Suomen suurin matkablogiyhteisö

Auringonlasku ja Valle dei Templin komeat rauniot

Agrigenton alue Sisiliassa on monella tapaa mielenkiintoista seutua mihin kannattaa tutustua omin toimin auton kyydissä. Kauniin kesäpäivän saa kulutettua valkoisia kalkkikukkuloita ihaillen ja rannat ovat kauniin hienohiekkaisia. Illan tullen kannattaakin sitten suunnata kohti perinteisempiä Sisilialaisia nähtävyyksiä kuten esimerkiksi Valle dei Templi aluetta. Tähän alueeseen pääsee tutustumaan myös päiväsaikaan ja jos ajelee ohi autolla, näkyy osa raunioista myös tieltä käsin. Auringon laskiessa temppeleiden taa tuntee ilmassa melkein magian värähtelyn ja mielestäni tämä on paras hetki tulla paikalle.

Meillä kävi tuuri siinä mielessä että satuimme olemaan paikalla kesän ensimmäisenä iltana kun paikka on auki myös ilta-aikaan. Tähän tilaisuuteen valmistauduttiin oikein konserttimenoin ja porukkaa lipui paikalle iltapuvuissaan skumppalasit kourissa. Taisi meidän kutsu tilaisuuteen eksyä postissa, joten tutustuimme alueeseen ihan kävellen normivaatteissa.

Jätimme auton läntiselle parkkipaikalle ja vaikka taksikyydin itäiselle portille olisi saanut kätevästi ja näin säästyä edestakaiselta kävelyltä, päätimme kuitenkin säästää ne eurot ja ottaa ilta vastaan liikunnan ja ihaillun kannalta. Eihän meillä ollut kiire minnekkään eikä tuo vähän päälle 4 kilometria kävelyä ollut mikään ylivoimainen matka. Itse asiassa kävely oli mukavaa, kun lämpötilakin oli tässä vaiheessa laskenut siihen +25 asteen pintaan, taivas hehkui punaisen eri sävyisenä ennen kuin lopulta vaihtui syvän liilaan ja tähdet tuikkivat pilvettömältä taivaalta.

Valle dei Templi edustaa kreikkalaista arkitehtuuria ja jaksan aina ihmetellä miten jotkin rakennukset ovat pysyneet pystyssä vuosisatojen aikana. Alue liitettiin UNESCOn maailmanperintökohteisiin vuonna 1997 ja on 1300 hehtaarillaan suurin arkeologinen alue maailmassa. Nimessä löytyvä sana ”valley” on harhaanjohtava sillä oikeasti alue on selänteen harjalla ja näkyy kauempanakin varsinkin iltavalaistuksessaan.

Meillä meni sellaiset pari tuntia kierrellessämme alueella ihaillen muinaisia temppeleitä ja ehdimmepä istahtaa alaskin hetkeksi. Jos nälkä olisi päässyt yllättämään, olisi alueella myös löytynyt ravintola sekä viinibaari. Ajatus viinipullollisesta raunioiden keskellä tähtitaivaan alla kutkutti kyllä mieltä, mutta olimme liikenteessä autolla ja kotona majapaikassakin odotti vielä muutamat herkut joten viinit sai tällä kertaa jäädä. Nautin kuitenkin illasta suuresti ja mitä kauemmas kävelimme viimeiseltä temppeliltä sitä pimeämmäksi kaikki muuttui ja hiljaisuus valtasi. Tuntui kuin olisimme ainoat koko alueella.

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Noora 14.10.2015 at 11:29

    Onpas upean näköistä! Itse kävin keväällä Kreikassa lyhyellä reissulla, ja juuri nuo temppelit sun muut historialliset rakennukset saivat ihastumaan aivan täysillä. Muutenkin kun olen aina historian ystävä ollut. Auringonlasku kyllä kruunasi tuon paikan, itsekin yritän nähdä tietyt paikat juuri auringon laskiessa tai jo hämärän tullen. Se luo aivan omaa tunnelmaansa. Siskoni kanssa ollaan puhuttu Sisiliaan menosta varmaan jo useampi vuosi, mutta aina on jotain esteitä tullut eikä olla vieläkään päästy lähtemään. Nyt kyllä tuntuu siltä että kohta on ihan pakko 😀

    • Reply Maria 14.10.2015 at 14:22

      Hei Noora, olen itsekin historian ystävä ja tällaiset rauniot ovat aina olleet mielestäni mielenkiintoiset. Onneksi olin katsonut netistä että myös näitä ilta-aukioloja oli ja pääsimme hyvällä säällä paikalle. Sisilia oli pitkään reissulistallani ja hyvä että viimein pääsin, ihastuin aivan täysillä kaikkeen: ihmisiin, ruokaan, maisemiin, kyliin… kaikkeen. Toivottavasti pääsette pian siskon kanssa reissulle 😉

    Leave a Reply