Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tallinnan Telliskivi – Kesken kasvojenkohotuksen

Lähestulkoon tasan kaksi vuotta sitten kävin syömässä Bar Bistro Kukekessa Telliskivi alueella ja ajattelin tuolloin alueen olevan hiukan ”keskustan ulkopuolella” ja remppaamisen tarpeessa. Muistan alkuun vilkuilleeni hiukan enemmän olkani yli epäilyttävän näköisiä ihmisiä kun kävelimme sataman suunnasta vanhaa junaraidetta pitkin kohti määränpäätämme. Alue jännitti, mutta samalla kiehtoi. Kesti hiukan päälle kuukauden ja löysin itseni alueelta uudestaan, tällä kertaa iltasella ja kyllä se junaraiteilla hiipparointi edelleen hiukan jännitti. Ränsistyneiden tehdasrakennusten varjoissa vaani jos jonninmoista kulkijaa ainakin mielessäni, mutta mitään pahaa ei tapahtunut. Päinvastoin, löysimme etsimämme viinibaarin, joka onnistui erilaisista odotuksista huolimatta yllättämään positiivisesti. Telliskiven alue oli tuolloin vielä aika karua aluetta ja Pokaal Veinibaarin terassilta näki vain ränsistyneitä rakennuksia rikkoutunein ikkunoin. Jos vilkaisee kuvia, jotka otin tuolloin vuonna 2014 viinibaarin terassilta näkee harmaan kolmekerroksisen rakennuksen. Tuossa rakennuksessa toimii nyt suosittu Kivi Paber Käärid ravintola, joka tarjoilee gluteenitonta ruokaa mukavassa miljöössä.

IMG_7015_Fotor

IMG_7047_Fotor

Pari viikkoa sitten palasin takaisin Telliskivi alueelle ja huomasin alkuaikoinani jännittämäni junaradan vieressä olevat markkinat. Tein nopean täsmäiskun tuonne ja huomasin, että myynnissä oli aivan laidasta laitaan tavaraa: ruokaa, vaatteita ja kuppeja. Myynnissä oli niin vanhaa kirpparitavaraa kuin uuttakin ja ihmisten määrä lauantai aamupäivänä oli huomattava. Ympärilläni puheensorina kävi enemmänkin venäjäksi kuin eestiksi ja asiakaskunta oli pääosin varttuneempaa eläkeikään ehtinyttä kansakuntaa vaikkakin vastaan tuli muutama nuorempikin. Katselin hetken sieviä kahvikuppeja, mutta kotona on jo niitä enemmän kuin tarpeeksi joten jätin ostamatta ja jatkoin matkaani.

IMG_7012_Fotor IMG_7021_Fotor IMG_7022_Fotor

Huomioni herätti viimeistä piirtoa myöten restauroitu punaisena loistava rakennus, jonka alakerrassa oli mielenkiintoiselta vaikuttava ravintola La Tabla. Se pääsikin heti listalleni ”mitä kokeilla Tallinnassa seuraavaksi”. Aivan ravintolan vieressä löytyy ihanan söpö sisustusliike, missä kävin hypistelemässä jos minkälaista tavaraa; oli teepannuja, tauluja, koruja ja kynttilöitä. Telliskivi Loomelinnak on kuvauksensa mukaisesti todellakin Tallinnan luova keskus. Ovet kävivät vilkkaana ja halusin päästä mukaan vilinään. Astuin sisälle harmaaseen tiiliskivirakennukseen, joka pursusi erilaisia käsityöliikkeitä, designia niin sisustuksen kuin vaatteiden saralla, ateljeita, studioita jne. Hullaannuin täysin Homeart nimisestä sisustusliikkeestä, jossa voi istahtaa myös alas kahvikupposen ääressä. Maleksin ihaillen ihania mattoja ja muita tekstiilejä miettien että ehkä ensi kerralla pitäisi tulla autolla jotta saan kaiken rahdattua kotiinkin. Nyt ostin raikkaat tuoksutikut, joita en vain voinut ohittaa. Ne sentään jaksaa kassissakin kantaa. Artproof liike kutkutti myös mieltäni, sillä olen jo pidemmän aikaa halunnut suurentaa jonkun itse ottaamani kuvan ja tehdä siitä taulun kotiini. Mikä kuva, vaatiikin jo suurempaa mietiskelyä kuin mitä lyhyt Tallinna vierailu antaa myöten, joten päätin palata tähän kun päätökseni olen tehnyt.

IMG_7013_Fotor IMG_7028_Fotor IMG_7032_Fotor

Tulin takaisin ulos ja huomasin terassin, jolla istuin pari vuotta sitten pääsiäisenä siemailemassa viinejä. Niin paljon on muuttunut tuona aikana, sekä omassa elämässäni että Telliskivi alueella ja muistelin haikeana menneitä. Matala keltainen rakennus ja värikkäät puutarhakalusteet herätti lopulta muisteloista ja sain  ”mitä kokeilla Tallinnassa seuraavaksi”-listalleni lisää ravintoloita. Tuossa keltaisessa talossa majailee nimittäin ranskalainen Frenchy ja aivan vastapäätä löytyi hassun näköinen Foody Allen, jonka edustalla koreili pari päätöntä värikästä mannekiinia. Jos tosiaan tulee autolla Tallinnaan löytyy suuri sorakenttä, minne maksua vastaan voi parkkeerata pirssinsä. Kuin ilmaisena taidegalleria vierailuna katselin hetken rautatietä ja Telliskiveä erottavaa muurenpätkää ja tulin lopulta parkkipaikan päätyyn missä vielä kohoaa korkea kunnostamaton rakennus. Eikä tuo ole ainoa rakennus, joka vielä odottaa kunnostamista, muitakin on vielä vaikka paljon on jo saatu aikaiseksikin. Olin juuri kääntymässä takaisin kun huomasin yllättävässä paikassa pitkän jonon. Siinä seisoskeli ihmisiä aivan jokaisesta ikäryhmästä ja iloinen puheensorina kantautui korviini. Kaikki jonottivat Muhu Pagarid leipomoon saadakseen päivän leipänsä. Jo tuo jono sai lähestulkoon vakuuttuneeksi siitä, että tuonne kannattaa joskus mennä leipää ostamaan, vaikka juuri ennen laivan lähtemistä takaisin kotiin.

IMG_7035_Fotor IMG_7038_Fotor IMG_7042_Fotor

Seikkailuni Telliskivi alueella vain vahvisti uskoani, että tämä alue kasvaa vielä entuudestaan ja parantaa tarjontaa entisestään. Hintataso ei kuitenkaan vielä ole Vanhankaupungin lukemissa ja todellisia helmiä voi edelleen löytää. Mietin vain miltä paikka näyttää tästä kahden vuoden päästä. En kuitenkaan usko, että jaksan odottaa niin kauan että palaan tuonne takaisin.

IMG_7014_Fotor IMG_7034_Fotor IMG_7041_Fotor

Pysy ajantasalla ja seuraa blogia Facebookissa ja Instagramissa.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Poimi matkabloggaajien vinkit Tallinnaan 8.9.2016 at 09:28

  […] >> Lue lisää trendikkäästä Telliskivestä Hear the World’s Whisper -blogista! […]

 • Reply Noora 7.4.2016 at 18:37

  Toi näyttää just sellaiselta alueelta, jossa mä viihtyisin. Vähän rähjäilseltä, mutta persoonalliselta ja kiehtovalta. Tuolla varmaan viihtyisi jo ihan kameran kanssa pitkän tovin. Mun Tallinna-tietämys on tosi huonoa. Oon vieraillut siellä muutaman kerran lyhyesti, mutta koskaan en oo ihastunut kaupunkiin vaikka se ihan kiva onkin. Ensi kesänä toivottavasti ehtisin siellä viettää vaikka parikin päivää niin ehkä fiiliksetkin kaupungista muuttuisi vielä positiivisempaan suuntaan 🙂

  • Reply Maria 8.4.2016 at 08:47

   Hei Noora 🙂 Pitkän aikaan Tallinna oli mulle sellainen kohde minne mentiin päiväristeilyllä nopeasti ostamaan piraattituotteita ja halpaa juomaa. Sitten jäin kerran yöksi eikä muuta tarvittu. Ihastuin täysin kaupunkiin. Nyt hotelleja on koluttu iso liuta läpi, ravintolatarjonta jaksaa edelleen yllättää ja ihastuttaa (kahviloista puhumattakaan!!), spa-hoitoihin on lähes aina päästävä ja joku uusi juttu koettava joka reissulla. Telliskivi on nyt ihastuttanut mua oikein kunnolla ja aivan syystä 🙂 Suosittelen käväisemään!

  Leave a Reply