Top 5 kahvilakaupunkia

Ei liene enää yllätys kenellekään että olen herkkusuu ja kaiken maailman kahvilat, patisseriet, boulangeriet ja leipomot saavat sokerihiiren sisälläni aivan sekaisin. Kun joku taivaallinen tuoksu leijailee sieraimiin lähtee jalat ihan automaattisesti viemään tuon lähteen suuntaan. Olen huomannut että vastapaahdetulla kahvilla on samanlainen vaikutus, vaikken hirveästi kahvia juo. Mutta yleensä kahvin kanssa tarjoillaan oheistuotteita ja yhdistäminen kahvin tuoksusta kakkuun on myöskin automaattinen prosessi päässäni. Rupesin tässä sitten miettimään mitkä ovat top 5 (luku piti rajata johonkin) kahvilakaupunkia missä olen käynyt herkuttelemassa. Käytän tässä sanaa ”kahvilakaupunkia” löysästi sillä leipomot missä ei välttämättä pysty sisällä istumaan ei arvosanaan vaikuta negatiivisesti, se on tarjonta, maku ja tunnelma joka ratkaisee.

Pariisi

Mikä olisi kahvilalista ilman Pariisia? Itse ainakin yleensä miellän kaikkien leivosten kotikaupungiksi Pariisin vaikkei niin olisikaan. Kaikki ihanat leipomot, joissa ei välttämättä voi sisällä syödä, houkuttelevat ostamaan ihania omena- ja mansikkaleivoksia joko kotiin tai puistossa nautittaviksi. Ranskassa yleensäkin on mielestäni ihanaa juurikin se että oli miten pieni ja ränsistynyt kyläpahainen tahansa, löytyy sieltä kuitenkin joku ihana leipomo jos ei jopa kaksi. Sieltä saa sitten ostaa aamu croissantinsa ja iltapäiväkahvin kanssa jonkun muun leivoksen. Vaikka viime kerrasta tuonne leivostaivaaseen onkin aikaa tunnen sulkiessani silmäni kuin eilisen ihanan kanelisen ja vaniljaisen aromin ilmassa. Nyt maistuisi kermainen Éclair teekupposen kanssa tai pari ihanaa Macaron leivosta!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Chicago

Sanoisin että joukon yllättäjä on Chicago ja pääsi listalle juurikin siitä syystä etten odottanut mitään sen suurempaa kahvilaelämystä kaupungilta, mutta se yllättikin positiivisesti. Onko sallittua syödä tuhti omenainen-siirappinen herkku aamupalaksi? Mielestäni on ja sellaisen olen nauttinut juurikin Chicagossa ihanassa sokeripöhnässä heti aamulla klo. 8.00. Ketjupaikkoja haukutaan myös usein ja vaikka Cheesecake Faktory ei Chicagolainen olekkaan (ensimmäinen avattiin kuitenkin ihan naapurissa Detroitissa) on tämän paikan juustokakut aivan törkeän hyviä. Ensimmäinen koskaan kokeilemani pala heidän valikoimasta oli kermainen banaanijuustokakku, joka vei suoraan taivaaseen. Myös kuppikakut ovat suosittuja täällä ja suuressa pienessä överikohtauksessa niitä tuli hankittua peräti neljä kappaletta hotelliin mukaan… pienempikin määrä olisi saattanut riittää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Chicagossa ollessa ei tullut otettua kuvaa Cheesecake Faktoryssä, mutta Dubain vastine oli ihan yhtä kutsuva

Edinburgh

Edinburghia ei myöskään varmasti ensimmäisenä ajatella ihanana kahvilakaupunkina, mutta sitä se on! J.K.Rowlinkin kirjoitteli Harry Potter romaaneja suosikki kahvilassaan ja täytyy sanoa että paikan tarjoiltavat ovat kieltämättä hyviä! Eikä se ole ainoa paikka, näitä helmiä löytyy enemmän tai vähemmän piilotettuina pitkin kaupunkia ja mikä onkaan parempaa kuin nauttia perinteinen Cranachan (whiskyssä pehmennettyä kauraa, vadelmia, kermaa ja hunajaa) jossain legendaarisessa paikassa takan ääressä sateen piiskatessa ulkopuolella ikkunoita. Vanhassa osassa kaupunkia Royal Milellä tai sen välittömässä läheisyydessä on myös runsaasti kahviloita ja niissä päivä on alkanut parinakin aamuna joko omenaisella tai sitruunaisella leivoksella. Iltapäivällä pystyi sitten nauttimaan perinteisiä sconsseja teen kera, simppeliä mutta ai niin ihanaa. Mainitsemisen arvoista on myös kauppojen valikoima valmiita leivoksia. Paikalliset varmasti ihmettelivät miksi seisoin niin kauan leipäosastolla, mutta valikoima oli ”liian” suuri ja iski valinnan vaikeus: ottaakko banoffee piirasta vai suklaaleivoksen, hedelmähyytelöleivoksen vai voitaikinasta tehdyn ihanuuden?

Dubai

Dubaista löytyy aimo annos maailmalla tunnettuja leipomoita ja kahviloita kuten Magnolia bakery, Ladureé ja aiemmin mainitsemani Cheesecake Faktory ihan vain pari mainitakseni. Näissä tietää että herkkuhetki on taattu, mutta pääsyy miksi Dubai löytyy listalta on ne erikoisuudet, ne paikalliset herkut. Monessa paikallisessa kahvilassa tarjotaan ihania teelaatuja sekä pähkinäisiä ja hunajaisia herkkuja joita ei länsimaissa usein kahviloiden listoilla ole. Taateli ja ruusuvesi ovat usein myös leivoksissa mukana ja antavat mielenkiintoisen säväyksen leivonnaiseen. Rakastan Baklavan siirappisen makeaa makua sekä koostumusta ja kerran pääsin maistamaan kukkaista kakkua jossa todellakin oli syötäviä kukkia koristeena ja ruusuvetta makua antamassa. Monta kertaa ostoskeskusten kahvilat ovat vähän niin ja näin ja ne paremmat kahvilat löytyvät ostoskeskusten ulkopuolelta. Dubaissa tämä väittämä ei pidä paikkaansa, sillä ostoskeskuksissa on myös toinen toistaan parempia ja ihanempia kahviloita tarjoamassa erikoisuuksiaan ostoksia tekeville herkkusuille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Budapest

Tähän se kaikki huipentuu. Budapestin kahvilatarjonta on vertaansa vailla. On perinteisiä leipomoita joissa tuoreet Kürtőskalács:it höyryävät kuumina, mutta on myös niin mahtipontisen upeita salonkeja missä teetä juodaan pikkurilli pystyssä Dobos kakun kanssa, että joka päivällä voi olla oma teemansa missä päivän herkkunsa nauttii. Jos vertaa kokonaisuutta, niin Budapestissä olen nauttinut eniten erilaisia leivoksia ja pitänyt lähes poikkeuksetta niistä ihan jokaisesta. Rohkeasti kannattaa kokeilla eri leivoksia vaikka nimi olisi kuinka vaikeasti lausuttava. Ja jos mahdollista, ainahan voi käydä ihan tiskillä katsomassa mitä on tarjolla ja näyttää sieltä mikä leivonnainen olisi mieleinen. Eli jos matkustat Budapestiin, pyhitä joka päivälle aikaa käydä jossakin kahvilassa!

Mikä on oma suosikki kahvilakaupunkisi?

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Jenna 30.6.2015 at 14:04

  Budapest on kyllä ehdoton kahvilakaupunki, jonne voisin matkustaa heti syömään herkullisia kakkuja. Zagreb oli muuten kanssa ehdottomasti kahvilakaupunki. Täkäläisille kahvilat ovat tärkeä osa arkea siellä.

  • Reply Maria 1.7.2015 at 08:46

   Täytyy laittaa Zagreb korvan taakse hyvänä kahvilakaupunkina, kiitos vinkistä Jenna 🙂 Ja juu, Budapestiin voisi koska vaan palata ihan vain kakulle 😉

 • Reply Teea / Curious Feet 30.6.2015 at 11:46

  Voi apua, hävisikö kommenttini? Kommentoin sen verran, että Budabest on minunkin suosikki. Kivoja paikkoja riittää ja ne ovat vieläpä edullisia. Kaupungissa kelpaa herkutella :). Sinne voisi muutenkin matkustaa ihan vain ruokareissulle 😀

  • Reply Maria 30.6.2015 at 11:57

   Voi kökkö jos kommentit häviää, onneksi tämä tuli perille 🙂 Oot kyllä ihan oikeassa, Budapestiin voisi matkustaa ihan vain ruokareissulle, sitä ei katuisi 😉

   • Reply Teea / Curious Feet 30.6.2015 at 14:51

    Hah, mikä kirjoitusvirhe tekstissäni :D. No mutta best se kyllä on mitä herkkuihin tulee, hehe.

    Toisinaan minulla on ollut ongelmia kommentoida Rantapallon blogeihin, mutta se voi johtua myös omasta kännykästäni. Yleensä kopioin tekstin ennen lähettämistä, mutta ensimmäisellä kerralla tietysti unohtui 🙂

    Lisäys: ei näköjään tämä toinenkaan kommenttini tullut ensimmäisellä tai toisella kerralla perille. Painaessani post comment – kohtaa, heittää se minut Rantapallon etusivulle.

    • Reply Maria 1.7.2015 at 08:45

     Onhan se selvästi BudaBest kun herkuista puhutaan 😉

     Oon huomannu saman jutun välillä kun olen sivujen välillä seilannut Ranstun sivuilla ja yhtäkkiä olenkin Rantapallon omilla sivuilla vaikka piti päästä jonnekin ihan muualle. Ja tämä tapahtunut muulla kuin vain puhelimella. Ihme häikkää välillä ohjelmissa…

  Leave a Reply