Suomen suurin matkablogiyhteisö

Syntisen suklaisa suussasulava Sacher

Ennemmin Wieniläinen, mutta kuitenkin itävaltalainen ja tästä syystä Sacherkakku oli jotain mitä halusin ehdottomasti lomallani maistaa. Olin katsellut Hotel Sacheria sillä silmällä miettien pitäisikö sieltä peräti varata huone lomalleni, mutta päädyin lopulta toiseen hotelliin parinsadan metrin päähän. Sopiva välimatka siis minun ja haluamani Sacherkakun välillä.

Sacherilla on pitkä historia. Vuonna 1832 Itävallan ulkoasiainministeri Prince Metternich käski keittiönsä valmistaa mieleenpainuva jälkiruoka arvovaltaisille vieraille. Hänen sanotaan sanoneen ”Dass er mir aber keine Schand’ macht, heut’ Abend!”  eli ”älköön tämä ilta tuoko minulle häpeää”. Tietenkin juuri sinä iltana pääkokki sairastui ja Franz Sacher joutui rientämään hätiin. Pientä hermostusta tilanteeseen lisäsi se että 16- vuotias Franz oli vasta toista vuotta palatsin keittiössä opissa, mutta hän loihtikin tämän suklaisen ihanuuden, jota tänä päivänä kutsumme Sacherkakuksi. Franz Sacherin poika Eduard avasi vuonna 1876 Hotel Sacherin Wieniin ja Sacherkakku oli yksi tärkeimmistä syistä miksi hotelli menestyi niin hyvin kuin se teki. Toki Anna Sacher, Eduardin leski oli loistava hotellinjohtaja ja luotsasi hotellin lopulliseen menestykseensä. Perhe päätti laajentaa Salzburgiin ja vuonna 1988 avattiin Hotel Sacher Salzburg rakennukseen Salzach joen rantaan. Rakennus on rakennettu 1863-66 ja jo tuolloin sen aikainen hotelli sai vieraakseen arvostettuja ja arvovaltaisia vieraita. Kun hotelli siirtyi Gürtler perheen omistukseen (joka omistaa Sacher hotellit nykyään) sijoitettiin hotelliin paljon taidetta, myös harvinaisia keräilyesineitä.

Hotel Sacher sijaitsee kuvassa heti Makartsteg sillan oikealla puolella Salzach joen rannassa.

Kävelin muutaman kerran hotellin ohitse kun olin menossa niin Mozartin asuintaloon kuin Mirabellin palatsiin ja ihailin samalla hotellista huokuvaa lämmintä valoa. Kun sitten yhtenä iltana olin aivan kohmeessa ja kävellyt tuulessa ja tuiskussa taivaan heittäessä loskaa niskaan päätin astua jykevistä ovista sisälle tuonne lämpimään hohtoon. Entisaikojen glamour pelmahti eteeni ja pokkuroiden  minulta tiedusteltiin olinko tullut syömään tai kahville. Sain pöydän läheltä kakkutiskiä ja sen annit suorastaan huusivat nimeäni. Olin kuitenkin tullut tänne tietyn kakun tähden ja sitähän piti saada. Tilasin siis perinteisen Sacherlkakkupalasen sekä Sacherteetä lämmikkeeksi. Hetken päästä eteeni kannettiin valkoinen kannullinen höyryävän kuumaa teetä sekä tuo kuuluisa kakkupala. Kuului napakka napsahdus kun haarukkani teki viillon suklaakuorrutteeseen. Maku oli erinomainen, ei niin makea kuin mitä olin luullut ja joskus kopioita syödessäni maistanut, vaan tuntui kuin palaset loksahtivat kohdilleen. Tältä sen kuuluukin maistua. Oikeastaan Sacherkakku on aika yksinkertainen (vaikkei se sitä tietenkään oikeasti ole). Siinä on suklaakakkupohja joka ohuesti päällystetään aprikoosihillolla ja koko komeus kuorrutetaan täyteläisellä suklaalla. Makuelämyksen kruunaamiseksi kakkupala tarjoillaan vielä makeuttamattomalla vispikermalla. Oikean Sacherkakun resepti on tarkoin varjeltu salaisuus, mutta tuohon salaisuuteen pääsee osalliseksi sinä hetkenä kun ensimmäinen palanen kakkua osuu suuhun.

Harmittavasti teehetki loppuu jossain vaiheessa ja mietin jo pitäisikö seuraavana päivänä tulla uudestaan kakulle, mutta sitten keksin miten jatkaa makuelämystä mahdollisimman pitkään. Ostin siis viimeisenä päivänä Salzburgista oman pikku Sacherkakun kotiin ja sain sen söpöön pieneen puurasiaan. Kakku säilyi siinä hyvänä kotiin asti ja niin Suomen pimenevässä illassa oli pala itävaltalaista Sachertaikaa höystettynä tietenkin Sacherkahvilla.

 

 

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Maarit Johanna 14.12.2015 at 18:24

  Oi nam! Muutaman kerran tehnyt itse, mutta sitä oikeaa Sacher-kakun palasta Salzburgissa nautittuna ei ole mikään voittanut <3 On tuo vain järjettömän hyvää.

  • Reply Maria 14.12.2015 at 18:50

   Olin aikoinaan leipä- ja kakkuosastolla töissä ja siinä tuli maistettua yksi jos toinenkin Sacher eri valmistajien versioina. Tämä on kuitenkin ehdoton suosikkini 🙂 Eikä nyt ne Salzburgin maisemat ja Sacher hotellin puitteet haitanneetkaan 😉

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta 14.12.2015 at 15:20

  Heh ihana postaus! En tiennytkään että kakun taustalla on tollainen tarina. Nam!

  • Reply Maria 14.12.2015 at 18:45

   Juu en tiennyt minäkään, mutta siinä odotellessani kakkupalastani lueskelin pöydässä ollutta historialehtistä kakusta ja hotellista. Mutta täytyyhän niin legendaarisella kakulla kuin Sacher olla historiansa 😀

  Leave a Reply