Suomen suurin matkablogiyhteisö

Alcantaran rotkossa virtaa jääkylmä vesi

Olin googlailessani Sisiliasta huomannut maininnan Alcantaran rotkosta  ja että siellä voisi paitsi patikoida myös kellua kelluntapuku päällä. Majapaikkamme Linguaglossassa sijaitsi vain 15 kilometrin päässä Alcantarasta, joten varasimme yhden päivän tutustuaksemme rotkoon. Navigaattori näytti lyhyimmän reitin, joten päätimme ajaa sen ja kenties ottaa toisen tien takaisin. Hyvä valinta. Lyhin matka kulkee vuorten välistä eikä kyllä ajallisesti ole nopein, mutta kaunis se on! Aivan uskomattomia maisemia aukesi edessämme ja oli harmi ettei aina voinut pysähtyä kapealle tielle ottamaan kuvia, vaan piti jatkaa eteenpäin.

Saavuimme Alcantaraan ja jätimme auton parkkialueelle, varmasti viimeiseen varjopaikkaan. Paikkaa vartioi mies, mutta kylteissä ei lukenut missään että pysäköinti olisi maksullista. Tippiä hän kuitenkin toivoi, mutta siinä samalla eräs nainen käveli vain bikineissä hänen ohitseen ja keskittyminen tippiin herpaantui täysin. Seisoimme pitkän tovin miehen vieressä rahat kourassa ja se rivous sekä törkeys (miehen mielestä varmastikin imartelevaa sellaista) mikä tuli hänen suustaan tuon bikinipukeisen naisen suuntaan sai laittamaan lompakon takaisin kassiin ja kävelemään eteenpäin. Siitäkös herra suuttui ja perästä kuului, onneksi ei sentään auto saanut siitä kärsiä…

Aloitimme tutustumalla kasvitieteelliseen puutarhaan ja kävelimme valmiiksi viitoitetun reitin suhteellisen nopeasti. Aukealla rupesi olemaan tukalan kuuma vain kävellä eikä edessä oikeastaan näkynyt muuta kuin kellertäväksi palaneet heinänkorret. Mitä lähemmäs rotkoa tulimme, tuli myös puita ja muuta kasvillisuutta vastaan. Oli ihana päästä varjoon piiloon ja maisematkin alas rotkoon olivat upeita. Keväällä kun lumet sulaa Etnalla, nousee vedenpinta korkeallekin, mutta nyt alhaalla virtasi paljon matalampi joki. Alcantaran puutarha- ja geologinen puisto on suuri ja alueella elää yli 50 eri eläinlajia ja enemmän kuin 300 kasvia viihtyy alueella. Me näimme varmasti vain murto-osan puutarhasta, mutta varsinkin rotkoon päin kulkevat polut loivat loistavat puitteet patikoinnille, jopa kesähelteellä.

Kun ylätasanne oli kävelty läpi teki mieli mennä kellumaan märkäpuvuissa koskea pitkin, mutta ryhmä oli juuri lähtenyt eikä seuraava lähtisi vielä moneen tuntiin. Nielin tappioni ja laskeuduimme alas rotkon pohjalle. Alas kulkee portaita, mutta koska olin ostanut koko alueen kattavan sisäänpääsyn ei minua päästetty portaisiin, piti kulkea hissillä. En nähnyt mitä eroa sillä oikeasti oli jos kerran halusin mielummin kävellä alas, mutta ei, se ei sopinut eikä miehet paikalla puhuneet englantia. Tuntui hiukan typerältä ottaa hissi alas, mutta pääsihän sillä sentään nopeasti määränpäähän. Alhaalla olikin paljon enemmän väkeä viettämässä päivää ja lapset uivat vedessä. Olin ottanut uimapuvun mukaan, mutta se jäi kyllä turhaksi, se vesi oli jäätävää! Siis jopa Suomen kesäjärvien mittapuulla!

Olin kuitenkin tullut jo näinkin pitkälle enkä halunnut antaa periksi joten kahlasin kirkkaan turkoosissa vedessä eteenpäin rotkossa. Virtaus oli yllättävän kova ja jos tasapaino olisi pettänyt olisin ollut rähmälläni vaatteet päällä ja kamera kädessä. Onneksi selvisin vain kastuneilla lahkeilla, mutta jo kymmenen minuuttia tuossa jääkylmässä vedessä varmisti että varpaat olivat aivan kohmeessa. Eikö niillä lapsilla ole tuntoaisteja kun uivat siellä? Istahdin alas lämpimälle kivelle hetkeksi sulattelemaan varpaitani. Rotko on muodostunut vanhoista laavakäytävistä, jotka sittemmin ovat romahtaneet ja seinustoilla näkee vielä tänäkin päivänä mielenkiintoisen näköistä kivimuodostelmaa. Pinta on aivan sileä, mutta muodot ovat eläväiset, lähes aaltomaiset paikoin. Onneksi lämmin aurinko teki pian tehtävänsä, varpaani sulivat ja jopa kylmä jäätelö houkutti. Loppujen lopuksi vietimme vain pari-kolme tuntia Alcantarassa ja palasimme takaisin viinitilalle ja sen uima-altaalle. Vieläkin kuitenkin harmittaa etten päässyt kellumaan, se olisi varmasti ollut mahtava kokemus!

Onko jollain kokemusta kellumisesta Alcantaran tapaisessa paikassa? Missä olisi hyvät mahdollisuudet viimein päästä kokeilemaan sitä?

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply