuraa blogia Facebookissa | Instagramissa | Twitterissä | Bloglovinissa

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply