Suomen suurin matkablogiyhteisö

Viisi käytännön vinkkiä Roomaan

Rooma houkuttelee suuren määrän turisteja vuodesta toiseen vuodenajasta riippumatta ja aivan oikeutetusti; Rooma on pullollaan katseltavaa ja koettavaa puhumattakaan italialaisesta keittiöstä. Tässä muutama vihje Roomaan matkaavalle.

1) Hyvät kengät ja vaatetus

Otsikko kuulostaa typerältä ja varmasti itsestäänselvyydeltä, mutta oikeasti onnistuneen loman kulmakiviä. Varsinkin jos yhtään suunnittelet kierteleväsi nähtävyyksiä, kannattaa jalkaan varata hyvät kävelykengät. Unohda korkkarit jotka saavat varpaasi huutamaan tuskasta viiden metrin päästä ja laita suosiolla jalkaan jotain mukavampaa. Ne korkkarit voi sitten laittaa illalla trinksuille lähtiessä. Vaikka olisitkin taitava korkkareilla kävelijä, voi Rooman kadut silti tuottaa pientä haastetta. On mukulakiveä johon korko helposti jää kiinni, korkeuseroja sekä lukuisia portaita, monissa nähtävyyksissä maa on enemmän kuin epätasainen ja sipsuttelu vie kaiken huomion itse nähtävyydeltä. Ja siinä vaiheessa kun on epämukavaa ei kenelläkään enää ole kivaa. Vaikka itsellä olikin mitä mukavimmat Luhdan vaellussandaalit jalassa, oli pari varvasta rakkuloilla kävelemisestä ensimmäisen päivän päätteeksi. Onneksi oli Compeediä mukana ja pian varpaat oli taas laastaroitu kuntoon 🙂

Tärkeää on huomioida myös sopiva vaatetus. Moniin nähtävyyksiin voi huoletta mennä ihan normaaleissa kesävaatteissa, mutta jos mielesi tekee käydä kirkoissa ja muissa vastaavissa paikoissa kannattaa vaatetusta miettiä hetki etukäteen. Esimerkiksi Pietarinkirkkoon ei ole mitään asiaa pikkutopissa ja mikromekossa. Sama koskee miehiä (siis jos nyt sattuu mikromekkoa pitämään) eikä hihattomissa päästetä sisälle. Mikä sitten neuvoksi kun ulkona on +38 astetta lämmintä eikä halua pukeutua kuten nunnat? Itselläni oli polvipituiset kaprit ja kylläkin hihaton toppi, mutta juuri ennen kirkkoon astumista kaivoin kassini uumenista pitkän hartiahuivini johon sitten kietouduin peittäen käsivarteni. Ei mitään ongelmaa päästä sisälle eikä se huivi oikeastaan mitään siellä kassinpohjalla paina silloin kun sitä ei käytä. Kaikkiin kirkkoihin ei kuitenkaan sovelleta vaatetussääntöä eikä kukaan sanonut mitään esimerkiksi Pantheonissa kun sinne meni hihattomassa topissa.

2) Nesteytys

Varsinkin lämpöisellä säällä on hyvä muistaa juoda hyvin ja mikäs sen mukavampaa kuin ottaa pieni tauko jollain terassilla. Mutta kun jano tuuppaa olemaan lähes koko ajan, on eteneminen terassilta toiselle kallista. Kannattaa siis kantaa mukanaan vesipulloa ja siitä hörppiä matkan varrella. Kun pullo tyhjenee löytyy Rooman kaduilta lukuisia vedenottopisteitä, joissa voi täyttää pullonsa. Vesi on hyvän makuista ja täysin juomakelvollista. Siinä voi säästä euron jos toisenkin kun käyttää näitä hyväkseen päivän aikana. Monissa vesipisteissä vesi valuu alaspäin, mutta mikäli laitat sormesi hanan suuaukolle nousee hanan yläpäästä ylöspäin pulppuava lähde ja juominen suoraan hanasta on helpompaa.

3) Suunnittele etukäteen, edes jotain

Roomassa on todella paljon katseltavaa eikä kaikki ole aivan vierekkäin. Kannattaa siis etukäteen hiukan tutustua karttaan ja miettiä mitkä nähtävyydet ovat toisiaan lähellä ja katsastaa ne saman päivän aikana jolloin välttyy edestakaisin suhailuilta. Joihinkin nähtävyyksiin on sisäänpääsymaksu ja varsinkin pariin kannattaa tutustua jo etukäteen netissä. Toinen näistä on Vatikaanin museo. Osta liput etukäteen netistä! Säästyt monelta harmilta ja odotukselta jos näet hiukan vaivaa etukäteen. Toinen nähtävyys jota kannattaa miettiä etukäteen on Colosseum. Lippuja ei välttämättä tarvitse ostaa etukäteen, mutta koska ainoa lippukombo mitä on myynnissä sisältää kolmeen kohteeseen sisäänpääsyn: Colosseumiin, Forum Romanumiin ja Palatino kukkulalle, kannattaa tuo lippu ostaa Palatino kukkulan sisäänpääsystä (yleensä ei jonoa, ainakaan paljon). Näin voi myöhemmin vain kävellä suoraan jonon ohi sisälle Colosseumiin.

4) Älä tilaa turistimenua

Kuulostaa tietenkin houkuttelevalta kun jossain mainostetaan turistimenua, joka sisältää alkupalan, pääruoan ja vielä jälkiruoankin huokeaan hintaan, mutta tämä harvoin jos koskaan kannattaa tilata. Turistimenu on halvoista aineksista valmistettu pieni yritys paikalliseen keittiöön, mutta epäonnistuu siinä täydellisesti. Makua voi verrata lähinna mikroruokaan joka on nopeasti käynyt lämpiämässä ja on vielä haaleaa. Ei, ei, ei. Ruoka on puoli kulttuuria ja Italia jos mikä on tunnettu ruoistaan. Rohkeasti vain kokeilemaan eri ravintoloita ja heidän tarjontaa. Parhaat paikat löytyy turistialueen ulkopuolelta eikä niissä mainosteta turistimenua.

5) Roomassa on lupa nauttia jäätelöä… joka päivä…pariin otteeseen

Lähes joka kadunkulmassa on jäätelöbaari, joskus muutama kylki kyljessä kiinni ja kaikki tarjoavat ihanaa gelatoa useissa eri makuvaihtoehdoissa. Kun valinnan vaikeus iskee kannattaa surutta maistaa niitä jokaista, onhan päivässä tunteja. Myös sorbetteja on myynnissä montaa eri laatua hedelmäisillä makuvaihtoehdoilla. Vaikka maistoinkin montaa eri jäätelöä, ovat omat suosikkini edelleen jäätelöstä tiramisu ja sorbetista limoncello, mieluiten samassa pikarissa tarjottuna tietenkin.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta 20.8.2015 at 14:04

    Hyvät kengät on kyllä ihan ykkösjuttu, siksi minäkin (lukuisista vahingoista viisastuneena) suuntaan Shanghain nähtävyyksille ihan rohkeasti lenkkareissa! 😀

    • Reply Maria 20.8.2015 at 17:36

      Viisas ratkaisu 😀 Oikein hyvää vaihtoa Kiinaan!

    Leave a Reply