Suomen suurin matkablogiyhteisö

Pieni mutta monipuolinen Lonna

Helsingin edustalla sijaitseva Lonna oli jo viime kesänä listalla minne pitäisi mennä, mutta sitten siinä kävi niin kuin yleensä, että kesä loppui ennen aikojaan ja käynti jäi totuttamatta. Nyt kävi kuitenkin tuuri sillä sain kutsun osallistua Visit Helsinki loves bloggers tapahtumaan, missä muun muassa Lonna oli käyntikohteena. Iloisin ja innostunein mielin lauma bloggaajia parveili Helsingin Halkolaiturilla ennen kuin saimme astua Ingeborg nimisen aluksen kyytiin. Oli muuten tunnelmallinen ja paljoa kokenut alus, joka oli juuri omiaan kyyditsemään meidät eteenpäin. Purjehdimme hetken satamasta ulospäin ja täytyy jälleen kerran todeta miten kaunis Helsingin saaristo onkaan! Pian siirryimme kuitenkin alakannelle nauttimaan merellisen kesäistä ruokaa hyvässä seurassa. Laiva onkin varteenotettava vaihtoehto vaikka juhlille edellyttäen tietenkin että sää on suotuisa eikä Ahdin valtakunnassa kuohu.

Pian rantauduimme kuitenkin Lonnalle ja armoton tavaroiden kantaminen laivasta keittiöön alkoi. Saari kun on kyseessä, täytyy ravintolan käyttää hyväkseen kaikki mahdolliset kuljetukset tavaran saamiseksi. Voisi miettiä onko kannattavaa laittaa ravintola näin ”hankalaan” paikkaan, mutta kyllä se vain on. Puitteet eivät voisi olla ihanammat ja kauniina kesäiltana on aivan mahtavaa istua ulkona terassilla hyvän ruoan ja juoman parissa samalla kun ruotsinlaivat lipuvat ohitse. Jos sää kuitenkin on harmaa ei kannata antaa sen pelotella pois, sisätilat nimittäin ovat viihtyisät ja kokkien työskentelyä näkee heti ovelta. Nyt mahat olivat täynnä, mutta tänne täytyy ehdottomasti tulla ruokailemaan. Menu vaihtuu mielen ja tuoreiden raaka-aineiden mukaan, joten illastaminen on aina pieni yllätys.

Me jatkoimme saareen tutustumista raikkaat drinksut käsissä ja saimme kuulla paikan historiasta. Vuonna 1817  saari lunastettiin armeijan käyttöön ja jollain muotoa sitä se on ollut suurimman osan tämän jälkeen. 1830-luvulla saarelle perustettiin ruudin käsittely- ja varastopaikka ja 50 vuotta myöhemmin Lonnasta päätettiin tehdä merimiinojen kokoamis- ja säilytyspaikka. Tuolloin saarelle rakennettiin tiiliset miinavarastot, jotka edelleen löytyvät saarelta ja ovat nyt remontissa. Tulevaisuudessa niissä voi tanssia jopa häitään ja muistona miinavarastoajoilta saarta halkoo edelleen kiskot joilla kuljetettiin miinoja laitureille.

1920-luvulta vuoteen 1933 Lonna toimi miinavarastona ennen kuin miinat lopulta siirrettiin pois ja saarella alettiin säilyttämisen sijaan raivata miinoja. 1944 saarelle rakennettiin magneettisuuden poistoon suunniteltu asema, jolla poistettiin laivoista ja niiden koneista magneettisuus. Tällä tavalla pyrittiin tekemään laivat immuuneiksi magneettimiinoille, jotta miinojen raivaaminen pois merestä olisi helpompaa. Demagnetisointia jatkettiin parikymmentä vuotta ennen kuin raivaustyö lopulta saatiin päätökseen ja nykyään nämä koneet löytyvät ravintolarakennuksesta ja monitoimitilasta. Jännän näköisiä koneita!

Vasta niinkin myöhään kuin 1999 saaren omistus ja hallinnointi siirtyi Puolustusvoimilta Suomenlinnan hoitokunnalle ja saarta päästiin kunnostamaan. Viime vuonna saari sitten avattiin kaikille ja vaikka kunnostustyöt edelleen jatkuvat ja parannusta tehdään monin paikoin, on Lonna viehättävä kesänviettopaikka, jossa tulevaisuudessa voi vaikka saunoakin. Tarkoituksena onkin tehdä Lonnasta yksi ”kaupunginosa” lisää Helsingille: merellinen paikka, jossa kaupunkilaiset voivat osallistua erilaisiin aktiviteetteihin tai vain viettää rennosti iltaa.

Tekemistä tällä pienellä saarella onkin kokoonsa nähden paljon. Ravintolan lisäksi saman rakennuksen alakerrasta löytyy viithyisä kahvila ja monitoimitilassa järjestetään erilaista toimintaa kuten joogaa sunnuntaisin. Paikkaa kuulemma vuokrataan ilmaiseksi käyttöön tahoille, jotka tarjoavat kaikille ohjelmaa ja tuovat Lonnaa tutummaksi ihmisille. Kallioille, jotka viettävät Helsingin keskustaan suuntaan, on suunnitteilla rennon loungemainen terassi, jossa voi nauttia trinksunsa pehmeillä tyynyillä. Mikä olisikaan mukavampaa kuin auringolasku Tuomiokirkon takana lempeässä kesäillassa triksu kädessä.

Tällä hetkellä remppa ja monet rakennustöistä oli seis saarella pesivien harmaahanhien ja muiden lintujen johdosta. Siinä oli monet mies tipuset vartiossa kun äiti tipu hautoi munia ja jos ei tarpeeksi kaukaa ohittanut, olisi voinut saada tuta isi tipun suojelun.

Lonnalle pääsee kätevästi Helsingin kauppatorilta noin 7 minuutissa samalla JT-Linen lautalla joka menee myös Suomenlinnalle, joten halutessaan voi harrastaa pientä saarihyppelyä. Lonna onkin jo merkattuna omaan almanakkaan, sillä illanistujainen ravintolassa kuulosti sen verran hyvälle että täytyy kokeilla.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply