Suomen suurin matkablogiyhteisö

Campidoglio & Vittorio Emanuele II muistomerkki

Rooman alkuperäisistä 7 kukkulasta korkein on Campidoglio ja se on täten saanut korkean aseman Roomaa kavoitettaessa, se on nimittäin kauan ollut ja edelleen on kaupungin hallinnollinen keskus. Täten sitä kutsutaan myös Capitol Hilliksi. Ylös kukkulalle johtaa peräti kahdet portaikot jopa aika hassun näköisesti vieri vieren vähän eri tyylillisesti ja itse ainakin ihmettelin tuota tyylisuuntien yhteentörmäystä (Arvatkaa vain tajusinko kuitenkaan ottaa kuvaa missä molemmat portaat näkyy… enpä tietenkään). Toista portaikkoa noustessa ylös tulee viimein Michelangelon suunnittelemalle Piazza del Campidogliolle jonka keksiössä seisoo Marcus Aureliuksen pronssinen patsas (kopio). Piazzaa ympyröi koristeellisen näköiset rakennukset, jotka ovat niin virastoja kuin museoitakin. Itse kiersimme alueen nopeasti, emmekä käyneet museoissa sisällä, vaikka ne olisivat varmasti olleet täynnä mielenkiintoisia esineitä. Itse kuitenkin kiinnitin huomion Romulus ja Reemus patsaaseen aukion laidalla. Kyseessä on kuitenkin kopio sillä alkuperäinen on visusti suojassa Kapitoolisessa museossa. Patsaan takaa löytyy kuitenkin myös portaat ylös/alas kukkulalle Via dei Fori Imperialialilta.

Tässä kuvassa näkyy vain nämä toiset portaat sillä tuon valkoisen auton takaa alkaa ne toiset tyylillisesti aivan erilaiset portaat ylös Piazza del Campidogliolle ja onnistuin ne rajaamaan kuvasta pois…

Ne toiset ylös kukkulalle johtavat portaat, joista mainitsin alussa, vievät Santa Maria in Aracoeli kirkolle minne kannattaa myös kurkata sisälle. Varsinkin kirkon katto on huomiotaherättävä ja näin kesäkuumalla sisällä oli ihana vilvoitella hetken.

Aivan kuin väkisin kiinni kaikessa tässä on myös ”hääkakuksi” ja ”kirjoituskoneeksi” haukuttu Altare della Partia tai itselleni tutumpi nimellä Vittorio Emanuele II monumentti. Se pystytettiin yhdistyneen Italian ensimmäisen kuninkaan kunniaksi ja sen tieltä hävitettiin lukuisia vanhoja rakennuksia, joka tietenkin on aiheuttanut närää monissa. Myös niinkin vanha tie kuin vuonna 220 eaa valmistunut Via Flaminia joutui väistymään ja löytyy nyt sellaiset viisi metriä Via del Corson alta. Mutta Vittorio Emanuele II monumentti on vaikuttava hohtavan valkoisessa marmorissaan. Siihen on ensimmäisen maailmansodan jälkeen lisätty tuntemattoman sotilaan hauta ja pari sotilasta vartijoi sen ikuista tulta. Monumenttia on kritisoitu puoleen ja varsinkin vastaan, mutta kuitenkin pari miljoonaa ihmistä käy sitä vuosittain katsomassa. Niin mekin. Sisällä olevaan museoon on sisäänpääsymaksu, mutta vessoja voi käyttää ilmaiseksi ja ylhäältä tasanteela aukeaa kauniit maisemat Rooman ylle.

Mitä mieltä itse olet, onko Vittorio Emanuele II monumentti ansainnut keskeisen paikkansa?

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply AnskuliP 8.8.2015 at 17:22

  Hei! Mun ensimmäinen matka Roomaan lähestyy ja täytyy sanoa, että onneksi se on viikon mittainen! Niin paljon on paikkoja joissa haluan käydä!

  • Reply Maria 9.8.2015 at 16:57

   Moi, oi ihanaa matkaa Roomaan! Viikkokin menee nopeasti kun on niin paljon katseltavaa ja ihemeteltävää:D Toivottavasti sulla on ihan huippu reissu!

 • Reply Tapsa 8.8.2015 at 12:23

  Kyllähän tuo ”mahtipontisuudessaan” hieno nähtävyys on vaikka onkin aika uusi. Lepuutin hiukan jalkojani tuossa portailla istuskellen, jolloin vartija käski nousta seisomaan ja mennä istumaan vaikka läheiseen puistoon tai espanjalaisille portaille, minkä myöhemmin teinkin. Eu:n syntysanat on muuten lausuttu tuossa Capitolium-aukion laidalla olevassa rakennuksessa ja noiden patsaskopioiden aidot versiot tosiaankin löytyvät Capitolium-museosta, missä kannattaa kyllä vierailla jos aika antaa myöten. Museon katolla on mukava kahvila, mistä näkee pitkälle.

  • Reply Maria 9.8.2015 at 16:56

   Omassa mielessä kävi myös hetken istua portailla lepäämässä, mutta se jäi ajatuksen tasolle kun vartiat käski muidenkin siirtyä muualle istuskelemaan. Seuraavalla kerralla täytyy ottaa aikaa ehtiä käydä myös jossain museossa (vaikka juuri Capitoliumissa) katsomassa niitä aitoja patsaita kun nyt ei ehtinyt. Välillä tuli ajatus että Rooma on yhtä isoa ulkoilmamuseota kun on niin paljon katsottavaa 🙂

 • Reply Susanna 7.8.2015 at 17:59

  Mikä oli sinun suosikkinähtävyytesi?
  tykkäsin myös tuosta Palatinus kukkulasta, se on niin historiaa henkivä nähtävyys

  • Reply Maria 7.8.2015 at 19:00

   Voinko olla niinkin klicheinen ja sanoa Colosseum… Se vaan on niin upea kerta toisensa jälkeen! Ens kerralla täytyy ottaa yökierros siellä: tähtitaivas, rauniot ja vuosisatainen historia ympärillä ?

 • Reply Susanna 7.8.2015 at 17:58

  Tuttuja nähtävyyksiä! Vittorio Emmanuelin monumentti on suosikkini kaikista Rooman nähtävyyksistä se on vaan niin kaunis 🙂 Rooma on kyllä todella monipuolinen kohde, tykkäsin usein ottaa junan Lazion rannikolle

  • Reply Maria 7.8.2015 at 18:57

   Hei Susanna, Rooma on ihan älyttömän monipuolinen kaupunki! Riittää katseltavaa ja ihmeteltävää monelle kerralle ? Niinä päivinä kun oli tajuttoman kuuma teki itsekin mieli ottaa juna alle ja lähteä rannikolle viilentymään ?

  Leave a Reply