Suomen suurin matkablogiyhteisö

Joulumuseo Salzburgissa – paikka missä on aina joulu

Tällainen jouluhöperö oli aivan onneissaan kun löysi kaupungin, joka on kuin luotu joulua varten, nimittäin Salzburgin. Sen sijainti Alppien kyljessä luo loistavat puitteet maisemia ajatellen, luntakin saattaa leijailla taivaalta ja joulumarkkinat aukeavat hyvissä ajoin varmistamaan juuri sen oikean tunnelman. Mutta kaiken tämän ihanuuden lisäksi kaupungissa on Joulumuseo! Kyllä, Salzburger Weihnachtsmuseum sijaitsee vanhassa kaupungissa Mozartplatzilla ja on ehdoton kohde varsinkin joulun alla, mutta miksei myös kesälläkin. Sisäänkäynti tähän museoon on vähän piilossa, sillä samoista ovista mennään kahvilaan, mutta kun vilkaisee kahvilasta vastakkaiseen suuntaan on näky enemmän kuin jouluisa. Ursula Kloiber on kerännyt mittavan kokoelman 40 vuoden aikana ja nyt nämä kulttuurisestikin tärkeät esineet ovat näytillä kaikille pientä sisäänpääsymaksua vastaan tai Salzburger cardilla ”ilmaiseksi”.

Museo sijaitsee toisessa kerroksessa ja alkaa näyttelyllä joulukalentereista niin Itävallasta kuin osista Saksaa. 24 luukkua näyttää erilaisia vanhoja kalentereita, jotka ovat sisältäneet kuten tänäkin päivänä suklaata, pieniä leluja tai kuvia. En oikein ymmärrä näitä nykypäivän kaikkia ”hömppä kalentereita” ja monissa suklaakin on oikeasti vain pahaa. Nämä näyttivät kuitenkin juuri sellaisilta joilta mielestäni kalentereiden kuuluukin näyttää. Vaikea tosin sanoa miltä se suklaa on maistunut, mutta kuvitelmissani tietenkin taivaalliselta.

Keskellä huonetta oli esillä herkkiä joulukortteja ja takaseinällä miniatyyri joulukojuja. Siis niin suloisia! Se vaiva ja tarkkuus mitä on käytetty näiden koristeiden valmistamiseen on uskomaton. Pikkuisissa myyntikojuissa on myynnissä joulukoristeita sekä paikallisia leipomuksia ja ihmiset ovat kerääntyneet paikalle ostamaan lahjoja. Hymy oli herkässä ja tunsin itseni pikkulapseksi, joka on syntynyt väärällä vuosikymmenellä.

Jatkoin tutkimusmatkaani seuraavaan huoneeseen ja täällä oli vastassa pirun näköinen kummajainen. Kyseessä on Krampus joka Alppimaissa seuraa Saint Nicholasia jouluna talolta talolle ja siinä missä joulupukki antaa kilteille lapsille lahjoja, rankaisee Krampus lapsia, jotka ovat olleet ilkeitä. Pelottavan näköinen tyyppi ja sain olla iloinen ettei meillä ainakaan koskaan tuollaista tullut vastaan jouluna.

Komeat pähkinänsärkijät olivat myös esillä kaapissaan ja samannäköisiä oli myynnissä joulumarkkinoilla suoraan museon ulkopuolella koosta riippuen 6-25 euron hintaan. Myös erilaisia joulukuusen koristeita riippui kuusen oksilla kertoen tarinaansa miten niiden valmistus on muuttunut vuosien varrella. Joulupukkejakin oli muutamia, samoin kuin erilaisia joulukakkujen ja leivonnaisten valmistusmuotteja, joissa aikojen saatossa on valmistunut mitä ihanampia joululuomuksia.

Yksi tunnelmallisimmista asioista museossa oli kuitenkin kun sai ikkunan takaa tiirailla sisälle jonkun jouluisaan olohuoneeseen. Tavallaan se toi kuitenkin  yksinäisyyden tunteen vahvana esille. Tuntui kuin tuo perhe olisi keittiössä nauttimassa jouluillallista ja minä yksin katselen lämmintä iloista tapahtumaa ulkona kylmässä. Tunne hävisi kuitenkin nopeasti näin iloisessa museossa ja pian olinkin nähnyt jo kaikki ja oli aika siirtyä alakerran muistoesinemyymälään katsomaan josko jotain pitäisi vielä ostaa mukanaan kotiin asti.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Tiia/ReiseReise 3.4.2016 at 00:30

    Tuonne voisi mennä vaikka vierailemaan. Ei haittaa, vaikka onkin kevät. 😀

    • Reply Maria 3.4.2016 at 10:13

      Hei Tiia, ei haittaa yhtään että jouluun on monta kuukautta. Joulumuseoon voi aina mennä 😀

    Leave a Reply