Suomen suurin matkablogiyhteisö

Palatino – mahtipontinen nimi kukkulalla

Palatino (ita), Palatium (lat) tai Palatium Hill (eng), millä nimellä tätä kukkulaa kutsuukaan on nimi joka tapauksessa mahtipontinen ja palatsi sanalla on juurensa tässä sanassa. Roomassa se on yksi vanhimmista alueista, kaupungin seitsemästä kukkulasta keskeisin ja sijaitsee Forum Romanumin ja Circus Maximuksen välissä. Legendan mukaan täällä sijaitsi se luola (16 metriä syvä koristeellinen luola on itse asiassa löydetty!) josta Lupa susi löysi Romulus ja Remus vauvat ja piti heidät maidollaan elossa, mutta pitävämpääkin näyttöä alueen tärkeydestä on löydetty ja tiedetään että alueella oli asutusta jo 1000 eaa. Myös monet Rooman imperiumin keisareista asusti tällä kukkulalla ja joidenkin asutuksia voi vielä nähdä samalla kun uutta edelleen kaivetaan esille ja vanhoja restauroidaan.

Samalla sisäänpääsylipulla saa nähdä kolme nähtävyyttä: Palatino kukkulan, Forum Romanumin ja Colosseumin. Suosittelen ehdottomasti ostamaan lipun Palatino kukkulan sisäänkäynniltä Via Di San Gregorion kohdalta ja välttyä suosituimman Colosseumin valtavilta jonoilta. Kun me tulimme sisäänkäynnille, EI KUKAAN ollut jonossa! Saimme kävellä suoraan lipunmyyntiluukulle ja ostaa lipun joka on voimassa kaksi päivää. Eli hyvin voi ensin rauhassa tutustua sekä Palatino kukkulaan ja Forum Romanumiin ja seuraavana päivänä hiukan erillään olevaan Colosseumiin tai jos aikataulu ei anna myöten vierailla kaikissa saman päivän aikana niin kuin me. Kannattaa ehdottomasti varata hyvät kengät jalkaan ja pullo vettä mukaan, sillä Palatino kukkulalla ei ole myyntipisteitä. Jos tietää että nälkä yllättää helposti tai on lasten kanssa liikenteessä, hyvä idea on pakata pientä evästä myös mukaan. Me kävimme paninilla juuri ennen (Circus Maximuksen vieressä) joten nälkä ei tullut, mutta vesi loppui moneen otteeseen. Onneksi pullon voi täyttää ilmaiseksi monissa vedentäyttöpisteissä joita löytyy myös Palatino kukkulalta.

Kiersimme aluetta kartta kourassa lueskellen eri tauluja mitä kyseisessä kohdassa on ollut. Ei voinut muuta kuin ihmetellä miten ihmiskunta taantui niin pahasti jossain vaiheessa kun kerran juoksevaa vettäkin on ollut sisällä Rooman aikoihin ja kylpylöissä käynti oli lähes jokapäiväistä hemmottelua. Maisemat ylhäältä kukkulalta ovat mahtavat, alue laaja ja kattava sekä erittäin mielenkiintoinen. Jos kuitenkin suinkaan mahdollista, en suosittele lähtemään sinne kuumimpana kesäpäivänä. Se vie mehut aivan totaalisesti! Kevät ja syksy ovat otollisempaa aikaa jaksaa kävellä rauhassa katsomassa kaikkea eikä tunnu siltä kun olisi vetämässä maratonia saunassa. En kuitenkaan vaihtaisi kokemusta pois mistään hinnasta, ehdottomasti sen arvoista!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply