Suomen suurin matkablogiyhteisö

Vatikaanin Pietarinkirkko – ei vain pyhiinvaelluksen kohde

Kun Vatikaanin museo oli jotenkuten otettu haltuun ja Sikstuksen kappeliakin oltiin ihasteltu olisi meidän näin ilman opasta pitänyt siirtyä ulos ja kiertää koko Vatikaani ja kiltisti asettautua jonon hännille jotta pääsisimme Pietarinkirkkoon sisälle. Meidät varmasti tuomitaan taivaan portailla kun tällaisessa paikassa ”huijasimme”, mutta päätimme kokeilla onneamme ja kävellä opastetun joukon perässä suorinta tietä Pietarinkirkkoon näin välttyen uudelta jonottamiselta. Ei ongelmaa, sisälle päästiin. Päätettiin antaa kupolin olla eikä kiivetty pariasataa porrasta ylös ihastelemaan maisemia (hissilläkin pääsisi osan matkasta lisämaksua vastaan) vaan suuntasimme suorinta tietä sisälle valtavan turistivirran perässä. Pietarinkirkko on valtava, siis todella suuri! Kirkon pituus on 220 metriä, leveys 150 metriä, kupolin korkeus on 138 metriä ja sisähalkaisija 41,5 metriä. Massiivinen!

Tuossa se jono luikertelee

Päätimme kävellä myötäpäivään ja vain ihailla mitä tulisikaan vastaan. Yhdessä nurkkauksessa oli jumalanpalvelus meneillään eikä sitä saanut kuvata, siitä piti hartautta vartioiva henkilö huolen ja meni tyynen rauhallisesti aina kuvaavan henkilön eteen seisomaan tai huitoi kauempana oleville ettei saa kuvata. Seisoimme hetken kuuntelemassa saarnaa, mutta jatkoimme sitten pian matkaa eteenpäin.

Vastaan tulee lukuisia merkittäviä patsaita ja maalauksia ja näistä tunnetuin on varmaan sisäänkäynnistä heti oikealla puolella (siinä turistimassojen takana) Michelangelon Pietà. Patsas kuvaa Jeesusta ristiinnaulitsemisen jälkeen makaamassa velttona Marian sylissä. Olen nähnyt kuvia tästä patsaasta aikaisemmin, mutta todellisuudessa se on upeampi sekä koskettavampi ja ainoita johon Michelangelo on kaivertanut nimikirjaimensa.

Kirkon keskiössä löytyy Berninin massiivinen 30 metrinen baldakiini eikä sitä voi mitenkään olla huomaamatta. Tämän juurella sijaitsee Pietarinkikron pääalttari, jota suuret kynttilät valaisevat kauniisti. Baldakiini vie helposti huomion tässä kohtaa kirkkoa, mutta vilkaise hetkeksi ylöspäin ja näet Michelangelon upean kupolin. Siinä alhaalla katsoessa on vaikea arvioida mittasuhteita, mutta suuri se on.

Yhdestä kulmauksesta löytyy vielä kirkon siipi missä säilytetään katolilaisen kirkon arvokkaimpia aarteita. Nähdäkseen nämä pitää pulittaa pieni sisäänpääsymaksu muutoin ilmaisessa Pietarinkirkossa. Myös valokuvaaminen on kielletty tässä kammiossa, joten aarteet pitää nähdä itse ja jälkeenpäin voi tehdä ostoksia pienessä putiikissa aarrekammion ulkopuolella.

Pietarinkirkko on perimätiedon mukaan rakennettu paikalle, jossa apostoli Pietari ristiinnaulittiin ja haudattiin. Pietaria pidetään Rooman ensimmäisenä paavina ja hänen haudan uskotaan olevan Pietarinkirkon pääalttarin alla. Paavi Pius XII halusi vahvistaa asian 1940-luvulla ja päätti suorittaa kaivauksia, joissa löydettiin luita sekä hautamuistomerkki kreikkalaisella tekstillä: Pietari on täällä. Kyseisellä paikalla sijaitsi keisari Neron aikainen haustausmaa, jonne osa vainoissa teloitetuista kristityistä haudattiin. Nekropoli ei alunperin ollut maanalainen katakompi vaan avoin hautausmaa. Pietarinkirkon alle on haudattu itse asiassa useita paaveja, minkä lisäksi myös kirkon sisältä löytyy hautoja. Näimme jonon muodostuneen ja kun vilkaisimme mihin ihmiset jonottavat, oli se yhden paavin arkulle. Luulimme ensin että se on muovinukke, mutta niin vaan paavi oli balsamoituna ja lepäsi lasiarkussa ihmisten kävellessä ohitse. Me emme liittyneet siihen jonoon.

Juuri kun olimme lähdössä ulos kerääntyi suuri lauma ihmisiä nunnien ympärille ja pyysi saada ottaa itsestään kuvia heidän kanssaan. Kiltisti nunnat poseerasivat jenkkityttöjen kanssa, mutta en saanut kasvonilmeitä sen enempää luettua tekivätkö nunnat sen hampaita kiristellen vai iloisina huomiosta. Nunnilla tai ilman, Pietarinkirkossa kannattaa pistäytyä jos Roomassa sattuu olemaan. Kovaa jonottamista välttääkseen kannattaa tosiaan joko tulla museon puolelta (jolloin olet jo jonottanut ainakin museon turvatarkastuksessa) tai vaihtoehtoisesti aikaisin aamulla tai juuri ennen sulkemista. Keskellä päivää jonossa vierähtää helposti tovi jos toinenkin.

 

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Petrus 19.8.2015 at 15:49

    Kirkot ei niin oo ollu meikäläisen suosikkipaikkoja mut toi on sellanen paikka mihin olis kait pakko mennä jos Roomaan joskus eksyy. Aika mahtavan näkönen!

    • Reply Maria 20.8.2015 at 08:51

      Hienohan Pietarinkirkko tosiaan on. Jos joskus pääsisin vielä maan alle katakombeihin tutustumaan olisi se aika hienoa myös 😀 Suosittelen kyllä käymään!

    Leave a Reply