Suomen suurin matkablogiyhteisö

LUX Helsinki Valotaidetta ja Kilpailu johon kannattaa osallistua

MIKSI?

Noin kuukausi takaperin virtuaaliseen postilaatikkoon tupsahti mielenkiintoinen kutsu osallistua Lux Helsinki 2016 tapahtumaan. Saisin muutaman muun bloggarin kanssa valmistaa lyhdyn, joka tullaan näyttämään Lux Helsinki tapahtumassa yleisölle joten olin enemmän kuin innoissani tästä kutsusta. Eräänä torstai-iltana löysin sitten itseni Helsingin Kalliosta valotaiteilija Mia Kivisen työpajasta innosta piukeana. Mukana menossa itseni ja Mian lisäksi oli Metallia Matkassa Anne, Meanwhile in Longfield Huli ja Travel Adventures Without End Anniina sekä Visit Helsinki että Pink Eminence – viestintätoimisto.

MITEN?

Saimme alkuun tiiviin tutustumisen valotaiteeseen ja näkemään muutamia esimerkkejä siitä minkälaisia mahdollisuuksia valo antaa. Päässä pyöri jo eri ideoita mitä voisin valmistaa kunnes lyhtyjen tuleva sijainti paljastettiin: lyhdyt tulisivat esille Vanhaan Kirkkopuistoon eli Ruttopuistoon. Ajatustyö seis ja pieni suunnanvaihdos. Ajatukset olivat jo menossa oikeaan suuntaan kun saimme kuulla tämän vuoden teeman: henget, aaveet ja ideaalit. Ajatukseni sopi sekä Ruttopuistoon että teemaan joten päätin lisätyöstää ideaani. Katselin hetken materiaaleja jotka olivat erityyppisiä papereita, eristeitä ja jätesäkkejä. Pienestä pussista vetelin esille erilaisia nauhoja sekä pitsiä jolloin ideani lopulta sai nimen, siitä tuli ”Hylätty Morsian”. Henkeni lyhdyssä oli menossa naimisiin ja pukeutui pitsiseen hääpukuun sinisillä  nauhoilla ja odotti kirkossa tulevaa miestään. Mies ei koskaan tullutkaan ja hävisi teille tietämättömille. Morsian kuoli lopulta särkyneeseen sydämeen ja vaeltelee nyt pitkin Ruttopuistoa. Edelleen joskus kun yksin kävelee puistossa yöllä voi kuulla naisen itkun.

Näistä materiaaleista tuli lyhty valmistaa

Aikaa lyhdyn valmistamiseen oli sellaiset puolitoistatuntia, mutta olisin helposti saanut enemmän aikaa kulumaan viimeistellessäni leikkauksia ja liimaus- sekä nidontajälkiä puhumattakaan rautalankaompeleistani. Aikaa ei kuitenkaan ollut enempää ja taisin olla viimeinen joka lopulta kiikutti oman lyhtynsä kuvattavaksi.

Lyhty tuli rakentaa näiden ympärille, aiheena henget, aaveet ja ideaalit.

Jos tälle Hylätylle Morsiamelle tehdään ruumiinavaus näkee että hänet on rakennettu Clas Ohlsonilta ostetun lampun ympärille. Koska lyhdyn pohja pitää voida avata lampunvaihtoa varten päätin jättää alaosan täysin vapaaksi tätä toimenpidettä varten. Ehkä teokseni säilyy näin pitempään hajoamatta. Toinen asia mitä mietin oli Suomen ihana talvi. Todennäköisesti taivaalta tulee loskaa, vettä tai näiden sekoitusta joten materiaalin pitää kestää edes hetken meidän sääolosuhteita. Päätin siis käyttää läpikuultavaa jätesäkin tyyppistä materiaalia ulkopintaan ja toivoa parasta että sade näppärästi vain valuu pinnalta pois ja ehkä saa sadepisarat hehkumaan eri väreissä kyynelten lailla. Rypytin siis pitkän tovin jätesäkkiä ja ompelin sen kokoon rautalangalla ennen kuin kiinnitin sen itse lyhtyyn.

Tästä se lähtee. Olin valinnut materiaalini ja nyt piti ne vain saada haluttuun muotoon ja lamppuun jotenkin kiinni.

Halusin lyhdystä tulevan valon heijastavan jotain muutakin kuin läpikkuultavaa jätesäkkiä joten taiteilin lampun pidikkeen ympärille rypytetyn helman alle jämäkämmästä materiaalista valmistettua ”paperia” joka heijastaa valoa eri sävyissä riippuen siitä mistä suunnasta valo tulee. Kilpailukuvassa itse lyhty hohtaa aika lailla vaaleana, mutta jos katsoo viereistä seinää, näkee eri värivivahteita. Värit näkyy myös tämän artikkelin pääkuvassa jonka otin sisätiloissa. Toivottavasti nuo värit näkyvät myös tammikuussa itse näyttelyssä. Koska lyhty tulee sijoittaa roikkumaan, lisäsin liehuvaa efektiä tuomaan sinisiä nauhoja. Toiset ovat rautalangalla jäykistettyjä tuodakseen hiukan ryhtiä, mutta suurin osa liehuu vapaana tuulessa.

MISSÄ?

Taideteoksemme tulevat esille tammikuussa järjestettäviin Valofestivaaleille Lux Helsinkiin. Tapahtuma järjestetään 6-10.1.2016 ja tapahtuma on rakennettu niin että valoteokset ovat nähtävillä koko tapahtuman ajan pimeän laskeuduttua klo. 17-22. Reitti kulkee Ateneumilta Esplanadille, sieltä Bulevardin ja Annankadun suuntaan päättyen Annantalolle. Meidän lyhdyt ovat esillä kuten aiemmin mainittu Vanhassa kirkkopuistossa (Ruttopuistossa) joten kannattaa pyörähtää hetken myös täällä. Järjestäjät ovat halunneet tehdä vuoden 2016 Lux Helsinki tapahtumasta entistä monipuolisemman, joten ruokatarjontaa on kehitetty niin että katuruokaa on saatavilla Senaatintorilla sekä Annankadulla. Tämän lisäksi myös opastukseen ja kävijäkokonaisuuteen tullaan painostamaan aikaisempaa enemmän. Kannattaa käydä Lux Helsinki – sivuilla lukemassa aiheesta lisää ja merkata tapahtuma kalenteriin. Tämän lisäksi suosittelen käymään Lux Helsinki Facebook sivuilla äänestämässä meidän bloggareiden lyhtyjä. Äänestäjien kesken arvotaan majoitus Original Sokos Hotel Helsingissä kahden hengen huoneessa kahdeksi yöksi Lux-viikonloppuna 8.-10.1.2016. Kilpailu on auki 16.-30.11. ja arvonta suoritetaan kaikkien kuvista tykänneiden kesken 1.12.2015, eli nyt on kyllä palkinnot kohdillaan. Ei kun tykkäämään suosikistaan!

Hylätty Morsian kilpailukuva, Käykää kaikki tykkäämässä 🙂

Nähdään Lux Helsinki valofestareilla!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Huli/Meanwhile in Longfield.. 17.11.2015 at 22:08

    Sun lyhty oli kyllä todella kaunis! 🙂 Onnea kisaan, ehkä törmätään lyhtypuistossa tammikuussa!

    • Reply Maria 18.11.2015 at 11:22

      Kiitos Huli 🙂 Mä ajattelin just sitä keskustelua siitä miten suurin osa lyhdyistä on sellaisia jotka ei välttämättä kotiin sovi (kuten omani), mutta sun lyhty on niin soma että ihan varmasti sopisi. Rupeet tekemään lyhtypisnestä ja myymään uniikkeja Pakkasukkoja 😀

    Leave a Reply