Suomen suurin matkablogiyhteisö

Paha Napoli Hyvä Napoli

NAPOLI TILASTOISSA

Napolia hallinnoi aika pitkälle Camorra, eli paikallinen mafia ja tämä jos mikä jo todistaa, että rikollisuus Napolissa on aika pahasti rehottamassa. Kummisetä leffa ei ole kaukana totuutta, sillä tänäkin vuonna poliisin valvontakameroihin on tallentunut kuinka Camorran jäsenet ampuvat toisiaan Napolin kaduilla. Vanity Fair lehden mukaan Camorra koostuu 100 autonoomisesta klaanista ja noin 10.000 liittolaisesta ja tuo luku ei ota huomioon niitä tuhansia asiakkaita ja ystäviä joita Camorralla on. Vaikka järjestö aika ajoin auttaa vähentämään rikollisuutta kaupungissa luo Camorra rikollisuutta itsekin kun välienselvittely ryhmän sisällä alkaa kaupungin kaduilla.

Napoli on surullisen kuuluista jätteistään. Wall Street Journal toteaa artikkelissaan että jäteongelma ei ole mitään uutta. Vuodesta 1990 lähtien Camorra on hävittänyt arvioituna 10 miljoonaa tonnia teollisuus ja ydinjätettä Napoliin ja sen ympäristöön paikkoihin, jotka on tarkoitettu tavalliselle jätteelle. Nyt Nola, Acerra ja Marigliano komiota joka sijoittuu Napolin ympärille kutsutaan nimellä Kuoleman Kolmio alueella lisääntyneen syöpäriskin vuoksi. Tutkiat ovat todenneet rintasyövän olevan 47% korkeampi tällä alueella kuin muualla Italiassa ja lasten synnynnäisiä vikoja on todettu 80% enemmän kuin muualla alueella.

OSAC toteaa Napolin vuoden 2015 rikos ja turvallisuusraportin mukaan että kaupungin laittomien maahanmuuttajien tekemät rikokset ovat lisääntyneet. Alueissa joissa on baareja tiheästi on myös lisääntynyt riski suoranaiselle nyrkkitappelulle aamun pikkutunneilla, eikä vain maahanmuuttajien kesken. Monet turistit ovat lisäksi raportoineet taskuvarkaista erinäisillä keskustelu- matkailufoorumeilla.

OMAT KOKEMUKSET

En tiedä tapasinko ketään Camorraan kuuluvaa. Mikään ei suoranaisesti viitannut tähän järjestöön, mutta kahden päivän vierailu kaupungissa ei tietenkään anna koko kuvaa. Saattoihan jengiläisiä kävelläkin kaupungilla vastaan, ken tietää. Mitä jäteongelmaan tulee, se on valitettava tosiasia. Jätteitä on suuret kasat roskisten ympäristössä, kadut ovat likaisia ja graffitia löytyy joka puolelta. En kuitenkaan tuntenut suurempaa tarvetta pestä käsiäni joka tilaisuuden tullen tai käyttää käsidesiä jokaisen kosketuksen jälkeen kuin mitä tunsin esimerkiksi Roomassakaan. Yleisilme oli kuitenkin nuhjuinen mikä tietenkin on harmi. Turvattomuutta tunsin kuitenkin siinä vaiheessa kun alkuillasta, vielä jopa valoisaan aikaan, lähdimme etsimään sopivaa pizzapaikkaa. Kartta kourassa suunnistin menemään kun matkaseuralainen pysähtyi ja sanoi että nyt käännymme ympäri sillä meidät ryöstetään aivan justiinsa. Nostin katseeni kartasta hetkeä kauemmaksi ja huomasin seisovamme kadulla jonka sivustoilla norkoili lauma maahanmuuttajia. Heidän laillisuudestaan maassa en osaa sanoa, mutta siinä kuulemma oltiin arvioitu käsilaukkuni, kenkieni ja luultavasti kaulakorunikin arvo jo. Kaikki tuijottivat perään ja vaikka kuinka itsetuntoa kihelmöi ajatus että he katselivat minua naisena, epäilen suuresti. Täyskäännös ja takaisin hotellille tyhjentämään lompakko suuremmista rahoista ja pankkikorteista ja uusi yritys kaupungille. En osaa sanoa olisiko meitä ryöstetty, mutta onneksi ei käynyt kuinkaan. Puristin kuitenkin kassiani hiukan tiukempaa kuin yleensä.

HOUKUTTELEVA NAPOLI

Kuten aikaisemmissa kirjoituksissa olen jo todennut, on Napoli pizzan syntymäkaupunki ja ne parhaimmat pizzat saa täältä. Eikä pizza ole ainoa ruoka mitä Napolilaiset osaa valmistaa. Merenelävät, pastat ja jälkiruoat ovat loistavia, eli kulinaristisessa mielessä Napoli on loistava valinta. Eikä aina tarvitse tyytyä vain istumaan ravintolassa, Napolissa on suuri valikoima kokkikursseja sekä kaupungissa tai sen ulkopuolella jollain viinitilalla.

Napoli on myös sijaintinsa ansiosta otollisessa asemassa, täältä pääsee niin Pompejihin, Amalfin rannikolle, Roomaan, Sardinialle ja Sisiliaan. Kaupunkiin pääsee lentokoneella, junalla ja Napolin satama on vilkkaasti liikennöity niin paikallislaivoineen kuin isompine risteilijöineen.

Museotarjonta on Napolissa myös loistava ja Pompejin raunioista tuotuja esineitä löytyy laajasti esillä Museo archeologico Nazionale di Napolissa. Muitakin katsomisen arvoisia kohteita on aina katakombeista, meriretkiin ja lukuisiin kirkkoihin. Turistimaisen helpolla pääsee jos istahtaa hop on hop off bussin kyytiin ja antaa kuljettajan viedä paikasta toiseen samalla kuunnellen kaupungin mielenkiintoisesta historiasta.

Kesäinen Napoli on kuuma ja lämpötila voi nousta yli +35 asteen aivan kuumimpina päivinä. Helpotusta kuumuuteen tuo Välimeri joka aukeaa aivan kaupungin keskustan vierestä. Jos satama-alueelta kävelee hiukan etäämmälle löytää mukavia poukamia joissa paikallisetkin viettävät päivää auringossa. Monet lähtevät veneillään kaupungin ulkopuolelle tai levittäytyvät suurille kiville aivan rannan tuntumaan. Pienvenesatamassa löytyy myös maksullinen uima-allas ja laituri mistä voi hypätä Välimereen vilvoittelemaan.

OMAT KOKEMUKSET

Pizzaa hehkutin jo aikaisemmin ja se oli kieltämättä hyvää. Samaa voi sanoa Napolin kahvilakulttuurista joka yllätti enemmän kuin positiivisesti. En ollut ajatellut Napolia herkkusuun paratiisina, mutta sitä se ehdottomasti on!  Emme käyneet missään museossa tai uimassa kun aikamme kaupungissa oli rajallinen, mutta varsinkin Napolin vanha kaupunki oli viehättävä ilmestys. Talojen välissä roikkui pyykkiä, katuja vierusti pienet käsityöputiikit ja mielenkiintoisia yksityiskohtia oli joka puolella. Myös pienvenesatama oli kaunis rapistuvine taloineen ja värikkäine rakennuksineen. Syy tähän lyhyeeseen vierailuun kaupungissa oli se tosiasia että Napoli sijaitsee erinomaisessa risteyksessä. Tulimme Roomasta, jätimme kassit hotellille ja suuntasimme päiväksi Pompejihin. Seuraavana päivänä oli aikaa katsastaa kaupunki, mutta illalla kutsui jo laivamatka kohti Sisiliaa. Aikaa olisi varmasti saanut enemmänkin kulutettua kaupungissa, mutta mielestäni tämä lyhytkin vierailu oli sopiva. En karttaisi lainkaan ajatusta tulla Napoliin uudestaan juurikin välietappina jonnekin eteenpäin… ja samalla saisi tuota ihanaa pizzaa uudestaan.

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Susanna 4.9.2015 at 15:33

  Hyvä kooste ja mielenkiintoinen reissu! Luin joskus että Camorra tekee myös sellaista jätebisnestä että saksalaiset saavat edullisemmin jätteidenkuljetuspalveluita jolloin jätteet siis kipataan Napolin ja Casertan alueille ja myös maaseudulle jossa ei muka ”kukaan huomaa mitään” paitsi sitten tautien ja syöpien muodossa jälkeenpäin. Surullista ja ahnetta toimintaa eikä seurauksia ajatella. Napolista pääsee myös kauniille saarille Caprille, Procidalle ja Ponzan saarelle. Napolin läheisista käymistäni alueista Pidin Formiasta ja Terracinasta ne ovat kivoja rantakaupunkeja 🙂

  • Reply Maria 4.9.2015 at 15:49

   Hei Susanna,
   Siis aivan järkyttävää kun lukee jätteiden ja vaarallistenkin aineiden dumppaamisesta alueille ”missä kukaan ei sitä huomaa”. Kun sitten tilastoja rupeaa käymään läpi löytyy syy-seuraus. Harmittavaa puuhaa!
   Capri oli itse asiassa (ja on edelleen) kohde jonne ajattelin mennä. Ehkä täytyy yhdistää päivä Napolissa sille kerralle kun lähtee saarihyppelylle Italian edustalle 😀

  Leave a Reply