Suomen suurin matkablogiyhteisö

Salzburgin kolme näköalapaikkaa

Kun tutkii itselleen uutta kaupunkia ensimmäistä kertaa näkee sen tietystä vinkkelistä ja muodostaa sitä kautta mieleensä kuvan paikasta, mutta jos pääsee kipuamaan jonnekin vähän ylemmäs aukeaa kaupunki usein ihan eri tavalla. Salzburg on viehättävä kaupunki ihan katutasoltakin katsottuna, mutta kun kapuaa hiukan korkeammalle näkee paitsi kauniin kaupungin, myös sitä ympäröivät vuoret. Suosittelenkin siis nousemaan korkeuksiin ja Salzburgissa mahdollisia paikkoja on ainakin kolme aivan keskustassa.

Kapuzinerberg

Hotellini sijaitsi aivan Salzah joen rannalla ja heti sen takana vartioi jylhänä turvana Kapuzinerberg. Ylhäällä mäellä on luostari joka on rakennetu vuosien 1599-1605 aikana keskiaikaisen linnoituksen ”Trompeterschlössl:in” paikalle. Linzergassen ostoskatua pitkin kun tallustelee tulee yhtenäisessä talorivistössä vastaan kaariholvit, jotka houkuttelevat katsomaan enemmän. Tuosta portista kun astuu sisälle alkaa ylämäki ylös kukkulalle ja matkalla ylös näkee ikoneita ja pyhimyksiä vanhan muurin holveissa. Mitä ylemmäs pääsee sitä parempi on näköala alas Salzburgiin paitsi sateisena ja pilvisenä päivänä kuten tietenkin oli kun itse sinne kapusin. Vastaan tulee lenkkeilijöitä ja koiran ulkoiluttajia, mutta myös luostariin menijöitä ja muita uteliaita kuten minä. Kun viimein pääsin ylös asti päätin kurkata Kapuzinerklosteriin sisälle. Tila johon tulin oli kaunis, harras kirkko missä muutama munkki oli laittamassa paikkoja kiinni siltä illalta. Jos kello ei olisi ollut jo niin paljon eikä taivaalta olisi satanut kissan kokoista loskaa niskaan olisin jatkanut kävelyäni kukkulan laella ja nähnyt tykistölinnakkeita vuodelta 1629 sekä armeijan rakennuttamaa muuria ja pieniä vartiointitorneja. Korkeimmalla kohdalla vastaani olisi vielä tullut Franziskischlössl, joka tänä päivänä toimii ravintolana. Hitler olisi aikoinaan halunnut rakennuttaa tälle paikalle stadionin ja muita rakennuksia, mutta onneksi sota päättyi ennen näiden rakennushankkeiden täyttöönpanoa ja Kapuzinerberg on edelleen  pääosin rakentamatonta ulkoilualuetta mahtavalla näköalalla.

Mönchsberg

Salzburgin vanhan kaupungin rajaa kapea kaistale vuorta erottaen historian nykyhetkestä. Tämä vuorenkaistale on Mönchsberg ja sen rinteeseen vanhaan Salzburgiin päin on vuonna 700 koverrettu katakombit St. Peterin hautausmaan yläpuolelle. Katakombeja voi tänä päivänä nimellistä korvausta vastaan käydä tutkimassa ja tuolloin pääsee kipuamaan pienen matkan portaita pitkin pystysuoraa seinämää ylös. Jos haluaa päästä vuoren toiselle puolelle on sen läpi jo vuosina 1764-66 rakennettu väylä ja nykyään bussit ja autot pääsevät kulkemaan edestakaisin tätä vanhaa tunnelia pitkin. Täällä tunnelissa voi nähdä maan alle meneviä käytäviä ja suurin osa niistä onkin muunnettu parkkihalleiksi, mutta toisen maailmansodan aikana ne rakennettiin alun perin pommisuojiksi. Tunnetuimmat asiat Mönchsbergilla on kuitenkin sen laella. Ylös kulkee maksullinen hissi ja sillä voi nopeasti huristella Museum der Modernelle eli modernin taiteen museolle, tai jos ei taide kiinnosta, mennä vain ylös maisemia katselemaan. Täytyy myöntää etten hirveästi aina ymmärrä modernia taidetta ja nyt sattui niin hyvä tuuri että aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta enkä halunnut tuhlata tätä mahtavaa säätä sisätiloissa, joten museo sai jäädä ja kävelin ympäri vuorta. Maisemat ovat kerrassaan mahtavat kumpaankin suuntaan! Vain muutama muu oli ulkoilemassa vaikka oli näin hieno sää ja suurimman osan ajasta sain kävellä ihan yksikseni ilman että kukaan tuli vastaan. Lopulta löysin aivan ihanan suojaisan nurkan mistä näki lähes joka suuntaan Salzburgia ja sitä ympyröivät vuoret. Huomasin penkillä kaksi vanhempaa herrasmiestä keskustelemassa keskenään ja nauttimassa kiireettömyydestä. Tuntui melkein kuin olisin salaa heidän alueellaan enkä halunnut häiritä heitä millään lailla. Otin valokuvani vuorista pienen etäisyyden päästä vaikka paremmat olisi saanut heidän kohdalta ja jatkoin matkaani. Mönchsbergillä voi kävellä suoraan Salzburgin linnaan eli Festung Hohensalzburgiin, mutta sinne pääsee myös ihan omalla hissillä alhaalta tai kävellen toista reittiä ylös.

Festung Hohensalzburg

Kuten yllä todettu, pääsisi Hohensalzburgiin myös kävellen joko Mönchsbergiä pitkin tai mäkeä ylös vastakkaisesta suunnasta, mutta itse kokeilin ylös vievää hissiä. Matka ylös ei montaa sekuntia hissillä kestä ja pian Salzburgin vanhan kaupungin näkee ihan uudesta perspektiivistä. Syy miksi en mytännyt Hohensalzburgia yhteen Mönchsbergiin on, että se on ihan oma maailmansa. Seisoin ylhäällä muurin vieressä ja kuulin kuinka kaikki Salzburgin kirkonkellot alkoivat soimaan sunnuntaiaamuna. Kirkonkellojen ääni oli korviahuumaava, mutta samalla juuri sitä mitä melkein odottikin kuulevansa kun katseli kaupunkia yläilmoista. Jos käy kierroksella linnassa pääsee myös sen katolle ja sieltä vasta on mahtavat näkymät aivan joka suuntaan. Ja jos sattuu joulukuussa paikalle, on linnan pihalla joulumarkkinat. Nyt olin pari päivää liian aikaisessa liikenteessä, mutta kojut olivat sentään jo paikoillaan. Joulumarkkinoista ja maisemista voi nauttia ilman sisäänpääsymaksuja, mutta jos ei ylös jaksa tai viitsi kävellä, voi näistä nauttia vain hissilipun hinnalla.

Ja viimeisenä niin sanottuna bonus tärppinä voin mainita Hotel Stein:in jossa yövyin. Jos trinksuhammasta kolottaa kannattaa ottaa hissi ylös hotellin katolle ja siellä nauttia maisemista trinksulasi kädessä. Kesäisin hotellin ulkoterassilla tai näin talvisin lämpimästi sisätiloissa.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply