Suomen suurin matkablogiyhteisö

LUX Helsinki 2016 – valotaidetta pakkasessa

Ulkona pakkasta sellaiset kirpakat -21C ja päällä kolmet housut, kolmet paidat plus toppatakki, tuplat lapaset sekä tuplat sukat, karvapipo ja kaulaliina. Näillä mentiin eilen kamera kaulalla roikkuen kun LUX Helsinki sytytti tämän vuoden valoinstallaatiot. Tapahtuma löi ensikertalaisen ällikällä aivan totaalisesti ja ulkona pakkasessa oleilu oli täysin sen arvoista vaikka sormet olivatkin aivan kohmeessa. Aloitin rundin Ateneumilta, joka oli valaistu kauniisti purppuraan. Mielestäni valoteoksen nimi Sun effects: Candy House on mitä osuvin ja valot valaisevat paitsi Ateneumin myös koko alueen kauniisti.

Jatkoin matkaa Tuomiokirkolle, joka vaihtoi väriä tuon tuosta. Ilon kuvia oli teoksen nimi ja eri tyyliset sekä väriset valotaideteokset välkkyivät kirkkoon heijastettuina. Teoksia oli ihan laidasta laitaan: vaaleita sävyjä ja hempeitä teoksia, mutta myös värikkäitä ja räväkämpiä valoja. Vaikutuin. Senaatintorilla oli myös teltta minne pääsi hetkeksi lämmittelemään ja katsomaan kuvia edellisten vuosien teoksista.

Yksi suosikeistani tuli vastaan Sofiankadulla. He olivat täällä-teos oli koskettava ja upeasti toteutettu. Siinä katsoja pääsi mukaan teokseen kävelemään Sofiankadulla joskus eläneiden pariin. Tiirailin paria jonka yllä itse Aamor leijaili ja seurasin kuinka hienostorouva ulkoilutti pientä koiraansa. Kaunista!

Esplanadin lavalla oli esillä varmasti kekseliäin teos Medicine City. Se on rakennettu tyhjistä lääkepakkauksista ja valaistu sisältäpäin. Todella moniulotteinen teos joka varmasti herättää myös keskustelua syömästämme pillerimäärästä.

Suuret työpöytälamput olivat vallanneet Esplanadi puiston ja muuttivat valaistuksensa väriä vähän väliä. Lampounette taideteos valaisi tietä eteenpäin, mutta nyt sormet olivat niin kohmeessa että oli pakko tehdä täsmähyökkäys kahvilaan sumpille.

Matka jatkui Ruttopuistoon, missä lyhtyjä on levitetty ympäri koko aluetta. Taustalla soi melkein selkäpiitä karmiva musiikki, höyrykoneet puuskuttavat höyryä ilmaan ja valaistus on kummitustarinoiden hautausmaamainen. Mahtavasti toteutettu! Ja oma Hylätty Morsian lyhtynikin liehui puussa juuri niin kuin olin ajatellut ja toivonut että se liehuisi. Hiukan pelkäsin että tällaiset pakkaset saisivat sen täysin jäätymään paikoilleen, mutta onneksi näin ei käynyt.

Siinä se Hylätty Morsian lentelee rauhattomana

Tässä vaiheessa kameran akku sanoi sopimuksena irti ja hyytyi pakkasesta täysin. Lisäkuvien ottaminen ei siis enää onnistunut ja viimeinen etappi Annantalolle jäi kuvaamatta. Näistä pakkasista huolimatta suosittelen ehdottomasti käymään paikan päällä katsomassa. Pukekaa tarpeeksi vain päälle, pitäkää taukoja tarpeen vaatiessa jossain kahvilassa ja nauttikaa valosta. Vielä kerran suuri kiitos Visit Helsingille ja Pink Eminencelle mahdollisuudesta olla LUX Helsinki tapahtumassa mukana (lyhdyn valmistusprosessista voi lukea tästä). Olen kerrassaan tohkeissani asiasta!

Lux Helsinki on avoinna 6.-10.1. klo 17-22.Kohteet tekijöineen on merkattu myös karttaan, jonka löydät täältä!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Sanna 8.1.2016 at 08:16

    Mie oon menos nyt viikonloppuna LUXiin. Kävelen rautatien ohi aina töihi nii täytyy noi muutki päästä kahteleen. Tuo Ruttopuisto näyttää ainaski mielenkiintoselt! 😀

    • Reply Maria 8.1.2016 at 12:30

      Oi ehdottomasti kannattaa! Ruttopuisto oli mahtava, todella hienosti luotu tunnelma ja valaistus 🙂

    Leave a Reply