Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kaksi uutta vinkkiä Suomenlinnaan

Visit Helsinki loves bloggers tapahtuma jatkui Lonnalta itselleni paljon tutumpaan saareen nimittäin Suomenlinnaan. Rakastan paikkaa oli sitten kesä tai talvi, mutta edellisestä kerrasta oli jo kulunut anteeksiantamattoman kauan aikaa. Nyt saari vihersi kauniisti ja pääsimme tutustumaan kahteen uutuuteen. Yleensä kierrän ne tavalliset paikat, katselen merelle, pidän piknik hetken jossain suojaisassa paikassa ja seikkailen vanhojen talojen ja muurien suojissa. Nyt sain kokea jotain aivan uutta ja olin vaikuttunut.

Ensimmäinen uutuus odotti meitä jo JT-Lines sataman tuntumassa ja kyseessä oli Suomenlinnan tykkisluuppi Diana. Kun oppaamme ensin vain kertoi tykkisluupista pitää myöntää etten ihan tiennyt mikä se on, jotain armeijaan liittyvää kuitenkin ajattelin. Kun sitten näin laivanrakentaja Fredrik af Chapmanin seisomassa tykkilaivansa vieressä ymmärsin mikä tykkisluuppi on. Alus on perinteisin menetelmin rakennettu ihan Suomenlinnan telakalla juurikin Chapmanin ohjeiden mukaisesti ja selailaa nyt Helsingin edustalla. Purjehduskausi alkoi tässä kuussa ja jatkuu syyskuulle asti, joten jos itse tahtoo jännittävälle seikkailulle pystyy paatin vuokraamaan 1700-luvun miehistöineen. Jos seikkailua johtaa itse herra Chapman on elämys taattu!

Seuraava uutuus poikkesi tavalliselta kävelyreitiltäni hiukan ja laskeuduimme pimeitä portaita pitkin vanhaan pumppuhuoneeseen joka nyt on kaivettu jälleen esille ja restauroitu. Siinä pimeydessä se oli varsin vaikuttava monttu ja melkein rupesi tekemään mieli päästä sinne alas katsomaan myös. Pysyttelimme kuitenkin turvallisesti aidatulla alueella ja saimme kuulla pumppuhuoneen toiminnasta ja miksi sellaista on käytetty Suomenlinnassa. Heti pumppuhuoneen ulkopuolella aukeaa suuri kuivatelakka-allas joka sekin suuruudellaan on näyttävä. Kun laiva tuodaan telakalle sukeltajat auttavat laivan saamisessa pystyastentoon jottei runko väänny ikävästi kun vedet imetään pois. Tuota operaatiota olisi hieno joskus päästä seuraamaan! Tämäkin siis opettaa juuri sen että joskus kannattaa poiketa tutulta polulta, nurkan takana voi löytyä aivan uusi maailma josta ei mitään tiennytkään.

Suomenlinnaan täytyy päästä pian uudestaan ja viettää saarella koko päivä seikkaillen ja tutkien.

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply