Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kap Verden kehitys – Sal:in tulevaisuuden mahdollisuudet ja haasteet

On helppoa elää omassa pienessä kuplassaan ja viettää vaikka kokonainen viikko täyden palvelun resortissa ilman että tietää mitä parin kilometrin päässä saattaa olla. Sal:in saari on tästä hyvä esimerkki. Santa Marian kupeessa on luksusvilloja ja hotellialueita, joissa vesi virtaa eikä ruoasta ole puute, mutta kaikki eivät ole näin onnekkaita, että pääsisivät näistä nauttimaan. Olimme ajelemassa bussilla saaren pääkaupungin Espargosin lähettyvillä kun huomasimme alati tihenevän hökkelikylän. Olimme tulleet Bairro de Latas, eli slummialueelle. Jos bussin ikkunat olisivat olleet auki, olisi tuoksu ympärillämme ollut sitä itseään. Joka puolella oli jätteitä, ulostetta ja kaiken seassa asuivat niin kanat kuin ihmisetkin. Alueella ei ole jätehuoltoa, vesijärjestelmästä puhumattakaan. Iltaisin katuvalot eivät syty koska sellaisia ei ole, eikä kunnon tietäkään, jota katuvalot voisivat valaista. Täällä asuvat saaren köyhimmät. Heillä ei välttämättä ole minkäänlaista koulutusta eikä tästä syystä kunnon työtäkään. Jos oikein onni käy saattaa lihaksikas slummin asukas saada vartijan paikan joltain hotellilta, vain siitä syystä että näyttää rooliin sopivalta. Muiden on tultava toimeen sillä minkä saa kerättyä kokoon.

IMG_6703_Fotor IMG_6729_Fotor IMG_6730_Fotor IMG_6735_Fotor

Slummialue on aivan kiinni Espargosin kaupungissa ja oppaamme kertoi että saaren päättäjät ovat nyt tulleet siihen tulokseen, että slummeja ei enää saa olla. Tästä syystä slummialueen ja Espargosin väliin on rakentumassa uusia kerrostaloja joihin slummien asukkailla on oikeus muuttaa halpaan hintaan. En tiedä detaljeja sen enempää miten tämä on ajateltu käytännössä onnistuvan, mutta toivon todella että tämä projekti menestyy. Kysyin oppaalta onko muuttoliike tällä hetkellä Salin saarelle vai saarelta pois ja sain kuulla että myös täällä muuttoliike on lähinnä maaseudulta kaupunkeihin. Niin pienellä saarella kuin Sal, tuo kaupunki on lähes poikkeuksetta Espargos. Santa Marian läheisyys hotellikomplekseihin tekee jo sen, että asuntojen vuokrat voivat monille olla liian suuret. Espargos onkin lähinnä työläisten kaupunki, josta matkataan hotelleille töihin joka päivä paikallisbussin kyydissä. Toki tästä saaren pääkaupungista löytyy myös pankkeja, terveydenhuoltoa, baareja ja kahviloita, mutta suuria turistivirtoja tämä kaupunki ei vedä luokseen. Tämä on kaupunki, jossa asutaan.

IMG_6731_Fotor IMG_6738_Fotor IMG_6741_Fotor

Turismin voi nähdä sekä hyvänä että pahana asiana, mutta kehitystä tapahtuu joka tapauksessa koko ajan ja juuret ovat matkailussa. Uusia hotelleja rakennetaan Santa Marian ja rannan tuntumaan tuomaan lisää lomailijoita saarelle ja samalla syntyy myös työpaikkoja paikallisväestölle. Monet pelkäävät paikallisuuden kuitenkin häviävän turistimassojen alle ja tämä on ihan perusteltu pelko. Toivon että tässä missiossa onnistuttaisiin hyvin ja paikallisuutta osattaisiin säilyttää ja luoda siitä kiinnostava matkailuvaltti. Matkanjärjestäjien pitää myös ottaa oma vastuunsa ja vaatia käyttämiään hotellejaan toimimaan vastuullisesti niin ympäristön suhteen kuin työntekijöidensäkin. Itse arvostaisin suuresti, jos jo ennen matkaa saisi tietoa miten itse voisi auttaa jos haluaa. Finnmatkojen sivuilla mainitaan esimerkiksi saarikierroksen yhteydessä että valitsemalla sen retken tukee maksullaan Sal-saaren hyväntekeväisyysprojektia. Santa Maria – kierroksen maksulla puolestaan tukee saaren kodittomia. Lisäksi luin, että hyväkuntoisia leluja sekä vaatteita voi tuoda lapsille, mutta lisääkin olisi kiva saada tietää. Itse retkellä emme kuulleet näistä projekteista mitään, mutta itse olisin ainakin mielelläni niistä kuullut. Jos joku innostuu Kap Verden lomallaan auttamaan, löytyy esimerkiksi Castelos do Sal, yksi esimerkki tahosta, joka auttaa hädänalaisia lapsia. Heidän kotisivuiltaan voi esimerkiksi katsoa mitä tavaroita he mielellään ottaisivat vastaan tai jos haluaa lahjoittaa omaa aikaansa, miten silloin toimia.

Sal Panoramic Ivercan LDA (16)_Fotor

IMG_6403_Fotor IMG_6481_Fotor

Belmiro (6)_Fotor

Kaikki eivät aina ajattele miten oma toiminta vaikuttaa kohdemaahan. Jätteidenkäsittely esimerkiksi ei ole kovin kehittynyttä Sal:in saarella, joten päätin viedä takaisin kotiin tyhjät aurinkorasvapurkkini. En jättänyt jälkeeni siis jätetää jota olisin tuonut mukanani. Tietenkin roskis täyttyy jätteestä, joka on lähtöisin saarella hankituista asioista eikä kukaan oleta että vierailija raahaa kaikki roskat mukanaan kotiin, lähinnä ajatus on ettei lisää sitä mukanaan tuoduilla tavaroilla. Myös vedenkulutusta kannattaa hiukan miettiä ja sulkea hana turhan lorottelun sijaan. Paikalliset kärsivät veden puutteesta eikä asiaa auta että turistit viettävät suihkussa lauleskellen pitempiä aikoja. Huomasin hotellillamme että allas-alueen suihkut eivät toimineet. En tiedä löytyykö syy laitteista vai oliko ne suljettu. Vettä on opittu myös hyödyntämään tehokkaasti ja esimerkiksi kasvien kasteluun käytetään jätevettä.

Tulevaisuutta ajatellen toivon myös että Kap Verde pystyy paremmin hyödyntämään sijaintiaan energiantuotannossa. Saarilla tuulee paljon, joten tuulivoima on erittäin varteenotettava energiamuoto. Näimme muutaman tuulimyllyn, mutta valitettavasti toinen niistä oli rikki eikä varaosia ollut. Paikalliset tarvitsevat lisäkoulutusta osaakseen huoltaa tuulimyllyjä ja saada apua tarvittavien lisäosien tilaamiseen. Tähän on kuulemma onneksi tulossa parannusta. Sal:in saari saa myös nauttia useista aurinkoisista päivistä ja mikä olisikaan parempaa kuin hyödyntää myös aurinkoenergian tuomia mahdollisuuksia. Potentiaalia siis löytyy, se täytyy vain osata valjastaa käyttöönsä.

IMG_6767_FotorElvis Nordic bus am (182)_Fotor

IMG_6818_Fotor IMG_6827_Fotor

Kap Verde on saavuttanut paljon lyhyessä ajassa ja on monille Afrikan maille oikeastaan esimerkki onnistumistarinasta. Paljon on vielä matkaa monessa asiassa, mutta uskon että suunta on oikea. Valtion ei kuitenkaan liikaa pitäisi luottaa matkailuelinkeinoon yksinään, vaan hiukan jakaa riskiä myös muille sektoreille. Jos luontoystävällinen energiantuotanto nyt ottaisi vauhtia voisi koko valtio olla omavarainen tässä suhteessa nopeastikin. Jo nyt näki että rakennusbuumi on saamassa lisää pontta alleen ja pitkin rantaa oli nousemassa uusia rakennuksia. Koska turismi kasvaa, tulee työpaikkoja lisää, joka puolestaan lisää myös paikallisten ostokykyä ja tarvetta asumiselle. Tämä johta siihen, että myös asuintaloja tullaan rakentamaan lisää. Kasvava keskiluokka, lisääntyvän turismin ohella, tulee myös lisäämään painetta tuotteiden ja palveluiden saamiselle. Ainakin näin alkuun tuotteita tuodaan saarille muualta, mutta lisääntyvässä määrin Kap Verden täytyy pystyä itsekin vastaamaan kysyntään ja luoda näin mielenkiintoisen mahdollisuuden investoijille. Sal ja Boa Vista saarilla onkin suurimmat mahdollisuudet luoda niin sanotusti läpi ja tulla kosmpoliittisiksi keskuksiksi Kap Verdellä.

Sal Panoramic Ivercan LDA (18)_Fotor

Elvis Nordic bus am (85)_Fotor Elvis Nordic bus am (181)_Fotor

Infrastruktuurin alku on jo luotu ja Kap Verden saarilta löytyy niin lentokenttää, kuin satamaa ja tieverkostoakin. Tosin varsinkin tieverkosto on paikoin erittäin huonossa kunnossa ja sitä tulee parantaa pystytäkseen vastaamaan logistisiin haasteisiin mikä parantunut taloudellinen tilanne vaatii. Tämä ei kuitenkaan ole mahdoton tehtävä, vaan uskon että tilanne voi parantua nopeallakin aikataululla. Koska saaret joutuvat edelleen tuomaan paljon tuotteita muualta on satamat kriittisessä asemassa. Näitä tulee tehostaa ja luoda mahdollisuuksia niin kansainväliselle liikenteelle kuin saarten välisellekin. Viimeisenä muttei vähäisimpänä tulee lentoliikenne, joka tarvitsee luotettavia ja hyväkuntoisia lentokenttiä. Saarilla on omat kenttänsä, mutta keskusteluissa on luoda niin sanottu keskitetty kenttä Kap Verden pääkaupunkiin Praiaan, joka näppärästi yhdistäisi lentoliikenteen Etelä-Amerikan, Afrikan ja Euroopan välillä.

IMG_6768_Fotor Elvis Nordic bus am (100)_Fotor

Kuten yllä todettu, on Kap Verdellä mahdollisuuksia moneen ja jään mielenkiinnolla seuraamaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan ja millä aikataululla. Nyt on kuitenkin oikea aika matkustaa kohteeseen kun palveluja jo löytyy, mutta koskematonta alkuperäistäkin vielä on jäljellä.

IMG_6895_Fotor Sal Panoramic Ivercan LDA (35)_Fotor Sal Panoramic Ivercan LDA (53)_Fotor

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Jenna / Journey Diary 15.3.2016 at 10:54

    Toivotaan tosiaan, että talouden kehitys lähtisi kasvuun! Helposti jää tämä kurjempi puoli monesta turistikohteesta näkemättä, jos vaan hotellin alueella pysyttelee. Tulee kyllä paha mieli noita slummihökkeleitä katsellessa:/

    • Reply Maria 15.3.2016 at 13:05

      Hei Jenna ja kiitos kommentista:) Pelottavan usein kohteiden nurja puoli jää näkemättä. Joko sitä ei vain halua nähdä tai valitettavan usein ei kiinnostakaan. Siksi toivon matkanjärjestäjiä enemmän kertomaan auttamismahdollisuuksista kun heillä siihen kuitenkin on oiva tilaisuus. Kaikki eivät viitsi itse ottaa selvää, mutta kuuntelevat kyllä kun se informaatio tuodaan valmiina eteen. Toivottavasti asiat paranevat! Tilanne Kap Verdellä ei edes ole kuitenkaan pahimmasta päästä.

    Leave a Reply