Suomen suurin matkablogiyhteisö

Enkelten rakentama Pantheon

Kun Michelangelo näki Pantheonin ensimmäistä kertaa totesi hän sen olevan enkelten rakentama, ei ihmisten. Ei tarvitse kun astua ovesta sisälle (ei sisäänpääsymaksuja!) ja ymmärtää syyn, rakennus on mielestäni yksi Rooman kauneimpia! Kun siihen vielä lisää paikan mielenkiintoisen historian ja muut yksityiskohdat on Pantheon vieläkin kiinnostavampi. Tässä teille kuusi yllättävää seikkaa Pantheonista :

1) Se on kirkko

Sana Pantheon tulee kreikan kielestä ja tarkoittaa ”kunnioittaa kaikkia jumalia”. Pantheon olikin alkujaan pakanallinen temppeli, missä palvottiin kaikkia jumalia, mutta vuonna 608 Paavi Boniface IV sai temppelin lahjaksi Keisari Phocakselta ja poistatti sieltä kaikki pakanallisuuteen viittaavan. Pantheonista tuli kristillinen kirkko ja säästyi näin lukuisilta ryöstöretkiltä ja tuholta joka oli monen muun muinaisen rakennuksen kohtalo keskiajalla. Jos haluat käydä jumalanpalveluksessa Pantheonissa, se onnistuu edelleen sunnuntaisin. Vaikka turisteja oli roppakaupalla ollessamme sisällä, istui jokunen kuitenkin hartaana papin saarnatessa alttarilla.

2) Se on kolmas Pantheon

Nykyään nähtävissä oleva Pantheon ei ole se alkuperäinen vaan peräti kolmas rakennus. Ensimmäinen tuhoutui tulipalossa ja toiseen osui salama ja sekin syttyi tuleen. Tämän kolmannen Pantheonin rakennutti Keisari Hadrianus vuosien 119-128 aikana.

3) Sen sisälle mahtuu täysin symmetrinen pallo

Roomalaiset rakastivat symmetriaa ja Pantheon on tästä mahtava taidonnäyte. Sen sisään mahtuisi täydellisesti halkaisijaltaan 43,2 metrinen pallo! Koko Pantheon mahtuisi puolestaan halkaisijaltaan 43,2 metriseen neliöön.

www.romecabs.com

4) Katossa on iso reikä

Kun kohdistaa katseensa ylös kattoon (se on se ensimmäinen aaaaw jo ovelta) näkee halkaisijaltaan 9,1 metrisen aukon josta tulvii sisälle ainoa valo mitä Pantheonissa on. Pantheonin pakana-aikana uhrauksissa käytetty savu pääsi tätä kautta pois, mutta jos jotain pääsee pois pääsee sitä kautta myös sisälle. Eli kun ulkona sataa, sataa myös Pantheonissa sisällä. Tämä otettiin kuitenkin rakennusvaiheessa huomioon ja lattiassa on pieni kallistus sekä 22 reikää jotta jotta vesi valuisi pois eikä jäisi lillumaan sisälle. Täytyy yrittää itse joskus sattua paikalle sateen aikaan, näky on varmasti unohtumaton!

5) Sen kupoli

Katse kannattaa edelleen pitää katossa sillä Pantheonin kupoli on kautta aikojen ihmetyttänyt ja kiinnostanut ihmisiä. Se on edelleen maailman suurin holvattu betonista rakennettu kupoli! Kupolin materiaali ohenee ja kevenee ylöspäin eikä tarkkaa materiaalikoostumusta tai rakennustapaa ole vieläkään selvitetty. Ulkoapäin se ei juurikaan näytä mitenkään erikoiselta, mutta kupoli rakennettiinkin sisältäpäin ihailtavaksi. Niskahan siinä tuli kipeäksi kun katseli niin paljon ylöspäin.

6) Sisältä löytää Raphaelin

Monet tietävät että renesanssitaiteilija Raphael on haudattu Pantheoniin, mutta monikaan ei tiedä että hänen kihlattunsa Maria Bibbiena on haudattu hänen vierelleen. Tästä voisi heti ajatella kuinka romanttista, mutta sitä se ei valitettavasti ole. Raphael kihlautui vaikutusvaltaisen kardinaalin veljentyttären Marian kanssa, mutta lykkäsi häitä kuusi vuotta koska hänellä oli suhde paikallisen leipurin tyttären kanssa. Maria ja Raphael eivät koskaan saaneet toisiaan sillä lopulta Maria kuoli eikä aikaakaan kun Raphael kuoli 37-vuotiaana heti perään. Kiva maata siinä ikuisesti vierekkäin petturikihlattunsa kanssa…

 

Kävimme muutamassa kirkossa Roomassa, mutta Pantheon on näistä ehdottomasti oma suosikkini. Siinä ei heti tule sitä kirkkomaista tunnetta, vaan huomio keskittyy enemmän katselemaan kaunista arkitehtuuria. Eikä ole lainkaan pöllömpää kesäkuumalla paeta Pantheoniin hetkeksi tukalaa kuumuutta.

Kuuluuko Pantheon omiin Rooma suosikkeihin? Vai kerran nähty eikä uudestaan tarvitse mennä?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Martina 10.8.2015 at 12:25

  Hauskoja faktoja, joista osaa en tiennytkään, vaikka Rooma ja Pantheon ovatkin olevinaan mulle ihan tuttuja juttuja. Aina sitä oppii uutta. 🙂 Ja taas, kuten aina Rooma-aiheisten postausten kohdalla, tuli ihan hirveä ikävä Roomaan!

  • Reply Maria 10.8.2015 at 12:48

   Itsekin olen Roomassa ja Pantheonissa ennen käynyt, mutta varmasti en itsekään kaikkea vieläkään tiedä 😀 Roomaan ja Italiaan ylipäätänsä voisi mennä takaisin ihan koska vain!

 • Reply Terhi / Muru Mou 10.8.2015 at 09:26

  Oon kaynyt vain tuossa ulkopuolella, joten oli kiva nahda nuo upeat kuvat sisalta 🙂

  Heitin sua haasteella https://www.rantapallo.fi/murumou/unelmamatkalla-maailman-ympari/

  • Reply Maria 10.8.2015 at 10:45

   Kiitos haasteesta Terhi, tässä tuleekin haastetta tosiaan valita ”vain” 5 kohdetta 😀

  Leave a Reply