Suomen suurin matkablogiyhteisö

Münchenin perinteiset joulumarkkinat

Tällainen jouluhöperö oli enemmän kuin innoissaan ajatuksesta kokea kaksi kaupunkia ja niiden joulumarkkinat saman joulumatkan aikana. Olin täysin rakastunut Salzburgin joulumarkkinoihin ja tietenkin odotukseni Münchenin perinteisiä joulumarkkinoita kohtaan oli korkealla. Kun saavuin kaupunkiin oli markkinat vielä päivää vaille valmiit avattavaksi, mutta kun 27. marraskuuta pärähti käyntiin aukesivat myös joulumarkkinat virallisesti. Marienplatzin joulumarkkinat ovat Münchenin vanhimmat ja niiden alkuperän sanotaan olevan niin sanotuissa ”Nicholaus Marktissa” jo 1300-luvulta. Vanha perinne siis kyseessä, joten tietenkin oletin heillä olevan homma niin sanotusti hanskassa.

Koko Marienplatz sivukatuineen oli yhtä suurta joulumaata kun puiset kojut aukaisivat luukkunsa ja paljastivat tuotteensa. Oli marsipaanitankoja, puuleluja, würsteja, kuumia kastanjoita, kransseja, vanhan ajan kattiloita ja pannuja, lämminta glüchweinia, suklaata ja kynttelikköjä. Vaikka mitä siis, eikä onneksi mitään niin sanottua krääsää. Keskellä aukiota kohosi valtava joulukuusi lisäten jouluntunnelmaa tuoksullaan ja lukuisilla kynttilöillään.

Varsinkin ruokatarjonta teki vaikutuksen ja seurailin nenääni ihanien tuoksujen perässä. Jos jotain haluan kritisoida ruokapuolelta on se, että lähes kaikki lämpimät ruoat sisälsivät lihaa. Kävin muutamalla kojulla kysymässä löytyykö mitään kasvis tai kala hot dogia würstien sijaan, mutta eipä löytynyt ja katselivat minua ihmeissään. Onneksi asia korjaantui kun löysin yhden kalapainotteisen myyntikojun missä myytiin muun muassa loimulohi hot dogia. Sellainenhan oli saatava ja mutustelin onnellisena saalistani tulen lämmössä katsellen tulen vieressä grillaantuvia kalafileitä. Oli hyvää!

Kävin myös Residenz museossa ja heidän sisäpihalla oli pienet söpöt joulumarkkinat. Sen kiersi nopeasti ja jälleen kerran ruokatarjonta oli se joka veti eniten puoleensa. Sormet olivat sen verran kohmeessa, että päätin hörppäistä lämpimän munatotin. Siinä oli kaloripommi kerrassaan, mutta ah niin hyvää! Palasin seuraavana päivänä uudelleen ja tuolloin maistoin Nutella-marsipaani lettuja jälkiruoakana. Rakastan marsipaania ja kyllä se sopi Nutellan kaveriksi lettuun enemmän kuin hyvin.

Vasta viimeisenä München päivänäni huomasin todelliset vanhan ajan joulumarkkinat Odeonplatzin lähellä pienellä Wittelsbacheplatzilla. Myyjät oli pukeutuneet vanhan ajan vaatteisiin ja niin myynnissä ollut ruoka kuin tavarat olivat perinteisempiä kuin esimerkiksi Marienplatzin markkinoilla. Päätin uhmata viileää säätä ja syödä lomani viimeisen illallisen näillä joulumarkkinoilla ja tilasin jotain mikä muistutti gnoccheja tomaatti- sekä juustokastikkeella. Oli muuten paras annos koko München-lomallani! Harmitti hiukan etten ollut löytänyt tätä paikkaa aikaisemmin, mutta onneksi sentään myöhässä kuin ei milloinkaan. Jälkiruoaksi valitsin pienen pussillisen paahdettuja kastanjoita ja mussuttelin niitä tyytyväisenä sekä jälkiruokavalintaani että lomaani. Minnehän sitä lähtisi ensi vuonna joulumarkkinoita fiilistelemään?

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply