Suomen suurin matkablogiyhteisö

Autonvuokraus Sisiliassa: Avis-kokemus

Monille tulee mieleen Italian autoliikenteestä ensimmäisenä kaottisuus, autojen välistä puikkelehtivat mopot, piittaamattomuus nopeussäännöistä, puhumattakaan pysäköintisäännöistä. Jos ei kadunvarsille mahdu parkkeeraamaan, voi aivan hyvin laittaa auton liikenneympyrään jos siellä on tilaa. Välillä jopa pariin riviin. Mutta autoilu Italiassa on onneksi paljon muutakin, parhaimillaan se helpottaa ja nopeuttaa siirtymistä paikasta A paikkaan B ja tarjoaa matkan varrella upeat mahdollisuudet pysäyttää auto ja ihastella maisemia tai vastaan tullutta pientä kaupunkia. Auto tuo vapauden julkisen liikenteen aikatauluista ja jopa niihin aivan syrjäisempiin kohteisiin pääsee helposti omalla pirssillä. Kokosin alle muutaman ajattelemisen arvoisen asian auton vuokraamisesta Italiassa ja kuten meidän tapauksessa Sisiliassa.

Varaa auto jo Suomesta ja selvitä hinta etukäteen

Sanoisin että on helpompaa vuokrata auto hyvissä ajoin kotona Suomessa jolloin jää riittävästi aikaa lukea läpi sopimusten pikkuprintti sekä selvittää vähän vuokrausfirman taustoja. Suurimmat ja tunnetuimmat autonvuokrausfirmat toimivat myös Italiassa, mutta vaikka olet saanut kuinka hyvää palvelua tahansa jossain toimipisteessä toisessa maassa, se ei tarkoita että palvelu ja toimivuus on samalla tasolla Italiassa. Mitä hintaan sisältyy kannattaa tarkistaa jo kotimaassa välttyäkseen yllätyksiltä paikan päällä. Idea autonvuokrauksesta voi tietenkin syttyä vasta kohteessa, mutta älä tuolloinkaan vain ota ensimmäistä vastaantulevaa, pieni selvittely etukäteen kannattaa jos sillä välttyy loppupeleissä piilokuluista ja muista yllätyksistä.

Lisäpalvelut: vakuutus, omavastuun poisto, navigaattori, turvaistuin…

Itse olen aina autoa vuokratessa suosinut omavastuun poistoa. Jos jotakin tapahtuu, on ainakin helpottava tietää ettei siitä joudu maksamaan itseään kipeäksi. Väärässä paikassa pihistäminen voi koitua kalliiksi, mutta makunsa kullakin. Aina ei kuitenkaan itse ole syypää onnettomuuteen. Monilla on nykypäivänä joko oma navigaattori mukana, vanha paperinen versio tiekartasta tai puhelimeen ladattava sovellus, mutta tällaisenkin saa vuokrattua jos haluaa. Jos on pieniä lapsia mukana liikenteessä kannattaa turvaistuimen saatavuus tarkistaa ja varata jo hyvissä ajoin ettei sitten kohdemaassa huomata ettei sellaista olekkaan saatavilla ja matka tyssää siihen.

Italian tiet: maksullisia moottoriteitä, vuoren rinteitä, pieniä kyliä, yksisuuntaisia katuja ja kiellettyjä ajosuuntia.

Joillain tieosuuksilla, varsinkin suurempien kaupunkien välillä, on maksullisia autostradoja. Ajat lippuautomaatille, saat lippusi ja kun poistut autostradalta maksat ajamasi matkan summan. Näillä autostradoilla on puolensa siinä että tiet ovat yleensä hyväkuntoisia, matkanteko taittuu nopeasti ja tiemerkit ovat hyvin esillä. Toisaalta, jos valitsee ilmaisen tien voi löytää piilotettuja helmiä vanhoista pikku kylistä matkan varrelta, kokea maisemareitin ja säästää muutaman euron. Tosin matka kestää hiukan pitempään ja tien kunto ei ole niin priimaa kuin autostradan. Toiset suosii mahdollisimman nopeaa siirtymistä eteenpäin, toiset haluaa nauttia enemmän maisemista ja itse autoilusta. Tutkaile hiukan karttaa ennen matkaan lähtöä ja mieti kumpi vaihtoehto houkuttaa itseä enemmän.

Kun tulee pieniin kyliin kannattaa kiinnittää enemmän huomiota ajosuuntiin ja liikennemerkkeihin jos niitä ylipäätänsä on. Kadut voivat olla erittäin kapeita, vespoja puikkelehtii autosi ja jalankulkijoiden välistä ja välillä voi tuntua hiukan kuumottavalta. Kuuden kaistan ajoväylä voi yhtäkkiä kaventua kolmeen ilman sen enempää tiemerkkejä, siinä mennään periaatteella kuka uskaltaa parhaiten ottaa tilansa. Jyrkissä mäissä vastaan voi tulla niin bussia kuin rekkaakin jolloin voi joutua peruuttelemaan ja ajamaan aivan kaistan reunalla täysjyrkkä pudotus vieressäsi. Italiassa kun kerran ollaan, löytyy historiallisia keskuksia siellä sun täällä. Näissä on usein merkintä ZTL eli Zona Traffico Limitato sekä kielletty ajosuunta merkintäAjamisestä tällä alueella sakotetaan mikäli autossasi ei ole lupaa eikä vuokra-autoissa tätä lupaa ylennsä ole. Muutoin pärjää vallan mainiosti Suomessa opituilla liikennesäännöillä ja taidoilla.

Miten se meidän auton vuokraus sitten meni?

Pääsimme liikkumaan hyvin julkisilla Italian matkalla, mutta viideksi päiväksi vuokrasimme auton Sisiliassa. Olin kotona tutkiskellut eri palstoja parhaimman diilin toivossa ja tuon tuosta tuli esille varoituksia ettei Auto Europa firmaan kannata luottaa. Tätä ei pidä sekoittaa Auto Europe firmaan kuitenkaan. Kaksi eri asiaa. Sitten on tietenkin nämä isot firmat kuten Europcar, Herz ja Avis ja päätin tutkia sekaannuksen välttämiseksi näiden firmojen tarjontaa. Pienen selvittelyn jälkeen totesin Aviksen olevan tällä kertaa meille paras näistä seuraavista syistä:

 1. Halusin vuokrata auton Trapanin keskustasta. Monilla autonvuokrausfirmoilla on toimipiste lentokentällä, mutta en ollut menossa lentokentälle ja koukkaus sinne olisi vienyt turhaa aikaa.
 2. Halusin palauttaa auton Taorminaan ja kun tutkailin karttoja (ja onneksi tein niin) huomasin että Aviksella oli toimisto ylhäällä kaupungissa missä b&b:kin sijaitsi kun esimerkiksi Europcarin toimisto oli alhaalla rannan tuntumassa. Siinä olisi ollut ikävä huomata rinkka selässä palautuspäivänä että joutuu vielä urheilemaan mäen ylös.
 3.  Hinta-laatusuhde autoon nähden.

Italialaisen kulttuurin huonot puolet tulevat pontevasti esille autonvuokrauksessa, ei aina, mutta usein. Monet autonvuokrausfirmat (myös nämä tunnetut firmat) pitävät oviaan auki vähän miten sattuu ja olin tupla ellei peräti triplatarkastanut että Aviksen Trapanin keskustan toimipiste on auki aamupäivällä 9.00-13.00 ja iltapäivästä 15.30-19.00. Aamupäivän aukiolot eivät meille riittäneet, sillä funivia Ericestä alas Trapaniin aloittaa liikennöintinsä maanantaisin vasta klo. 13.00 ja olimme siinä 13.30 aikoihin vasta alhaalla kaupungissa. Koska tämä oli meillä tiedossa jo ennen matkaa lähdimme syömään luultavasti siihen ainoaan ravintolaan joka oli auki siestan aikaan. Vietimme pari tuntia ruokaillen ja olimme tasan 15.30 Aviksen oven ulkopuolella. Ovi oli auki joten astuimme sisään. Vastaanottotiskin takana istui nainen jonka ilme ei edes värähtänyt vaikka selvästi huomasi meidän tulleen sisälle. Tervehdyskään ei auttanut asiaa. Vilkaisin omaa kelloani ja se näytti 15.32, seinällä oleva kello näytti 15.35. Aloin puhumaan ja nainen tokaisi vain että liike on suljettu. Sanoin kellon kyllä olevan enemmän kuin 15.30 jolloin hän vilkaisi sitä ja totesi sen edistävän. Jaa-ha, odotetaan. 15.50 oli nähtäväsi sitten sopiva aika aloittaa pisnekset ja näytin varausvahvistuksen jonka olin tulostanut mukaan. Varaus löytyi kovan etsimisen jälkeen ja klo. 16.30 olimme valmiita vinguttamaan pankkikorttia. Paitsi ettei se toiminutkaan. Heidän aparaattinsa päätti ensin tiltata eikä myöhemmin hyväksynyt matkaseuralaiseni korttia. Aikamme vängättyä asiaa ehdotimme käteistä. Ei se ei käy, jäätte sitten ilman autoa oli vastaus. Ok, minä kokeilen maksaa omalla kortillani jos matkaseuralaisen ei toimi. No sekään ei käy koska meillä on merkattuna matkaseuralainen kuljettajaksi. Jos minä maksan, minun pitää olla kuljettaja. Ja jos matkaseuralaiseni haluaa ajaa myös kustantaa se 40€ lisää. Tässä vaiheessa rupesi savu jo nousemaan korvista. Ongelma ei todellakaan ollut missään kortissa tai katteen puutteesta, vaan vuokrauspisteen maksupäätteessä. Virkailija ei tullut yhtään vastaan, joko maksatte sen 40€ ylimääräistä tai auto jää tähän. Olin jo suostumassa hampaita kiristellen tähän, mutta kuin ihmeestä rouvan esimies sattui soittamaan ja kovan paapattamisen jälkeen rouva nyrpeän näköisenä antoi minun maksaa vuokrauksen vaikka matkaseuralainen on ainoa autonkuljettaja. Itselläni on kyllä ajokortti, mutta en halunnut ajaa tällä kertaa vaan keskittyä maisemiin ja vain olla kun matkaseuralaiseni puolestaan oli enemmän kuin innoissaan päästessään ratin taakse. Kello oli 17.30 ja meillä oli viimein menopeli alla.

Kävin tarkasti läpi auton ja virkailija merkkasi korttiin naarmut samalla kun otin vielä autosta valokuvat. Sitten menoksi. Emme olleet vuokranneet navigaattoria sillä olin kotona ladannut Nokia puhelimeni Here sovellukseen Italian tiekartan, joka off line tilassakin näyttää kartalla missä ollaan menossa. Se syö puhelimen akkua turkasen paljon, mutta eihän sitä tarvitse pitää päällä kun tie on suora ja seuraava kääntyminen tapahtuu vasta kymmenien kilometrien jälkeen. Ainoa huono puoli tässä aplikaatiossa oli se, ettei se erotellut erikseen onko kyseinen tie tunneli vai maan päällä. Tämän saimme huomata Taorminassa kun kartta näyttää tietä mutta luonnossa sitä tietä ei vain ole… ainakaan maan päällä… vuoren sisällä kylläkin.

Kaiken kaikkiaan auton vuokraaminen oli hyvä valinta. Pääsimme julkisenliikenteen ulkopuolisille alueille ja näimme Sisilian lumoavaa luontoa niin monesta eri suunnasta. Kerran koukkasimme hetkeksi autostradalle, mutta muutoin suosimme pienempiä teitä maisemia katsellen. Liikenne oli välillä ruuhkaista ja liikennesäännöt oli nähtävästi vain ehdotuksia ei noudatettavia pakotteita ja siinä sai toisinaan ajaa kieli keskellä suuta. Mutta välillä tie edessä oli aivan tyhjä ja vain me matkasimme eteenpäin. Autokin toimi moitteetta niin kovissa ylämäissä kun moottoriteillä ja ihana ilmastointi todella vilvoitti kun ulkona paahtoi aurinko luoden saunamaiset olosuhteet.

Palautimme auton sovittuun aikaan Taorminaan ja tarkastuksessa löytyi kaksi naarmua, joita en millään ilveellä pysty sanomaan koska ne olisi siihen tupsahtaneet. Onneksi olimme valinneet omavastuun poiston joten siitä ei koitunut lisäkustannuksia, mutta kuitenkin takaraivossa vaivasi ajatus koska ne olisi siihen tulleet. Näitä kun ei välttämättä aina huomaa tai edes ole itseaiheutettuja, on enemmän kuin hyvä valita pakollisen vakuutus lisäksi omavastuun poisto.

Suositko itse julkisia vai auton vuokrausta ulkomailla? Ovatko omat vuokrauskerrat sujuneet ongelmitta?

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Pirkko / Meriharakka 28.9.2015 at 14:52

  Auton vuokraamme kun on ”pakko”, mm. juuri Sisiliaa tuli kierrettyä autolla.
  Myös Englannissa olemme muutamaan kertaan vuokranneet, kun olemme olleet pienemmälle paikkakunnalle menossa ja Ranskassa on tullut ajeltua mm. Brestistä St Maloon.
  Omalla autolla on kierretty mm. Saksaa.

  Useimmiten on sujunut ongelmitta – Firenzessä joskus ei pienemmän vuokraamon autoa sitten löytynytkään, mutta onneksi isommilla oli sitten vielä vapaita ja hintakaan ei ollut paha. Useinhan tämä menee aika loogisesti niin, että maksamalla enemmän kaikki toimii varmemmin, mutta joskus on silti kiusaus hakea kaiken uhallakin sitä edullisinta diiliä.

  Viimeksi Mallorcalla otettiin extempore lähivuokraamosta auto, josta vaan vakuutettiin, että kaikki sisältyy, ja onneksi kaikki meni hyvin, ja lopullinen hinta oli juuri niin halpa kuin oli puhetta, mutta vähän hirvitti, kun aika vähän tuosta, että kaikki sisältyy saatiin paperilla.

  • Reply Maria 28.9.2015 at 15:26

   Hei Pirkko, auto on kyllä kätevä peli varsinkin kun haluaa mennä myös syrjäseuduille tutkimaan. Onneksi teillä on mennyt kaikki hyvin vuokraustilanteissa 🙂 Ja totta on että monta kertaa tekisi mieli ottaa se halpa diili. Ja jos saa kaikki paperille dokumentoitua niin aina parempi! Muuten voi olla hankala todistaa mitä onkaan sovittu… Onneksi ei ole tullut suurempia ongelmia vastaan omalle kohdalle ja toivottavasti niitä ei myöskään tule.

  Leave a Reply